Ce se întâmplă cu angajaţii din asistenţă socială care nu se vaccinează. Raluca Turcan a spus clar

Stan Filon, Diana Timișoreanu 27.09.2021, 08:02
Ce se întâmplă cu angajaţii din asistenţă socială care nu se vaccinează. Raluca Turcan a spus clar

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a spus exact ce se întâmplă cu angajaţii din asistenţă socială care nu vor să se vaccineze. Din cauza exploziei de noi cazuri de coronavirus, autoritățile din România vor să facă vaccinarea obligatorie, cel puțin pentru mai multe grupe de angajați, cum ar fi personalul medical, profesorii și lucrătorii din asistența socială.

Ce se întâmplă cu angajaţii din asistenţă socială care nu se vaccinează

Raluca Turcan a spus că angajații din asistența socială care nu vor să se vaccineze și nu sunt scutiți de medicul de familie, vor fi nevoiți să se testeze periodic, însă pe banii lor, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan. Guvernul a trebuit să regândească totul, după ce a aflat că toate deciziile pe care dorește să le adopte legat de restricții și vaccinare trebuie să fie trecute într-o lege, nu într-o Hotărâre de Guvern. Așadar, Hotărârea a devenit text de lege, care trebuie însă adoptată cât mai repede, spune ministrul Muncii, Raluca Turcan.

”Am propus, ca Minister al Muncii, ca personalul angajat din sistemul de asistenţă socială, public sau privat, să prezinte, dacă interacţionează cu beneficiari, o dovadă fie a vaccinării, fie a trecerii prin boală, fie o contraindicaţie de la medicul de familie. Dacă nu doresc să se vaccineze, fără să aibă contraindicaţii de la medicul de familie, atunci testarea se realizează pe banii angajaţilor. E o propunere pe care noi am făcut-o cu un singur raţionament, şi anume apărarea sănătăţii persoanelor care se află în situaţii dificile. Vorbim de copii, persoane cu dizabilităţi şi vârstnici. Mai mult decât atât, în sistemul de stat, statul plăteşte oameni ca persoanele acestea să fie sprijinite.

Ce se intampla cu angajatii din asistenta sociala care nu se vaccineaza
Ce se intampla cu angajatii din asistenta sociala care nu se vaccineaza

Hotărârea de Guvern a devenit text de lege

Ar fi o lipsă de responsabilitate din partea noastră ca tocmai oameni care sunt plătiţi de stat să aibă grijă de sănătatea beneficiarilor să fie cei care îi pun pericol. Am primit comentarii de la Ministerul Justiţiei că ar fi nevoie de un proiect de lege şi atunci am transformat Ordonanţa de Urgenţă în proiect de lege şi aici avem nişte rigori de timp pe care trebuie să le respectăm: un număr de zile în transparenţă pentru ca, apoi, să fie adoptat de Guvern”, a declarat Turcan.

Raluca Turcan a fost întrebată dacă susţine vaccinarea obligatorie. Ministrul a precizat că trebuie să existe responsabilitate atât personală, cât şi mai ales pentru cei din jur.

”Eu cred că oamenii trebuie să valorifice la maximum acest atu uriaş pe care îl avem, acela de acces gratuit, în orice moment, la vaccinare. Dacă nu facem lucrul acesta, nu punem în pericol doar viaţa celor care nu accesează vaccinarea, ci pur şi simplu viaţa tuturor celor din jur. Uitaţi-vă la mutaţiile pe care le-a suferit virusul, la amploarea valului 4 şi cred că fiecare om cu responsabilitate şi pentru propria persoană, dar mai ales pentru cei din jur ar trebui să acceseze vaccinarea”, a subliniat ministrul de resort, potrivit Agerpres.

Urmăriți Impact.ro și pe