Ce se întâmplă cu românii care vor să se întoarcă, după 1 iunie 2020, în țară. Măsura pe care trebuie să o respecte

Raluca Juncu 29.05.2020, 10:04

Începând cu data de 1 iunie, adică de luni, autoritățile au dispus de noi relaxări ale restricțiilor impuse pentru a preveni răspăndirea virusului SARS-CoV-2. Măsurile au fost adoptate de Consiliul Național pentru Situații de Urgență (CNSU). Dar ce întâmplă cu românii care vor să se întoarcă în țară din străinătate?

Ce intră în vigoare de la 1 iunie. Mai este valabilă carantina și izolarea pentru românii întorși în țară?

Începând cu data de 1 iunie, românii se vor bucura de alte noi seturi de relaxări ale restricțiilor. Printre acestea se numără posibilitatea ieșirii din localitate fără a justifica, în prealabil, deschiderea teraselor și a plajelor.

Orban: „Până la data de 15 iunie, toţi cei care se întorc din ţări cu nivel de raspândire a virusului, la întoarcere intră în izolare la domiciliu 14 zile, carantină doar pentru cei care cer”. Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Orban: „Până la data de 15 iunie, toţi cei care se întorc din ţări cu nivel de raspândire a virusului, la întoarcere intră în izolare la domiciliu 14 zile, carantină doar pentru cei care cer”. Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Deși transportul internațional se va putea relua, pentru românii care se întorc în țară, lucrurile sunt mai dificile. Pericolul privind contaminarea cu acest virus nu a trecut și asta pentru că românii care se vor întoarce din alte țări, înapoi pe teritoriul României, vor fi nevoiți în continuare să stea în izolare, timp de 14 zile, la domiciliul lor. Măsura este valabilă doar pentru românii care se întorc din țări cu un grad ridicat de infectare, cum sunt, spre exemplu Italia, Spania, Franța, SUA.

De asemenea, important de precizat este faptul că decizia de carantinare instituționalizată se va realiza doar la cerere, pentru românii care se intorc din străinătate. Ei pot opta, însă, doar pentru izolarea la domiciliul lor.

„Până la data de 15 iunie, toţi cei care se întorc din ţări cu nivel de raspândire a virusului, la întoarcere intră în izolare la domiciliu 14 zile, carantină doar pentru cei care cer. Măsura este până la data de 15 iunie. Sigur că cei care pleacă în ţări care nu prezintă risc, la întoarcere nu trebuie să se izoleze. De exemplu, din 16.000 de cetăţeni care intră în România, din care cetăţeni români probabil sunt 11.000, doar jumatate dintre ei intra in izolare la domiciliu pentru că ceilalţi vin din ţări unde nu este necesară izolarea la domiciliu”, a declarat Ludovic Orban, potrivit Mediafax.

Informația a fost dezbătută și analizată și de medicul Raed Arafat care transmite că măsura izolării universale a fost adoptată în conformitate și deciziile pe care și alte țări le-au luat. Măsura încă va mai valabilă, deocamdată, până la data de 15 iuni, urmând ca, ulterior, CNSU să adopte un alt set de decizii.

„Măsura izolării la întoarcere, timp de 14 zile, rămâne în vigoare până vedem cum merge situația în țările de proveniență, de unde vine lumea. La acest moment, decizia grupului tehnic este că izolarea să fie universală, așa cum se întâmplă și în alte țări, în sensul în care cei care vin din afara României intră în izolare 14 zile. Carantina instituționalizată a fost eliminată, este valabilă doar la cerere sau dacă cineva nu respectă măsura autoizolării.”, a precizat Raed Arafat.

Urmăriți Impact.ro și pe