Ce se face de Sfântul Dumitru 2023 pentru noroc și sănătate. Tradiția pe care trebuie să o respecte credincioșii

Emanuela Pană 25.10.2023, 14:03
Ce se face de Sfântul Dumitru 2023 pentru noroc și sănătate. Tradiția pe care trebuie să o respecte credincioșii

Zi de mare sărbătoare în calendarul ortodox! Pe 26 octombrie, Biserica îl cinstește pe Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Aceasta este ultima sărbătoare importantă a toamnei și una dintre cele patru sărbători cu cruce roșie ale lunii octombrie. Află, în continuare, ce se face de Sfântul Dumitru 2023. 

Sfântul Dumitru, sărbătoare mare în calendar 

În fiecare an, pe data de 26 octombrie, credincioșii ortodocși și catolici îl cinstesc pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. În limbaj popular, el este cunoscut sub numele de Sfântul Dumitru și este omologul Sfântului Gheorghe.  

Sărbătoarea Sfântului Dumitru se numără printre cele mai importante praznice ale lunii octombrie, patru la număr, și este ultimul mare eveniment religios al toamnei. În tradiția populară românească, Sfântul Dumitru este considerat patronul păstorilor, cel care desfrunzește codrul și usucă toate plantele.  

Fiind o sărbătoare atât de importantă pentru români, ziua închinată Sfântului Dumitru este marcată de tradiții și superstiții aducătoare de noroc și sănătate. Pe 26 octombrie, ciobanii află cum va fi iarna. Se spune că așa cum va fi vremea de Sfântul Dumitru, așa va fi toată iarna, din punct de vedere meteorologic. 

În noaptea de Sfântul Dumitru, ciobanii urmăresc cu atenție locul în care dorm oile. Dacă, dimineața, prima oaie care se trezește și apucă în jos este albă, iarna va fi aspră, cu zăpezi grele. În schimb, dacă prima oaie care se trezește și se îndreaptă în sus este neagră, atunci se prognozează o iarnă ușoară. 

Citește și: Cine a fost Sfântul Dumitru și de ce i se spune, de fapt, Izvorâtorul de Mir?

Ce se face de Sfântul Dumitru 2023? 

După hramul Sfintei Parascheva, Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este ultima, dar și cea mai însemnată sărbătoare a toamnei.

Ce se face de Sfantul Dumitru 2023?
Traditii si obiceiuri de Sfantul Dumitru

În această zi, credincioșii respectă o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții, păstrate din moși-strămoși. Iată ce se face de Sfântul Dumitru 2023: 

  • În ajunul sărbătorii se aprinde focul lui Sumedru – una dintre cele mai vechi tradiții românești, de peste 2.000 mii de ani, dinaintea sărbătorii Sfântului Dumitru; 
  • De Sfântul Dumitru se împart vase cu mâncare, iar femeile merg la biserică și dau de pomană pentru sufletele celor decedați; 
  • De asemenea, gospodinele pregătesc plăcinte de post, cu mere sau cu dovleac, pe care le împart rudelor și oaspeților care le trec pragul; 
  • În ziua praznicului, sătenii tund coama cailor mai mici de trei ani, pentru a avea păr frumos; 
  • Potrivit tradiției populare, cine respectă cum se cuvine sărbătoarea Sfântului Dumitru va fi ferit de boli sau lovituri; 
  • În tradiția populară, ziua cinstirii Sfântului Dimitrie este numită și ziua soroacelor, pentru că se încheie învoielile vechi și se discută altele noi.  

Vezi și: Ce se dă de pomană de Sfântul Dumitru? Ce alimente este bine să împarți pe 26 octombrie?

Alte tradiții și superstiții de Sfântul Dumitru 

Fiind o sărbătoare cu cruce roșie, de Sfântul Dumitru sunt interzise anumite activități. Iată ce nu ai voie să faci pe 26 octombrie:  

  • De Sfântul Dumitru 2023 nu ai voie să folosești pieptănul. În caz contrar, vei atrage necazuri și primejdii; 
  • Conform tradiției populare, nu ai voie să plantezi usturoi după ziua de Sfântul Dimitrie, ca să nu ai parte de pagubă în anul ce vine; 
  • În ziua praznicului nu este bine să te cerți și nu ai voie să te superi pe cei din jurul tău; 
  • Pe 26 octombrie nu ai voie să ceri bani sau să pretinzi bunuri dacă te-ai oferit să ajuți pe cineva; 
  • În această zi sfântă nu ai voie să lucrezi, altfel vei fi condamnat să te îmbolnăvești; 
  • Nu ai voie să te zgârcești la bani sau la alimente, nu ai voie să refuzi săracii și nu trebuie să se sfârșească ziua fără să fi făcut o faptă de milostenie; 
  • În ziua praznicului nu se coase, nu se croșetează și nu se tricotează. Totodată, nu se spală și nu se calcă în această zi.  

Rugăciune către Sfântul Dumitru 

”Sfinte Dimitrie, tu ai fost ales de Dumnezeu și hărăzit să ocupi funcția de proconsul, în timpul crudului persecutor al creştinismului, Maximilian; lucrul acesta ți-a îngăduit să poți vești cu mai multă ușurință și autoritate cuvântul mântuitor al sfintei Evanghelii. Tu nu te-ai lăsat impresionat nici de promisiunile tiranului, nici de amenințările lui, ci ai renunțat la orice demnitate lumească pentru a câştiga fericirea veşnică. 

Împărțind toate bunurile tale celor săraci ai mers la închisoare cântând cel mai frumos imn de biruință al creştinilor: ‘Aleluia.’ Străpuns de sulițele ucigașilor te-ai asemănat cu Mântuitorul tău răstignit pe cruce. 

Te rog mijloceşte-mi şi mie harul să gust măcar în parte fericirea pe care o dă trăirea sinceră a credinței. Binecuvântează-mă şi pe mine, ca să mă pot împotrivi greutăților pe care le întâlnesc în strădania de a-mi apăra credința. Bunul Dumnezeu a răsplătit cucernicia şi dragostea cu care ai îndurat toate suferințele săvârşind nenumărate minuni cu moaştele tale, care atunci când au fost găsite emanau un parfum plăcut mirositor.
Da-mi si mie harul să fiu în viață o plăcută mireasmă a lui Hristos în mijlocul lumii stricate şi să duc pe cât mai mulți pe drumul mântuirii prin pilda şi rugăciunea mea. Amin”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...