EXCLUSIV

Ce se întâmplă cu elevii din Ucraina ajunși în România? Specialist: „Vor veni valurile doi, trei, ale oamenilor mai săraci”

Gabriela del Pupo 07.03.2022, 13:03
Ce se întâmplă cu elevii din Ucraina ajunși în România? Specialist: „Vor veni valurile doi, trei, ale oamenilor mai săraci”

Majoritatea celor care fug din calea războiului și ajung în România sunt mame singure cu copii. Deocamdată nu putem ști pentru cât timp vor rămâne în țară cei care nu sunt în tranzit. Este însă realist să ne gândim că sute, dacă nu chiar mii de copii ucraineni vor avea nevoie de activități educaționale în perioada următoare. Ministerul Educației a anunțat că elevii ucraineni pot participa la ore în școlile românești.

„Ar trebui să identificăm profesorii ucrainieni refugiați, cu siguranță sunt și profesori”

Liliana Romaniuc, specialist în programe educaționale și președinta Asociației Române de Literație, a identificat câteva măsuri pe termen scurt dar și mediu care ar putea demara imediat pentru ca elevii și preșcolarii care vin din Ucraina și vor sta în România chiar și câteva luni să nu fie privați de interacțiune, socializare și activități educaționale.

Cred că unul dintre primele lucruri care ar trebui făcute la momentul acesta ar fi niște cursuri intensive de limba ucraineană pentru studenții noștri sau pentru profesorii care pot să învețe și care ar putea după aceea să predea acestor copii. M-aș gândi în primul rând la educatoare și la profesorii de învățământ primar, m-aș gândi la absolvenții sau elevii din clasele terminale de la liceul pedagogic, dar și la studenții de la universitate. Cursuri de 2-3 luni.

Al doilea lucru, după ce avem profesorii, sau poate simultan, poate că ar trebui să identificăm profesorii ucrainieni refugiați, cu siguranță sunt și profesori. Ei ar putea constitui, unu, o resursă pentru aceste cursuri de limba ucraineană pentru că ei cunosc limba și doi, ei ar putea fi cei care să urmeze a fi angajați în școlile noastre, în grădinițele noastre pentru a se ocupa de micuții care vin din Ucraina.

Al treilea lucru la care m-aș gândi organizarea unor activități educaționale în școlile noastre chiar în contextul în care nu avem profesori care să cunoască limba ucraineană, m-aș duce către mame și aș identifica acolo persoane care ar putea să organizeze într-un spațiu pe care școlile noastre să îl pună la dispoziție. În forma aceasta într-o primă fază până se intră într-o formă organizată.

Și patru, da, evident, după aceea ne putem gândi la o abordare instituționalizată, organizată, în care copiii aceștia să fie înscriși în sistemul de educație pentru ca ulterior studiile pe care ei le fac să le poată fi recunoscute” a declarat pentru impact.ro Liliana Romaniuc.

Foto: Geeks for Democracy, vama Sighet
Foto: Geeks for Democracy, vama Sighet

„Vor veni veni valurile doi, trei, a oamenilor mai săraci care nu își pot permite să se ducă în țările europene”

Dacă deocamdată majoritatea celor care intră în România sunt în tranzit, în perioada următoare lucrurile s-ar putea schimba.

Vor veni veni valurile doi, trei, a oamenilor mai săraci care nu își pot permite să se ducă în țările europene, sau care nu au pe nimeni acolo. Și vor veni tot femei și copii, de aceștia trebuie să ne ocupăm. Părinții în general vorbesc limba rusă și cred că mai pot fi găsiți vorbitori de limbă rusă, putem aduce și din Republica Moldova, acolo absolut toți profesorii vorbesc și limba rusă, chiar dacă sunt în școlile românești. Niște soluții există. România are un acord preferențial stabilit cu Republica Moldova chiar pe linia educației, deci sunt lucruri care pot fi făcute. Copiii ucraineni nu prea știu limba rusă, dar părinții lor știu.” a mai precizat Liliana Romaniuc.

Ce soluții are Ministerul Educației?

Ministerul Educației a anunțat că elevii care vor să participe la ore în școlile românești pot și că cei care vor învețe limba română vor avea cadre didactice care să se ocupe de acest lucru.

În vederea respectării dreptului la educație și al egalității de șanse, elevii ucraineni sosiți pe teritoriul României vor putea fi înscriși, la cerere, în grupe/clase/formațiuni de studiu din unitățile de învățământ preuniversitar ca audienți, în conformitate cu prevederile art 125, alin. 2) din ROFUIP.

Pentru elevii ucraineni care doresc să învețe limba română, inspectoratele școlare vor crea condițiile necesare și vor asigura resursa umană adecvată solicitării.

Elevii ucraineni vor beneficia de cazare gratuită în internatele școlare, alocație de hrană, dreptul la cazarmament, respectiv: rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte și manuale.

Alte măsuri și drepturi privind înscrierea elevilor ucraineni în școlile din România, în calitate de audienți, sunt inserate în adresa trimisă astăzi, 4 martie, inspectoratelor școlare/ISMB de Ministerul Educației și publicată aici.” se anunță într-un comunicat de presă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...