Ședință Iohannis-Guvern. Noi măsuri pentru al doilea val de relaxare în România, de la 1 iunie 2020

Redacția IMPACT 28.05.2020, 11:50

Președintele Klaus Iohannis are o discuție joi cu reprezentanții Guvernului referitoare la măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19, potrivit unui anunț venit din partea Administrației Prezidențiale.

Ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19

În cadrul ședinței de la Palatul Cotroceni, vor participa Ludovic Orban, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, și șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat. Autoritățile vor discuta despre noile seturi de măsuri de relaxare, ce vor fi implementate începând cu data de 1 iunie.

Șeful Statului a anunțat că din două în două săptămâni, autoritățile vor relaxa anumite măsuri care vor stimula relansarea economiei, prin redeschiderea treptată a mai multor business-uri.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis

„Am avut o ședință cu premierul cu mai mulți miniștri și consilier. Am analizat situația în care ne aflăm, stadiul epidemiei și ce măsuri se impun în perioada imediat următoare. Avem și astăzi aproape 200 de cazuri noi, aproape 200 de persoane la terapie intensivă, nu putem vorbi de o reducere semnificativă a epidemiei. În consecință, în continuare atenție, atenție, atenție. În ce privește, totuși, măsurile de relaxare, avem și câteva vești pozitive. Începând din 1 iunie, câteva activități care până acum au fost interzise vor redeveni posibile”, a declarat Klaus Iohannis.

Deschiderea teraselor: de la 1 iunie

„De la 1 iunie se redeschid terasele. Este clar că e nevoie de unele măsuri foarte speciale și acestea vor fi comunicate. Mesele vor fi la cel puțin 2 metri, vor putea sta maxim patru persoane la o masă și în acest fel lucrurile vor fi, zicem noi, sub control”, a susținut Președintele.

Deschiderea plajelor și a transportului: de la 1 iunie

„De la 1 iunie se va putea merge la plajă dar e nevoie de păstrarea distanței. Tot de la 1 iunie va fi reluat transportul internațional rutier și feroviar în condiții de siguranță Vor deveni posibie spectacolele în aer liber cu maxim 500 de spectatori însă vor fi așezați pe scaune la distanța impusă de regulile de distanțare cu un control strict la intrare și respectare tuturor normelor de igienă”,

Deplasarea în afara localității: Nu mai e nevoie de declarație pentru părăsirea localității

„În ceea ce privește deplasările în afară localității, acestea vor fi libere, deci nu va mai fi nevoie de declarație pentru a ieși din localitate.

În ce priveste competițiile sportive, aceste se vor putea relua începând din 1 iunie. Dar pentru sporturile care se practică în afară, mai puțin. Se vor desfășura fără spectatori”, menționează Klaus Iohannis.

Despre desfășurarea examenelor naționale

„Examenele naționale vor avea loc fizic așa cum au fost anunțate și planificate deja de câteva săptămâni. Încăpând din 15 iunie, așa cum a fost planificată evaluarea națională.

Pentru copii care sunt izolați, care au febra, care stau foarte departe, în sate, se va desfășura o a două etapă a examenelor, din 29 iunie.

În privința Bacalaureatului, acesta se va organiza, că și în alți ani, o a două sesiune de Bacalaureat, în august. A două sesiune va fi doar pentru elevii care sunt carantinați, bolnavi sau în izolare (…) Cu toții vom reuși să trecem cu bine peste această perioada. Respectăm regulile de distanțare, purtăm masca, ne spălăm des pe mâini”, a concluzionat șeful statului.

Sursa foto: presidency.ro

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe