Ce se întâmplă cu elevii care au medii egale la admiterea la liceu 2023. Criteriile de departajare s-au schimbat

Stan Filon 30.06.2023, 10:05
Ce se întâmplă cu elevii care au medii egale la admiterea la liceu 2023. Criteriile de departajare s-au schimbat

Ce se întâmplă cu elevii care au medii egale la admiterea la liceu 2023? Ei bine, trebuie menționat faptul că regulile s-au schimbat anul acesta, așa că elevii trebuie să știe exact care sunt noile prevederi adoptate de Ministerul Educației.

Ce se întâmplă cu elevii care au medii egale la admiterea la liceu 2023

Evaluarea Națională 2023 s-a încheiat, însă emoțiile absolvenților de clasa a VIII-a încă nu au luat sfârșit. Unii dintre elevi au fost nemulțumiți de notele obține și au depus contestație iar rezultatele finale vor fi afișate pe data de 4 iulie.

Ei bine, după afișarea rezultatelor finale încep din nou alte emoții pentru absolvenții de clasa a VIII-a, care urmează să se înscrie la liceu. Trebuie menționat faptul că începând de anul acesta regulile de admitere la liceu au fost schimbate de Ministerul Educației Naționale. Astfel, în cazul în care doi elevi cu aceeași notă vor să se înscrie la același liceu, criteriile s-au schimbat, față de anul trecut.

Ce se intampla cu elevii care au medii egale de admitere la liceu in 2023
Ce se intampla cu elevii care au medii egale de admitere la liceu in 2023

2023 a venit cu reguli nou la admiterea la liceu

Oficialii de la Ministerul Educației au trasat reguli clare, după care să se facă departajarea elevilor cu aceeași medie de admitere, iar cel mai important criteriu îl reprezintă nota obținută la proba de limba și literatura română din cadrul Evaluării Naționale.

Așadar, vă reamintim că criteriile de departajare pentru candidații cu medii de admitere egale la Evaluare Națională 2023 au fost schimbate, iar media anilor de gimnaziu nu mai este luată în calcul în formula mediei de admitere la liceu.

Iată care sunt, mai exact, noile reguli de departajare pentru candidații cu medii de admitere egale la Evaluare Națională 2023, așa cum apar ele în broșura de admitere la liceu pentru Municipiul București.

Cum se face departajarea elevilor

„Prin exceptie de la prevederile art. 5 alin. (2) si alin.(4) din Metodologia de organizare si desfasurare a admiterii in invatamantul liceal de stat pentru anul scolar 2011 – 2012, aprobata prin Ordinul ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 4.802/2010 privind organizarea si desfasurarea admiterii in invatamantul liceal de stat pentru anul scolar 2011 – 2012, in cazul in care doi candidati au medii de admitere egale, acestia vor fi departajati folosind, in ordine, urmatoarele criterii:

a) nota obtinuta la proba de limba si literatura romana din cadrul Evaluarii Nationale;

b) nota obtinuta la proba de matematica din cadrul Evaluarii Nationale;

c) nota obtinuta la proba de limba materna din cadrul Evaluarii Nationale, respectiv nota de la proba de verificare a cunostintelor de limba materna, sustinuta conform prevederilor art.10 din Metodologia de organizare si desfasurare a admiterii in invatamantul liceal de stat pentru anul scolar 2011 – 2012, aprobata prin Ordinul ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 4.802/2010 privind organizarea si desfasurarea admiterii in invatamantul liceal de stat pentru anul scolar 2011 – 2012, in cazul candidatilor care solicita inscrierea la unitati de invatamant cu predare in limba minoritatilor nationale;

d) media generala de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a.

In cazul in care, la o unitate de invatamant, pe ultimul loc, exista candidati cu optiunea exprimata pentru acea unitate scolara si care au mediile de admitere, precum si toate mediile mentionate la punctele a), b), c) si d) egale, atunci toti acesti candidati sunt declarati admisi la optiunea solicitata.

In anii trecuti, principalul criteriu de departajare era media generala la Evaluarea Nationala din clasa a VIII-a. Acesta era urmat de media generala de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, apoi de notele obtinute la fiecare dintre probele din cadrul Evaluarii Nationale”.

Primele rezultate la Evaluarea Națională 2023, înainte de contestații

Rezultatele de la Evaluarea Națională 2023 au fost publicate de Ministerul Educației, pe data de 28 iunie, pe portalul evaluare.edu.ro. Potrivit rezultatelor înainte de contestații, dintre cei 154.115 elevi prezenți, 117.507 au obținut medii mai mari sau egale cu 5, ceea ce înseamnă 76,2%, față de 76,8% în anul 2021, respectiv 82,3% în anul 2022.

Pentru prima dată, media de la Evaluarea Națională este 100% media de admitere la liceu, nemaifiind luată în calcul media din liceu. Elevii nemulțumiți de note au putut depune contestație în aceeași zi între orele 16.00 și 19.00, dar și pe 29 iunie între orele 08.00 – 12.00, iar pe data de 4 iulie vor fi afișate rezultatele finale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...