Ce se dă de pomană de Sfântul Dumitru. Ce alimente este bine să împarți pe 26 octombrie

Emanuela Pană 25.10.2022, 20:00
Ce se dă de pomană de Sfântul Dumitru. Ce alimente este bine să împarți pe 26 octombrie

Sfântul Dumitru este ultima sărbătoare importantă a toamnei, fapt pentru care este întâmpinată anual cu hramuri și pomeni cu colaci. Săbătoarea vine la pachet cu o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții, care, dacă sunt respectate, aduc sănătate, protecție și prosperitate. Află în continuare ce se dă de pomană de Sfântul Dumitru, pentru fericire și noroc.

Ce se dă de pomană de Sfântul Dumitru pentru fericire și noroc?

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, zis și Izvorâtorul de mir, este ultima și cea mai însemnată sărbătoare a toamnei, după hramul Sfintei Parascheva, și reprezintă, potrivit superstițiilor pastorale, începutul iernii. Sfântul Dumitru este prăznuit an de an, la data de 26 octombrie, atât de credincioșii ortodocși, cât și cei catolici.

Despre viața sa se știe că a trăit pe vremea marilor împărați Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305), fiind fiul prefectului din Tesalonic. El a fost botezat în secret de către părinții lui, care se temeau atât de ceea ce ar fi putut păți ei, cât și copilul, într-o perioadă în care păgânii persecutau creștinii.

Acesta a fost întemnițat pentru mărturisirea credinței, găsindu-și sfârșitul străpuns de sulițele gladiatorilor. Sfântului Dumitru i se mai spune și Izvorâtorul de mir deoarece din trupul său nu a curs sânge, ci mir tămăduitor de boli.

Sfântul Dumitru sau Sfântul Dimitrie se numără printre cei mai iubiți sfinți, nu doar în România și Grecia (unde este considerat ocrotitorul orașului Tesalonic), ci și în întreaga lume ortodoxă – fapt evidențiat de frecvența numelui Dimitrie, Dumitru, Dmitri, Dimitrios, ș.a.m.d.

Sfântul Dumitru 2022. Ce se dă de pomană în această zi?

Sfântul Dumitru sau Sâmedru este o sărbătoare inscripționată cu cruce roșie în calendar, având o importanță semnificativă pentru creștinii ortodocși și nu numai. Evenimentul religios este întâmpinat în fiecare an cu jocuri și focuri vii, potrivit datinilor din străbuni.

În ziua închinată Sfântului Dumitru, femeile în vârstă pregătesc pomeni pentru cei morți. Tot ele împart covrigi, nuci, mere, pâine, struguri și prune uscate, dar și colivă și colaci în formă de cruce. Conform tradiției, familia celei care dă de pomană pe 26 octombrie va fi ferită de rele și va avea parte de sănătate și bunăstare tot anul.

Tot în această zi de sfântă sărbătoare se împarte mâncare și se slobod sărindarele. Bucatele se duc la biserică, unde sunt sfințite de către preot, iar mai apoi sunt împărțite pentru sufletul celor adormiți. Totodată, se știe că în ajunul sărbătorii oamenii fac focuri mari pe dealuri, pentru ca cei mici să sară peste ele. Se spune că astfel vor avea parte de sănătate tot anul.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru

Asemenea altor sărbători importante ale creștinătății, ziua în care este celebrat Sfântul Mare Mucenic Dimitrie abundă în tradiții și superstiții. În funcție de zona din care fac parte, credincioșii respectă anumite reguli, pentru ca acesta să le vină în ajutor. Există însă și lucruri interzise de Sfântul Dumitru, după cum vei descoperi mai jos.

Ce se da de pomana de Sfantul Dumitru
Traditii si obiceiuri de Sfantul Dumitru 2022
  • În ajunul sărbătorii de Sfântul Dumitru se aprinde focul lui Sumedru sau Focul de Sâmedru (una dintre cele mai vechi tradiții românești, de peste două mii de ani);
  • De Sfântul Dumitru se împart vase cu mâncare, iar femeile merg la biserică și dau de pomană pentru sufletele celor morți. În anumite zone ale țării se împarte grâu fiert în lapte și colivă;
  • Cei care au datorii trebuie să le plătească până la data la care este celebrat Sfântul Dumitru, pentru a le merge bine anul viitor;
  • În ziua Sfântului Dumitru se tunde coama cailor până la trei ani, ca să aibă păr frumos;
  • În tradiția populară se mai spune că cei ce respectă sărbătoarea Sfântului Dumitru vor fi feriți de boli sau lovituri;
  • De Sfântul Dumitru nu se folosește pieptănul, pentru a nu atrage necazuri și primejdii;
  • Cu prilejul acestei sărbători nu este indicat să faci focul în casă, întrucât se spune că adevărata căldură se află în sufletele oamenilor;
  • Nu este bine să te cerți în această zi sfântă și nici să îi superi pe cei apropiați. De asemenea, dacă ești la cuțite cu cineva, acum este momentul să te împaci;
  • În Bucovina, tradiția spune că cine seamănă usturoiul după această zi va avea parte numai de pagubă în anul ce vine;
  • Se mai crede, de asemenea, că așa cum este ziua de Sfântul Dumitru, tot așa va fi și iarna, din punct de vedere meteorologic;
  • Dacă în noaptea de 26 octombrie e lună plină, iar cerul este senin, iarna va fi bună. În schimb, dacă e lună plină și cerul e acoperit de nori, dacă plouă sau ninge, iarna va fi aspră, cu zăpezi grele.

Rugăciune către Sfântul Dumitru

Rugăciunea către Sfântul Dumitru trebuie rostită ori de câte ori te afli în momente de cumpănă, dar mai ales la data de 26 octombrie. Dacă te rogi cu credință, marele sfânt al creștinătății îți va veni în ajutor, oferind liniște casei tale, sănătate și bunăstare.

„Sfinte Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtor de Mir, ne rugăm ţie în clipe de mare necaz pentru a ne apăra de primejdia care ne înconjoară. Aşa cum Tu ai reuşit să nu te închini la idoli şi la duşmanii lui Hristos, tot aşa ajută-ne să-i biruim pe toţi duşmanii noştri ştiuţi şi neştiuţi. Sfinte Mare Mucenic, dă-ne putere şi binecuvântează-ne să-i învingem pe cei care vor să ne aducă pagubă şi să ne despartă de persoanele pe care le preţuim şi le iubim. Aşa cum L-ai ajutat pe Nestor să-l învingă pe crudul lie, cel care-i omora pe creştinii din Salonic, tot aşa ajută-ne pe noi să scăpăm de dezbinarea, de ura şi de răzbunarea celor care vor să surpe munca noastră şi ajută-ne să scăpăm din cele mai cumplite primejdii. Roagă-l Tu pe bunul Dumnezeu să ne dăruiască nouă marea lui milă. Amin!“.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...