Raed Arafat, prima reacție după ce România a solicitat ajutor internațional. “Nu se pune problema transportului bolnavilor!” EXCLUSIV

Raed Arafat, prima reacție după ce România a solicitat ajutor internațional. “Nu se pune problema transportului bolnavilor!” EXCLUSIV

România a solicitat asistență internațională pentru a trata pacienții de covid-19. Pe lângă medicamente, țara noastră a făcut un apel pentru a beneficia de concentratoare de oxigen, care să vină în sprijinul pacienților cu forme grave de covid-19.

Ce spune Raed Arafat după ce România a solicitat ajutor internațional

De altfel, la ATI nu mai există niciun loc liber, iar spitalele din România sunt suprasaturate.

În acest sens, Raed Arafat a anunțat aseară, 4 octombrie, că toate intervențiile chirurgicale care nu reprezintă o urgență vor fi suspendate.

Acum, șeful DSU a vorbit, în exclusivitate pentru Impact.ro, despre solicitarea României de ajutor internațional în lupta cu covid-19, în contextul în care spitalele nu mai au locuri pentru persoanele care au făcut o formă gravă a bolii.

De altfel, România se numără printre țările în care campania de vaccinare nu a avut succes, doar o mică parte din populație fiind vaccinată.

“Am facut acest demers pentru ca avem nevoie de el. Producatorul intern de medicamente ne-a anuntat ca nu mai poate face fata comenzilor Si atunci am fost oarecum obligati. Si altii au aplicat la acest mecanism. Avem nevoie de medicamente si de concentratoare de oxigen. Asta vrem in primul rand.
Nu se pune chestiunea transportului de bolnavi de CoVid peste hotare. Totusi, in zonele de granita, acolo unde sunt locuri ar putea functiona acest lucru. Am in vedere propunerea recenta primita din partea Ungariei. Dar, repet, e vorba doar despre eventuale locuri libere in spital, in zonele de granita, daca vecinii nostri vor avea disponibilitati!”, Raed Arafat pentru impact.ro
Reamintim faptul că România a cerut astăzi, 5 octombrie, ajutor internațional în lupta cu covid-19. Țara noastră a solicitat un medicament important pentru bolnavii de covid, dar și concentratoare de oxigen.
Șeful DSU spune că nu se pune problema transportării bolnavilor de covid în străinătate, deși ar putea trimite în zonele de graniță câțiva pacienți, pentru eliberarea locurilor din spitale, având în vedere situația gravă din România.

„Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat astăzi, 5 octombrie 2021, Hotărârea nr. 78 privind solicitarea de asistență internațională pentru asigurarea produselor de strictă necesitate în tratarea pacienților cu forme severe și critice de COVID -19, după cum urmează:

 

    – solicitarea de asistență internațională constând în achiziționarea a 12.700 flacoane de 400mg de Tocilizumabum;

     – solicitarea de asistență internațională constând în concentratoare de oxigen”, se arată în Hotărâre.