Cât de înalt era, de fapt Nicolae Ceauşescu. Sigur nu te aşteptai la asta

Stan Filon 04.06.2021, 15:42
Cât de înalt era, de fapt Nicolae Ceauşescu. Sigur nu te aşteptai la asta

S-a aflat cât de înalt era, de fapt, Nicolae Ceauşescu. Liderul Partidului Comunist Român era temut printre colaboratorii săi, dar și în rândul populației. Citiți în rândurile de mai jos detalii despre copilăria și familia lui Nicolae Ceaușescu.

Cât de înalt era, de fapt Nicolae Ceauşescu

Nicolae Ceaușescu a fost un copil sărman. Provenea dintr-o familie numeroasă, dar foarte săracă. Avea alți 9 frați, iar tatăl său era cunoscut în Scornicești ca fiind foarte temperamental, iar pasiunea sa pentru băutură îl făcea să devină și mai violent. Se pare că acesta ar fi motivul pentru care ziua de naștere a lui Nicolae Ceaușescu rămâne încă un mister. Întreaga Românie sărbătorea nașterea președintelui pe data de 26 ianuarie, însă o intrare din Registrul Stării Civile, ce se afla la muzeul din Scornicești înainte de 1989, arăta că Ceaușescu s-ar fi născut pe data de 23 ianuarie.

Gurile rele spun că Nicolae Ceușescu s-a născut într-adevăr pe data de 23 ianuarie, dar tatăl său l-a declarat pe data de 26 ianuarie, deoarece a fost beat timp de trei zile, astfel că nu a fost capabil să se deplaseze pentru a anunța nașterea fiului său. Familia lui Nicolae Ceușescu era plină de nevoi. Copiii mergeau la școală, însă în condiții precare. Nicolae Ceaușescu a fost al treilea din cei zece copii ai familiei. Părinții lui, Lixandra și Andruță, erau oameni simpli, țărani, care abia se descurcau cu banii.

Cat de inalt era, de fapt Nicolae Ceausescu
Cat de inalt era, de fapt Nicolae Ceausescu. Foto alaturi de parintii si sotia sa

La 11 ani s-a angajat ca ucenic

Tatăl viitorului dictator, Andruță, avea trei hectare de pământ și doar câteva oi, așa că îi era greu să hrănească atâtea guri. Ca să își mai rotunjească veniturile, acesta mai făcea croitorie. Potrivit mărturiilor preotului din Scornicești, Andruță era un om necinstit, un alcoolic ce fura și sărea la bătaie cu fiecare ocazie:  ”Nu se interesa de copiii lui, fura, bea, sărea la bătaie și înjura…”.

În aceste condiții, Nicolae Ceaușescu a absolvit doar patru clase. Mergea de cele mai multe ori desculț la școală și nu a avut niciodată bani să-și cumpere cărți. Mâncarea de zi cu zi în familia lui Nicolae Ceușescu era mămăliga, însă și aceasta lipsea de multe ori.

La școală, Nicolae Ceaușescu nu avea prieteni, era nervos și avea un comportament imprevizibil. Viața sa s-a schimbat la vârsta de 11 ani, când a plecat de-acasă, la București, pentru a învăța o meserie. S-a angajat ca ucenic de cizmar în Capitală. Acolo lucra deja sora sa Niculina, iar apoi a venit după ei și fratele lor, Marin.

”(…) vorbise tata cu (…) care i-a spus: «măi Andruţă, nu este mă păcat de fata asta, de copilul ăsta să-l nenoroceşti; mai bine du-l la cumnatul meu Săndulescu care are un atelier de cismărie, pentru ca să înveţe şi ea o meserie mai bună, de care să se folosească mai târziu în viaţă» (…) În toamna anului 1930 l-am adus şi pe Nicolae la Bucureşti, la acelaşi patron (…) Când m-a văzut cucoana cu el în casă, m-a întrebat: «ăsta-i, fă, fratele tău?»; eu i-am răspuns: «ăsta-i» (…) Nicolae a fost un ucenic bun: era foarte muncitor, ascultător. La un an după venirea lui Nicolae în Bucureşti, a venit şi Marin şi aproape doi ani de zile am lucrat la acest atelier toţi trei.(…) După vreo doi ani de zile, Nicolae a plecat ca ucenic la un frate al patronului nostru, care se numea nea Gogu Săndulescu şi avea un atelier de cismărie pe str. Vaporul lui Assan”, a povestit sora lui Nicolae Ceaușescu.

Acum s-a aflat și ce înălțime avea Nicolae Ceușescu. Fostul lider al Partidului Comunist Român avea 1,68 înălțime, la fel ca Napoleon Bonaparte. Românul era mai înalt decât Lenin, care ava 1,65, dar mai mic decât Hitler, care măsura 1,75 m, scrie știridinlume.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...