Ce se împarte de Sfinții Constantin și Elena. Ce este bine să dai de pomană în această zi

Emanuela Pană 19.05.2022, 17:54
Ce se împarte de Sfinții Constantin și Elena. Ce este bine să dai de pomană în această zi

Ce se împarte de Sfinții Constantin și Elena și de ce tradiții este bine să ții cont ca să îți meargă bine. Pe data de 21 mai 2022, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Constantin și Elena – slăviți ca și Apostolii. În această zi de mare sărbătoare, marcată cu cruce roșie în calendar, creștinii obișnuiesc să dea de pomană pentru sufletele celor trecuți la cele veșnice. Ce se împarte de Sfinții Constantin și Elena și căror persoane, afli în rândurile următoare.

Ce se împarte de Sfinții Constantin și Elena. Tradiții și obiceiuri 

Data de 21 mai este o zi de mare sărbătoare pentru credincioși, fiind marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. În această zi sunt sărbătoriți Sfinții Constantin și Elena, cunoscuți drept cei care au dat libertate creștinismului. Datorită Împăratului Constantin cel Mare și a mamei sale, Elena – doi dintre cei mai iubiți sfinți de către români – creștinismul a devenit religie interzisă, jertfele sângeroase au fost interzise, iar duminica a devenit zi de odihnă în Imperiul Roman.

Fiind vorba despre o săbătoare mare, în această zi sfântă se respectă mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții, printre care și o tradiție din popor care spune că, în ziua în care sunt prăznuiți Sfinții Împărați Constantin și Elena, este bine să dai de pomană pentru sufletele celor adormiți. În 2022, sărbătoarea pică într-o zi de sâmbătă.

Potrivit calendarului popular, în ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena se dau de pomană diverse alimente celor săraci, pentru sufletele celor adormiți. Pomana este făcută de rude în memoria celor care au părăsit această lume și reprezintă o tradiție care s-a făcut, se face și, cel mai probabil, se va face mult timp de acum încolo.

Pe 21 mai credincioșii ar trebui să fie mai milostivi și să se gândească la aproapele lor, în special la oamenii aflați în nevoie. Acesta este motivul pentru care se împart pachete cu diferite alimente de Sfinții Constantin și Elena. Mai există, de asemenea, obiceiul de a împărți alimente și pentru sufletul celor care au trecut în neființă și care au purtat numele celor doi mari sfinți.

Ce este bine să dai de pomană de Sfinții Constantin și Elena 

De Sfinții Împărați Constantin și Elena creștinii pot împărți orice tip de alimente, în funcție de posibilitățile fiecăruia. Totodată, ținând cont că nu este o perioadă de post, cei ce vor să cinstească memoria celor plecați dintre noi pot împărți inclusiv alimente de dulce.

Ce e bine sa dai de pomana de Sfintii Constantin si Elena
Ce e bine sa dai de pomana de Sfintii Constantin si Elena

Astfel, pe 21 mai, credincioșii pot da de pomană dulciuri, fructe, legume cozonci, colaci, sarmale, diferite preparate și, bineînțeles, nelipsita colivă. Cel din urmă preparat trebuie dus dimineața la biserică, pentru a fi sfințit de preot, după care poate fi împărțit.

O mențiune importantă e că pachetele care se dau de pomană în această zi de sărbătoare trebuie să conțină, pe lângă alimente, și o lumânare, care va fi aprinsă în memoria celui care doarme somnul de veci. După cum probabil ați dedus, biserica nu impune anumite alimente care să fie oferite de pomană de Sfinții Constantin și Elena.

Credincioșii obișnuiesc să împartă vase cu mâncare celor apropiați sau celor aflați în nevoie. Pe 21 mai se impart, de asemenea, pachete cu colaci, fructe și legume. Potrivit învățăturilor bisericești, pomana trebuie făcută în mod discret („să nu știe stânga ta ce face dreapta ta“), fără fală, cu modestie. Pachetele ar trebui oferite în mod special săracilor. Un alt obicei care se practică în această zi de sărbătoare presupune ca rudele să plătească pomelnice la biserică, care urmează să fie citite în timpul slujbei Sfintei Liturghii.

Cine au fost Sfinții Constantin și Elena?

După cum aminteam și mai sus, Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți în fiecare an pe data de 21 mai, iar această sărbătoare este trecută cu cruce roșie în calendar, de unde se înțelege că este una dintre sărbătorile importante din anul bisericesc. Dar, cine sunt Sfinții Constantin și Elena?

Ei bine, Sfântul Constantin a fost fiul împăratului Constantius Chlorus și al Elenei, sfânta prăznuită în aceeași zi. După moartea tatălui său, Sfântul Constantin a fost proclamat împărat. Sfinții Constantin și Elena sunt cunoscuți drept cei care au oferit libertate creștinilor, iar despre mama împăratului Constantin – Elena – se spune că a fost prima femeie care și-a eliberat sclavii și a ajutat creștinii care erau torturați.

Ce alte tradiții și obiceiuri se respecă pe 21 mai?

Sărbătoarea închinată Sfinților Împărați Constantin și Elena este celebrată anual de peste 1,75 milioane de români, care respectă o serie de tradiții și obiceiuri în ziua de 21 mai. Iată-le pe cele mai importante:

  • În această zi nu se dă cu sapa, nu se lucrează ogoarele și nu se plivesc ierburile. În anumite zone ale țării se spune că în această zi păsările își învață puii să zboare;
  • Munca este interzisă în această zi, iar prin odihna de la muncile câmpului se crede că recoltele vor fi ocrotite de păsări;
  • Păstorii hotărăsc pe 21 mai cine va fi baci, unde se vor face stânele și cine va avea grijă de turme pe toată perioada pășunatului;
  • În ziua praznicului, pentru sănătate și bunăstare, este indicat ca unul dintre membrii familiei să ducă la biserică trei bujori îmbobociți, flori de lămâiță, dulciuri făcute în casă și pâine.

Știai că…?

În calendarul popular, sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena este o sărbătoare a păsărilor de pădure, numită Constantin Graur sau Constantinul Puilor?

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...