Ce se întâmplă acum la Castelul Peleș. Anunțul tocmai a fost făcut

Rădulescu Valentin 23.09.2020, 09:17
Ce se întâmplă acum la Castelul Peleș. Anunțul tocmai a fost făcut

Castelul Peleș este unul dintre cele mai atractive și vizitate zone din România. În fiecare an acesta este vizitat de milioane de turiști, care pot observa că multe lucruri se schimbă de la an la an. Monumentul începe să aibă urgent nevoie de reparații, dar din păcate nu s-a găsit încă finanțare.

În ce stare se află acum Castelul Peleș?

În ultimul timp zona în care se află Castelul Peleș a fost lăsată în paragină. Unul dintre cele mai frumoase locuri din România, a început de curând să prindă un aspect neplăcut. Potecile au fost amenajate și pietruite de către arhitecți în urmă cu 120 de ani, iar acum turiștii pot observa că monumentul se află într-o stare jalnică.

Amintim că Domeniul Peleș este administrat de statul român, care plătește o chirie de aproximativ 11.000 de euro pe lună. Totodată, câștigurile din taxele de vizitare se ridică în schimb la peste 2 milioane de euro anual. Deoarece este o proprietate privată, autoritățile au spus că nu pot investi bani publici.

„Avem foarte mari probleme de structură a acoperişului şi, ca la orice monument istoric, dacă nu protejam acoperişul nu protejam monumentul în sine. E nevoie de intervenţie rapidă, este intervenţie costisitoare, va fi nevoie de lucrări ample de restaurare de înlocuire a şarpantei, a căpriorilor, a învelitorii, a ardeziei, turnul central al castelului este cel mai afectat.”, a spus directorul Narcis Dorin Ion, potrivit stirileprotv.ro.

Ce se întâmplă acum la Castelul Peleș. Anunțul tocmai a fost făcut
Ce se întâmplă acum la Castelul Peleș. Anunțul tocmai a fost făcut

S-a început un proiect de reabilitare

Se pare că totuși există o mică speranță, deoarece reprezentanții Familiei Regale și autoritățile guvernamentale au început un proiect de reabilitare a zonei. Împreună cu studenții din cadrul Universității de Științe Agronomice din București, castelul Peleș va prinde culoare. În prezent, 7 kilometri de alei de pe domeniul regal urmează să fie reabilitate în următorii doi ani. Lucrările vor fi făcute în mare parte cu banii strânși din donații, dar vor contribui și autoritățile locale.

„Vom realiza indicatoare inclusiv cu puncte de belvedere care vor da o altă perspectivă domeniului spre terasele din nord ale castelului şi bineînţeles spre celelate zone de interes”, a spus Florin Stanica, profesor la Facultatea de Horticultură.

Totodată, zidurile și statuile de pe terasa castelului mai trebuie să aștepte până când se va găsi finanțare pentru restaurarea lor. De asemenea, castelul poate fi cumpărat contra sumei de 30 de milioane de euro, dar până acum nu s-a luat nici o decizie.

Urmăriți Impact.ro și pe