Ce se întâmplă dacă faci baie în apă contaminată cu E.coli. INSP: “Nu stați cu capul sub apă“

Mihnea Tălău 19.07.2023, 17:44
Ce se întâmplă dacă faci baie în apă contaminată cu E.coli. INSP: “Nu stați cu capul sub apă“

Pericol pentru turiștii aflați pe litoralul românesc. În ultimele zile s-au înregistrat concentrații mari de bacterii E.Coli în apa Mării Negre. Cea mai mare concentrație a bacteriei a fost descoperită la măsurătorile din Eforie Nord. 1.305 unități în 100 de mililitri, în contextul în care ar trebui să fie 250 ca apa să fie excelentă. Concentrație mai mare de E.coli a fost descoperită și la Mangalia, 641, la fel și în stațiunea Neptun.

În apa mării au fost descoperite concentrații mari de E.coli

Institutul Național de Sănătate Publică a venit cu precizări, în urma apariției informațiilor privind concentrații mari de E.coli în unele zone de pe litoralul românesc. Se recomandă să ”nu stați cu capul sub apă”.

”În cadrul monitorizării zonelor de îmbăiere de pe litoralul Mării Negre din România, valorile indicatorului microbiologic E.coli analizat au prezentat creșteri sporadice peste norma stabilită”, spun specialiștii.

Medicii mai recomandă părintilor să fie totuși atenți la copii, ca să nu înghită prea multă apă când se bălăcesc. Bacteriile apar în cantitate mare în mare atunci când oamenii aruncă în apă alimente alterate, scutece murdare sau chiar uită să meargă la toaletele de pe plajă.

“Am intrebat de niste ustensile de bucatarie”. Halucinant ce raspuns a primit o turista in Mamaia din partea proprietarului

Care sunt cele mai frecvente infecții cu E. coli

Gastroenterite

Infecția intestinală este provocată în general de E. coli producătoare de toxine STEC. Simptomele sunt: diaree (diareea călătorului), dureri abdominale puternice, insuficientă renală. Cel mai mare risc îl prezintă persoanele cu sistem imunitar slăbit, femeile însărcinate, copiii, persoanele în vârstă. Cele mai multe infecții intestinale sunt cauzate de alimentele sau apă contaminată. Astfel de infecții pot fi prevenite prin pregătirea adecvată a alimentelor și o bună igienă.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Infecții urinare

Cele mai multe cazuri de infecții urinare se manifestă la femei, din cauza apropierii anatomice a uretrei de anus. Astfel de infecții pot afecta rinichii, în funcție de extinderea infecției.

Infecții respiratorii

Infecțiile aparatului respirator provocate de E.coli sunt și ele frecvente. Pneumoniile de pildă pot fi rezultatul manevrelor de intubare incorect manipulate sau de la o igienă bucală deficitară (proteze dentare, infecții dentare netratate).

Infecții de plagă

Infecțiile de plagă sunt o consecință a îngrijirii necorespunzătoare a leziunilor, prin intermediul instrumentarului și a pansamentelor nesterile, sau a mâinilor murdare).

Septicemie

Septicemiile cauzate de infecția cu E. coli reprezintă o cauza frecvența de deces, manifestată mai ales la persoanele care rămân mult timp internate în spital, a pacienților cu probleme de imunitate, a persoanelor vârstnice, sau a celor care au mai multe boli asociate.

Infecții nosocomiale

Infecțiile nosocomiale reprezintă un alt aspect important al infectiozitatii germenului. Este caracteristică această infecție în spitalele în care există tulpini E. Coli multirezistente.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...