Anunțul ministrului Educației despre rata de infectare din școli. Sunt vizate peste 2000 de clase

Ana Anitoiu 14.02.2022, 13:42
Anunțul ministrului Educației despre rata de infectare din școli. Sunt vizate peste 2000 de clase

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut un anunț, luni, despre rata de infectare cu SARS-CoV-2 din școli. Sunt vizate peste 2.000 de clase și peste 50 de unități de învățământ. Oficialul a precizat câți elevi și preșcolari, precum și câți angajați erau infectați la finalul săptămânii trecute.

Ce s-a întâmplat cu rata de infectare în școli

Mai exact, potrivit unei analize trimise de ministrul Educației, în ultima săptămână s-a înregistrat o scădere a numărului de infectări cu SARS-CoV-2 în școli. Astfel, a scăzut și numărul de unități școlare cu activitate în sistem online.

La sfârșitul săptămânii trecute funcționau în mediul online 54 de unități de învăţământ, cu personalitate juridică sau structuri, şi 2.025 de clase/grupe. Erau infectaţi 19.064 de elevi şi preşcolari şi 4.703 de angajaţi din sistemul de învăţământ preuniversitar.

„În urma administrării testelor antigen pe bază de salivă în unităţile de învăţământ, în săptămâna 7-11 februarie 2022 au fost raportate 4.167 teste de salivă pozitive. Dintre acestea, 2.555 (61,31%) au fost confirmate RT-PCR, 971 (23,3%) au fost infirmate RT-PCR, iar pentru 641 (15,38%) de teste nu exista răspuns la data raportării”, a mai transmis ministrul Educației.

Anuntul ministrului Educatiei despre rata de infectare din scoli
Graficul evolutiei situatiei epidemiologice in unitatile de invatamant, in ianuarie – februarie 2022

Ce măsuri s-au luat în Franța cu privire la școli

Anunțul ministrului Educației vine la trei zile după ce omologul său din Franța, Jean-Michel Blanquer, a declarat că se modifică măsurile anti-Covid-19 din școli. Schimbarea va avea loc în urma mai multor discuții ce au avut loc cu sindicatele profesorilor, dar și după o grevă de amploare a cadrelor didactice. Profesorii au protestat pe 13 ianuarie, spunând că nu sunt în siguranță la locul de muncă.

Mai exact, începând din 21 februarie, 28 februarie, respectiv 7 martie, în funcție de zonă, elevii și cadrele didactice din școlile primare nu vor mai avea obligația să poarte măști de protecție în aer liber. În plus, mai ales în timpul pauzei de prânz, întâlnirile nu vor mai fi limitate pe clase, ci pe niveluri sau grupuri de clase.

O altă schimbare ce va intra în vigoare în curând în școlile din Franța este că elevii vor putea face orele de sport în interior și fără mască de protecție. Excepție vor face, însă, sporturile de contact. Pentru elevii cu vârsta de peste 6 ani, măștile vor rămâne obligatorii, precum și pentru angajați, atunci când se află în interior.

De asemenea, începând cu data de 28 februarie, elevii care au fost contacți ai unui caz confirmat de Covid-19 vor trebui să facă un singur test pe bază de salivă sau antigen în loc de trei, după două zile în loc de trei. Declarațiile pe propria răspundere predate de familii după după primul autotest vor fi eliminate din 21 februarie.

Elevii mai mari di, de peste 12 ani, contacți ai unui caz de Covid-19 și nevaccinați cu schema completă trebuie să facă orele de acasă timp de șapte zile și să facă un test PCR la ieșirea din izolare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...