EXCLUSIV

Ce se întâmplă cu pensiile? Octavian Bădescu: „Crești cu 10% pensiile, de fapt, ai scăzut puterea de cumpărare a acelor oameni”

Gabriela del Pupo 01.09.2022, 11:59
Ce se întâmplă cu pensiile? Octavian Bădescu: „Crești cu 10% pensiile, de fapt, ai scăzut puterea de cumpărare a acelor oameni”

Schimb de replici dure între premierul Nicolae Ciucă și Marius Budăi după anunțul măririi pensiilor cu 10%. Premierul a catalogat declarațiile ministrului Muncii drept „populiste” și l-a trimis pe acesta să citească fișa postului. O astfel de mărire ar avea un impact bugetar de 11 miliarde de lei. Pe de altă parte, însă, o mare parte din populație trebuie să facă față facturilor de la iarnă, dar și inflației care crește într-un ritm galopant.

„Oamenii în această perioadă sunt realmente sărăciți”

Impact.ro a stat de vorbă cu Octavian Bădescu, specialist în economie, care spune că, și dacă această mărire este acceptată de toate partidele din coaliția de Guvernare, nu va aduce o îmbunătățire reală a vieții pensionarilor având în vedere cu cât au crescut prețurile. Guvernanții ar trebui să se preocupe de măsuri care să stopeze inflația și să încerce să oprească împrumuturile. Pentru a beneficia de banii din PNRR România, trebuie să facă și reforma pensiilor și să realizeze un sistem sustenabil în timp.

„Nu stiu ce se impune de la Bruxelles. Ce știu sigur este că, pensiile nu se măresc. În momentul în care ai o inflație, din cauza tipăririi de monedă, de 20-30% (inflația reală, nu cea din statistici), și tu crești cu 10% pensiile, de fapt, le-ai scăzut. Ai scăzut puterea de cumpărare a acelor oameni. Acesta este un tipar de sorginte mafiotă în care, te dau cu capul de pereți până îl sparg și după aceea vin și îți pun un leucoplast și spun că ți-au făcut bine.

Oamenii în această perioadă sunt realmente sărăciți, generalizat și cei mai sărăciți sunt salariații și pensionarii care au venituri fixe și care sunt practic ultimii la banii nou creați”, a declarat coordonatorul Comisiei Economice AUR.

Cine are de câștigat în această perioadă?

Măsurile luate de stat în ultima perioadă, măriri de taxe și impozite, restricții, au urmărit doar să atragă bani la buget și nu să protejeze companiile sau cetățenii, mai crede specialistul.

„Statul are de câștigat. Este ca în cazul companiilor. Le plângem de milă oamenilor că au crescut facturile, dar încasările statului au crescut foarte mult, după spunem că vrem să vă ajutăm. Inflația poate fi controlată, este generată de expansiunea monetară fără acoperire, să tipărești bani din nimic ca să acoperi deficite bugetare. După aceea, restricțiile pretextate în ultimii ani de pandemie, de războaie etc., care inhibă cantitatea de bunuri și servicii produse. Masa monetară este o marfă, o cantitate mare raportată la o cantitate mică de bunuri și servicii generează creștere de prețuri.

Factorul politic e vinovat și bineînțeles că există soluții,” adaugă Octavian Bădescu.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Acesta a mai spus că și numărul mare de împrumuturi duce la această situație.

„Și PNRR, dacă vă uitați la țările beneficiare, România este în top trei la împrumuturi. Noi am luat toți banii care puteau fi împrumutați – 15 miliarde. Sunt anumite țări care nu au luat împrumuturi. Asta înseamnă că interesul politic urmărește alt scop”.

„Eu nu am ieșit de capul meu. Nu am făcut nimic. Noi nu am discutat la coaliție pe presiuni”

Ministrul Marius Budăi spune că, măsura creșterii pensiilor a fost discutată în cadrul partidului, iar PSD va veni cu această propunere și în viitoarele ședințe de Coaliție.

„Eu nu am ieșit de capul meu. Nu am făcut nimic. Noi nu am discutat la coaliție pe presiuni. E o bază de plecare într-o discuție ulterioară. Sunt propunerile PSD, pe care le vom expune la masa dialogului în coaliție. Noi considerăm că propunerile sunt extrem de bine justificate și calculate. Am stat multe ore cu pixul pe hârtie, cu specialiștii noștri”, a afirmat ministrul Muncii la Antena 3.

Florin Cîțu nu exclude posibilitatea unei măriri, însă avertizează asupra faptului că banii din PNRR s-ar putea pierde, dacă nu se respectă condițiile și angajamentele cuprinse în program, printre care se află și reforma sistemului de pensii.

„PNRR are reforme vitale pentru România. Iei 30 de miliarde de euro gratuit, dar trebuie să faci reforma pensiilor, care asigură – nu cum spune propaganda PSD – asigură sustenabilitatea unui sistem de pensii care e în colaps în câțiva ani. Când decrețeii vor ajunge la pensie, atunci se poate produce declicul. Cei care cotizează vor fi mai puțini decât pensionarii. Reforma pensiilor e vitală pentru România. Nu vorbesc aici despre cât trebuie să primească cineva pensie sau nu, vorbesc de un sistem care trebuie așezat pe principii clare, ca să nu colapseze”, a spus Florin Cîțu la B1TV.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...