Ce se întâmplă cu preţurile la apartamente şi case în 2022. E lovitură mare pentru români

Stan Filon 11.01.2022, 18:04
Ce se întâmplă cu preţurile la apartamente şi case în 2022. E lovitură mare pentru români

Mulți români care doresc să-și cumpere o locuință anul acesta se întreabă ce se întâmplă cu preţurile la apartamente şi case în 2022. Speriați de explozia de prețuri la care cu toții am fost martori, atât la alimente, energie, cât și la materialele de construcții, aceștia se întreabă dacă își vor mai permite să ia chiar și un credit imobiliar de la bancă, pentru a nu mai plăti chirie.

Iată ce se întâmplă cu preţurile la apartamente şi case în 2022

Dezvoltatorii imobiliari se pare că se pregătesc să vină cu vești și mai proaste pentru tinerii care doresc să-și achiziționeze o locuință, anul acesta. Chiar dacă apartamentele și casele s-au scumpit anul trecut, se pare că trendul va continua și în anul 2022. Cel care a vorbit despre cum se va desfășura activitatea în piața imobiliară și cât de pregătite sunt băncile pentru noi și noi credite imobiliare în 2022 a fost Gyula Fatér, președintele OTP Bank România.

„Înainte de a discuta modul în care va evolua sistemul bancar în 2022, ar trebui mai întâi să luăm în considerare premisele actuale. În acest moment, sectorul financiar se află într-o poziție bună, are un nivel stabil de lichiditate și a învățat multe în ultimul an și jumătate în procesul de depășire a dezechilibrelor și efectelor generate de pandemia globală. Așadar, plecând de la aceste date, credem că sectorul bancar are resursele potrivite, flexibilitatea și cunoștințele necesare pentru a atenua obstacolele care ne vor apărea în 2022.

Iata ce se intampla cu preturile la apartamente si case in 2022. E lovitura mare pentru romani
Iata ce se intampla cu preturile la apartamente si case in 2022. E lovitura mare pentru romani

„Costul creditului va continua să crească”

În ceea ce privește evoluția ratelor dobânzilor, este destul de clar că și anul acesta va continua presiunea inflaționistă, ceea ce va determina băncile centrale, inclusiv BNR, să aplice majorări suplimentare ale ratelor dobânzilor de referință. Piața are puterea de a se adapta rapid după aceste ajustări ale politicii monetare, dar ar trebui să luăm în considerare că și costul creditului va continua să crească. Misiunea sectorului bancar acum este de a continua să ofere acces la finanțare tuturor actorilor economici, prin inovare și produse bancare adaptate, în special pentru cei care sunt încă vulnerabili”, spune Gyula Fatér.

Gyula Fatér spune că scumpirile locuințelor în 2022 este inevitabilă. Expertul subliziază însă că majorările țin de mai multe aspecte.

Prețurile în sectorul imobiliar au crescut deja în 2021, după creșterea generală a prețurilor materialelor de construcții, iar tendința va continua și în 2022, cel puțin până când inflația va fi sub control și majorarea generală a prețurilor va încetini. În ceea ce privește evoluția creditelor ipotecare, cererea este pe piață, iar oamenii doresc să achiziționeze noi locuințe sau să investească în dezvoltarea uneia, iar cheia în acoperirea acestei cereri este oferirea unor condiții acceptabile de creditare și consultanță financiară”, a concluzionat oficialul.

Nu doar apartamentele noi s-au scumpit în 2021, ci și cele vechi. Trendul va fi același și pentru piața imobiliară pentru apartamentele și casele mai vechi, deoarece cererea este mult mai mare decât oferta, după cum susțin experții din domeniul imobiliar.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...