Ce se întâmplă acum cu clădirea din Târgoviște unde au fost executați soții Ceaușescu

Daniela Alexandru 12.07.2021, 15:23
Ce se întâmplă acum cu clădirea din Târgoviște unde au fost executați soții Ceaușescu

Clădirea din Târgoviște unde au fost executați soții Ceaușescu. Locul în care au fost împușcați soții Ceaușescu, la Târgoviște, va fi restaurat. La acest moment, clădirea fostei Școli de Cavalerie găzduiește un spațiu muzeal intitulat „Metamorfozele unui loc al memoriei: de la cavalerismul Școlii de Ofițeri „Ferdinand I” la spațiul profan al procesului şi execuției soților Ceaușescu şi al sfârșitului regimului totalitar din România”.

Clădirea din Târgoviște unde au fost executați soții Ceaușescu

Proiectul prin care se va restaura spațiul, încărcat de atâta istorie, a fost semnat de Consiliul Județean Dâmbovița și are o valoare de peste 12.000.000 lei. La finalul lucrărilor, care vor dura 35 de luni, în fosta Școală de Cavalerie vor putea fi organizate evenimente culturale naționale și internaționale, dar se va realiza și un film de animație cu tema “Cavaleria română în istorie”.

Clădirea a fost transformată, în anul 2013, în spațiu expozițional, care evidențiază parcursul evenimentelor pe care clădirea, aflată la capătul Bulevardului Carol din Târgoviște, le-a găzduit de la momentul când găzduia Școala de Ofițeri și până la momentul executării soților Ceaușescu.

Cladirea din Targoviste unde au fost executati sotii Ceausescu
Cladirea unde au fost executati sotii Ceausescu

Acum, muzeul atrage mai ales turiștii străini, dar și pe cei români, care vin să vadă locul execuției fostului dictator, însă clădirea a fost martora multor altor evenimente importante pentru istoria României. De exemplu, aici a absolvit cursurile Școlii de Cavalerie mareșalul Ion Antonescu, care a urmat cursurile în anii 1905-1906 și a condus această unitate în perioada neutralității României din timpul Primului Război Mondial.

Școala își încheie activitatea la Târgoviște în anul 1948, activitatea sa fiind relocată la Sibiu, iar clădirea devine Unitatea Militară 01417, condusă de de colonelul Andrei Kemenici, cel care va avea un rol decisiv la finalul anului 1989, când se prăbușește regimul condus de Nicolae Ceaușescu.

De altfel, vizitatorii pot vedea în acest muzeu, peretele care poartă urmele gloanțelor, acesta fiind atracția principală a obiectivului muzeal. Pe lângă acestea mai pot fi vizitate camera colonelului Andrei Kemenici, sala de judecată și camera unde a fost ținut captiv cuplul prezidențial.

Urmăriți Impact.ro și pe