Alertă pe litoral. Ce bacterii periculoase au fost descoperite în mare

Antonia Iacobescu 15.08.2021, 08:02
Alertă pe litoral. Ce bacterii periculoase au fost descoperite în mare

Este alertă maximă pe litoralul românesc! Pe două plaje din Eforie au fost descoperite concentrații mari de E.coli și enterococi. Conform raportului întocmit de Direcția de Sănătate Publică Constanța cu privire la calitatea apelor de îmbăiere, plajele din Eforie au cea mai mare concentrație de bacterii periculoase.

Ce bacterii periculoase au fost descoperite în mare

Cele două bacterii, E. coli și enterococul, sunt bacterii care se regăsesc în mod normal în intestinul uman. Astfel, Direcția de Sănătate Publică Constanța ia periodic probe din apa mării pentru a identifica concentrația cu aceste bacterii, iar dacă aceasta este foarte mare, să interzică îmbăierea.

Cele mai mari concentrații de E. coli au fost depistate pe următoarele plaje:

Zona Eforie Nord – Plaja Belona – 234
Zona Eforie Nord – Plaja Debarcader – 195
Zona Costinești – Plaja Forum – 77

Cele mai mari concentrații de Enterococi au fost descoperite pe următoarele plaje:

Zona Eforie Nord – Plaja Belona – 58
Zona Vadu – 41
Zona Eforie Nord – Plaja Debarcader – 33

Momentan, nu s-au depășit limitele admise, iar îmbăierea este permisă de către DSP Constanța pe întreg litoralul românesc.

Oferte și tarife de nerefuzat la final de sezon

Chiar dacă a început cu stângul, finalul de sezon se anunță unul extrem de aglomerat. În stațiunile de la malul mării gradul de ocupare este de aproape sută la sută în prima săptămână, însăsunt cereri inclusiv dupa 20 septembrie.

Așa se face că numărul rezervărilor de sejururi în stațiunile autohtone de la Marea Neagră făcute pentru luna septembrie s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând, în acest moment, la un grad de ocupare de peste 50% a locurilor din hoteluri și pensiuni.

Mai mult decât atât, după data de 15 august, care reprezintă vârful sezonului estival, tarifele pe litoral încep să scadă, iar la 5 septembrie începe oficial programul social Litoralul pentru Toți, ediția de toamnă, în cadrul căruia reducerile ajung până la 70% în comparație cu tarifele din luna august.

‘Este un scenariu care se repetă în fiecare toamnă: vremea bună – pentru că sezonul cald tinde să se extindă până spre începutul lunii octombrie – și prețurile mai mici îi determină pe mulți români să meargă la mare în prima lună a toamnei. Anul acesta, au încă un motiv să opteze pentru litoralul românesc: restricțiile apărute în destinații clasice de vacanță – Grecia, Turcia, Spania, Franța – și regulile mai drastice de care trebuie să țină cont turiștii la revenirea din aceste țări îi determină pe mulți să-și regândească planurile de călătorie’, afirmă Ionuț Nedea, proprietar agenție de turism.

În ceea ce privește tarifele, în luna septembrie, o noapte de cazare pentru două persoane costă de la 73 de lei la un hotel de 2 stele din stațiunea Saturn.

În Eforie Nord, la un hotel de 3 stele, camera costă 85 de lei pe noapte, sejur de minimum 4 nopți. În stațiunea Venus, la o unitate de 3 stele, o noapte de cazare în cameră dublă cu mic dejun este 143 de lei. În nordul litoralului, la Mamaia, o noapte de cazare pentru două persoane la un hotel de 3 stele fără mic dejun ajunge la puțin peste 100 de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe