Numărul locurilor la ATI în România este vineri de aproximativ zece ori mai mic față de cel al persoanelor care s-au infectat cu noul coromavirus în ultimele 24 de ore. Iată cum stă situația în București.
Potrivit datelor existente în aplicația alerte.ms, la nivelul întregii țări există 1.502 de paturi de ATI destinate pacienților Covid-19. În plus, există o rezervă operațională de 131 paturi la anestezie și terapie intensivă pentru această categorie de bolnavi.
Paturile din rezerva operațională sunt făcute disponibile în dinamică acolo unde numărul pacienților ATI depășește capacitatea secțiilor principale. În prezent, 1.561 paturi ATI sunt ocupate la nivel național și mai există în acest moment un pat liber ATI destinat bolnavilor de Covid-19, în județul Timiș.
Vineri au fost raportate 13.854 de noi cazuri de Covid-19 înregistrate în ultimele 24 de ore, dintre care 266 ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă de peste 180 de zile de la prima infectare.
Conform Grupului de Comunicare Strategică, dintre cei 1.561 de pacienți Covid-19 aflați la ATI, 23 sunt minori. În secții ale spitalelor din țară sunt internate 13.906 persoane, dintre care 401 sunt minori.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]În Capitală sunt avizate de Direcția de Sănătate Publică București 320 de paturi de ATI pentru pacienții de Covid-19.
În prezent, În București nu mai sunt libere paturi ATI pentru pacienții Covid-19 în stare gravă în afară de cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu Sars-CoV-2.
”Se lucrează în continuare pentru operaționalizarea și asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare.
Menționăm faptul că în procesul de operaționalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiții medicale și care sunt și confirmate cu SARS-COV-2 pentru că în aceste cazuri respectivii pacienți prezintă afecțiuni grave ce pot constitui comorbidități și sunt expuși unui risc mult mai mare”, au precizat autoritățile.
Potrivit datelor de joi, în România s-au vaccinat împotriva coronavirusului în total 10.607.680 de persoane, dintre care 5.699.821 cu prima doză sau unica doză, iar 5.485.306 cu schemă completă – inclusiv cei 868.314 vaccinați cu serul de la Johnson&Johnson. Cu cea de-a treia doză au fost vaccinați în țară 290.851 de oameni.
Marți, România a cerut asistență internațională pentru a trata pacienții Covid-19. Pe lângă medicamente, țara noastră a solicitat concentratoare de oxigen, care să vină în sprijinul persoanelor cu forme grave ale bolii. Vezi AICI cum a reacționat Raed Arafat!