Ce se întâmplă atunci când lăsăm băuturile răcoritoare în soare, la plajă. Temperatura de la care devin chiar toxice

Dumitrică Roxana 13.08.2022, 20:21
Ce se întâmplă atunci când lăsăm băuturile răcoritoare în soare, la plajă. Temperatura de la care devin chiar toxice

Odată cu creșterea temperaturii ambientale și în depozite, cât și în exteriorul depozitelor anumitor operatori economici, au fost găsite depozitate la temperatura mediului ambiant anumite produse – ape minerale, ape plate, inclusiv o parte din sucuri la tempraturi peste cele impuse de către producător.

La ce pericol se expun clienţii

Ceea ce nu știu cumpărătorii este că, înainte de a fi puse la rece, baxurile stau într-o căldură periculoasă.

Cele mai periculoase sunt băuturile răcoritoare expuse la soare sau ținute în căldură excesivă, cu mult peste 25 de grade. Chiar și coloranții își schimbă structura și devin toxici.

Dr.ing. Alexandru Cîrîc, directorul Institutului de Cercetări Alimentare: „Ceea ce consumăm noi, ca sucuri, ape minerale sunt stabile doar la temperatura camerei. Ce se poate schimba în compoziţie? migrarea anumitor componenti din ambalajele din plastic care pot dăuna sănătăţii omului şi destabilizarea anumitor coloranţi, în special cei roşii, orange, galbeni generând anumite substanţe chimice care pot fi dăunătoare.”

Produsele la care TVA-ul ar putea fi majorat cu 10% din 2023

De ce devin toxice băuturile

Cei care vând nu sunt conștienți de pericol.

Paul Anghel, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, face apel la români să fie extrem de atenți la băuturile răcoritoare expuse la soare sau ținute în căldură excesivă.

Ce se poate schimba în compoziţie? Migrarea anumitor componenti din ambalajele din plastic care pot dăuna sănătăţii omului şi destabilizarea anumitor coloranţi, în special cei roşii, orange, galbeni generând anumite substanţe chimice care pot fi dăunătoare”

În cadrul analizelor care se fac pentru potabilitatea apei, există niște temperaturi – între 22 și 37 de grade Celsius, și după aceste temperaturi, sau în afara acestor temperaturi, caracteristicile esențiale ale produsului se schimbă. Există posibilitatea să se creeze germeni patogeni sau nepatogeni, numărul total de germeni să fie modificat în condițiile în care fie este expus la temperaturi, cum au fost în situațiile prezentate la televizor, temperaturi caniculare, fie că sunt temperaturi foarte scăzute. De asemenea există riscul ca acele plastice, acel pet să elimine în lichid anumite substanțe care pot pune în pericol sănătatea oamenilor, pot deveni chiar cancerigene.

Urmăriți Impact.ro și pe