Ce se întâmplă cu BAC-ul din 2021. Sorin Cîmpeanu a dat anunțul oficial

Ana Anitoiu 07.01.2021, 19:53
Ce se întâmplă cu BAC-ul din 2021. Sorin Cîmpeanu a dat anunțul oficial

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat ce se va întâmpla cu BAC-ul din 2021, precum și cu Evaluarea Națională, în contextul în care în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord s-a decis anularea examenele finale ale elevilor, din cauza pandemiei de coronavirus. Iată la ce se pot aștepta elevii din România și părinții lor.

Sorin Cîmpeanu, despre ce se întâmplă cu BAC-ul din 2021

Modelul britanic referitor la examenele finale ale elevilor nu va fi adoptat de România, chiar dacă orele de curs s-au desfășurat în mediul online în ultima perioadă. În ciuda condițiilor atipice de studiu, generate de pandemia de coronavirus, Bacalaureatul și Evaluarea Națională rămân în calendarul anului școlar. Prin urmare, nici vorbă de anulare! Elevii ar trebui să se pună cu burta pe carte. BAC-ul va începe la data de 14 iunie, cu evaluarea competențelor lingvistice la limba română, iar Evaluarea Națională, pe 22 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română.

”În nicio discuție nu a rezultat anularea și nici măcar decalarea examenelor naționale. Pentru predictibilitate, examenele naționale trebuie să se deruleze la datele planificate, cu prezență fizică și pe o tematică ce într-adevăr va trebui să fie adaptată în funcție de ceea ce s-a predat și a asimilat elevul.” , a spus ministrul Educației.

Ce se intampla cu BAC-ul din 2021. Sorin Cimpeanu a dat anuntul oficial
Foi de examen, in mainile unor elevi

Când s-ar putea întoarce elevii în bănci

Anterior, Sorin Cîmpeanu a vorbit despre data de la care elevii din România s-ar putea întoarce la școală. Ministrul Educației a precizat că acest lucru nu va fi posibil înainte de data de 8 februarie 2021. În plus, ziua exactă a revenirii copiilor în sălile de clasă va fi stabilită în ultima decadă a lunii ianuarie, după o analiză ce va lua în calcul inclusiv evoluția campaniei de vaccinare anti-Covid-19, pe lângă cea a ratei de infectare cu noul coronavirus.

”Nu excludem niciun scenariu care va rezulta în urma analizei. Luăm în considerare și scenariul în baza căruia dăm prioritate celor mici din grădiniță și din învățământul primar, și scenariul în baza căruia dăm prioritate zonelor cu rată de infectare mai scăzută, și scenariului în care prioritizăm elevii care vor susține examenele naționale, și scenariul în care putem deschide toate școlile din România”, a mai spus ministrul Educației.

Salariile profesorilor ar putea fi modificate

De asemenea, Sorin Cîmpeanu a declarat că salariile profesorilor ar putea fi modificate. Unii dintre ei ar putea primi bani în plus. Criteriul pentru selecția celor are merită bani mai mulți ar fi simplu: performanța. Această schimbare ar veni în contextul în care cadrele didactice au fost nevoite să se adapteze la o altă formă de învățământ, adică cea realizată în mediul online.

”Sisteme de educație recunoscute ca fiind mai avansate decât România au avut dificultăți în a convinge cadrele didactice să se implice în predarea online fără echipamente, fără o instruire specifică. În România cadrele didactice au făcut eforturi, fiecare cum s-a priceput mai bine, pentru ca procesul de învățământ să continue. Deci există merite deosebite care trebuie recunoscute și trebuie să existe și motivație”, a spus Sorin Cîmpeanu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI