Românii întorși din diaspora, o vulnerabilitate sau o posibilă soluție la nevoile din piața muncii?

Raluca Juncu 05.05.2020, 08:09
Românii întorși din diaspora, o vulnerabilitate sau o posibilă soluție la nevoile din piața muncii?

Aproape 1 milion de români au intrat în șomaj tehnic, iar alți peste 300.000 și-au pierdut locurile de muncă, potrivit ultimei informări de Ministerul Muncii. La aceștia, se adaugă mulți români întorși din diaspora, înapoi acasă, după ce și-au pierdut locurile de muncă, în țările în care au ales să se stabilească. 

Cum ar putea fi (re)integrați românii întorși din diaspora în câmpul muncii 

În ciuda efectelor economice negative create după izbucnirea pandemia de COVID-19, concentrarea pe lucrurile pozitive generate de aceasta poate aduce soluții salvatoare. Într-un scenariu optimist, românii din străinătate, atât de mult doriți de angajatori înainte de pandemie, ar putea rezolva o parte din problemele grele care atârnau în urmă cu trei luni peste România: deficitul de talente. 

Realitatea actuală, ne arată, însă că situația este mai complicată de atât și asta pentru că depinde și cine s-a întors, dintre cei plecați. Din lipsa unor oportunități care să le răspundă nevoilor imediate, dar și pentru că nu își permit să aștepte repornirea economiei locale, mulți din ei vor pleca, din nou, din România, a declarat pentru Impact.ro, Sorin Faur, fondator Academia de HR. 

Sorin Faur, fondator Academia de HR
Sorin Faur, fondator Academia de HR

„În lipsa unor oportunități interne de angajare, acești oameni, mult doriți înainte de criză, vor pleca din nou care unde vor putea pentru că pur și simplu ei nu își permit să aștepte prea mult să repornească economia lent și în ritmul ei. Ar fi mare păcat să îi pierdem, încă o dată, în urmă cu numai două luni și mulți ar fi dat marea cu sarea să îi aducă în țară, deja multe firme se uitau să aducă din Nepal, India, Sri Lanka, Vietnam pentru că nu mai găseau oameni în țară”, explică Sorin Faur. 

Până atunci, vedem însă că pandemia de COVID-19 nu a oprit în totalitate fenomenul migraționist. Mii de sezonieri români au preferat să se expună unui risc extrem de mare de infectare, doar pentru a-și putea susține financiar familiile. Plecarea românilor la muncă, în străinătate, a creat un val de controverse în spațiul public, pentru că a subliniat nivelul de trai scăzut care îi împinge să facă acest lucru. 

Problema reintegrării românilor din diaspora ar putea fi rezolvată printr-un proiect de țară pentru a reintegra și absorbi acești oameni, explică fondatorul Academiei de HR.

„Singura modalitate de a-i integra, deci, este să le oferim de muncă cu salarii decente (de România dar și la costuri mult mai mici). Este o ocazie unică pentru țară să valorifice experiența și talentul celor întorși și dorința lor de a munci dar avem nevoie de mari proiecte de infrastructură și de antreprenori curajoși și vizionari”, susține Sorin Faur.