Românii trăiesc una dintre cele mai grele ierni și în următoarea perioadă, spun specialiștii, vom scoate din buzunar sume record pentru apă caldă și căldură. Situația este cu atât mai gravă cu cât nu pot beneficia de condiții optime și de multe ori sunt nevoiți ca pe lângă caloriferele racordate la sistemul centralizat de încălzire să folosească calorifere electrice pentru a-și încălzi apartamentele. Asta înseamnă, cu alte cuvinte, facturi mai mari la electricitate, facturi care oricum au venit, pentru unii români, fără compensarea promisă.
Liderul consilierilor generali PSD din cadrul Consiliului General al Municipiului București spune că sute de blocuri sunt la această oră fără apă caldă și căldură. Cea mai afectată zonă este sectorul 4, acolo unde 246 de blocuri nu au căldură, iar 87 sunt fără apă caldă și căldură. De asemenea, în sectorul 2 sunt 89 de blocuri fără căldură și 27 fără apă caldă. La popul opus, cea mai bună situație este în sectorul 3, unde nu este niciun bloc fără apă caldă și căldură. În sectorul 6 sunt doar două blocuri care nu primesc apă caldă și căldură.
O mare problemă este legată de datoriile pe care le au oamenii la încălzire și la apă caldă și pe care nu vor sau nu își permit să le plătească. Teoretic, din punct de vedere legal, blocurile care au datorii mari către Termoenergetica ar putea rămâne fără apă caldă și căldură, până când dările vor fi achitate și vor ajunge la zi cu datoriile. În realitatea, însă, explică oficialii, există un fel de acord între asociații de proprietari și autorități care presupune o înțelegere pentru acoperirea datoriilor.
„În principiu, nu prea sunt asemenea cazuri. Noi încercăm să înțelegem situația și să găsim soluții de eșalonare pentru plată. Nu trecem la deconectare din primul minut. Uneori mai există situații când administratorul fuge cu banii, spre exemplu, alteori sunt alte cauze, alte probleme. Mai sunt întârzieri la plată, dar se rezolvă. Sunt probleme de gospodărie, dacă vreți să le spunem așa. Dacă sunt datorii, trecem la prevederi legale, la notificări”, a explicat, pentru Impact.ro, Claudiu Crețu, director Termoenergetica.
În realitate, situația este destul de gravă pentru București, în special pentru cei care locuiesc în zonele în care rețeaua are probleme importante și apar constant avarii ce duc la oprirea apei calde și a căldurii. Și administratorii spun că se caută mereu soluții pentru cazurile în care unele blocuri au datorii.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Sunt două situații, ori este sistată apă caldă și căldura, ori se ajunge la eșalonare. Cea mai gravă situație în ceea ce privește întreținerea este înregistrată în luna ianuarie și se reflectă în facturile din luna februarie. Însă nu se ajunge la astfel de lucruri, de obicei se stabilește o eșalonare pentru următoarele șase luni.
În acest sens ne-a fost transmisă și o propunere, să facem platina liniar. Adică în loc să plătim vara foarte puțin și iarna mult, să achităm în fiecare lună, pe tot parcursul anului, aceeași sumă”, a declarat Eugen Berceanu, administratorul mai multor blocuri din Capitală, pentru Impact.ro.
În plin val de scumpiri, bucureștenii nu știu nici acum care va fi subvenția acordată de municipalitate pentru acest sezon de iarnă. Teoretic, ar trebui ca în următoarea perioadă se va bate în cuie și noua valoare a subvenției care va fi acordată în această iarnă pentru populație. Marea problemă este că sistemul de termoficare este într-o stare critică.
În jur de 15 kilometri de rețea primară au fost schimbați în ultimul an în Capitală și, spun oficialii, probleme punctuale cu apa caldă și căldura pot apărea în orice zonă din București în această iarnă. Zonele critice din rețea sunt în partea de nord-est a Bucureștiului, în Colentina, Aviației, Tei sau Fundeni. Aici, orice avarie pe o magistrală poate crea probleme serioase zile întregi.
Din acest motiv, în momentul în care se sparg țevi și cedează sistemul, echipe mobile intervin și încearcă să repare avaria în cel mai scurt timp. Însă aceste măsuri nu sunt de lungă durată și în cele din urmă întregul sistem de termoficare trebuie modernizat.