Ce se face de Sfântul Andrei 2023? Motivul pentru care fetele trebuie să pună 41 de boabe de grâu sub pernă

Emanuela Pană 29.11.2023, 13:30
Ce se face de Sfântul Andrei 2023? Motivul pentru care fetele trebuie să pună 41 de boabe de grâu sub pernă

Sfântul Apostol Andrei este cinstit în fiecare an pe data de 30 octombrie de către comunitatea creștină de ortodocși. Ziua are o însemnătate aparte pentru credincioși, Sfântul Andrei fiind considerat ocrotitorul românilor. Prin urmare, pe 30 noiembrie se respectă numeroase datini și superstiții, unele vechi de sute de ani. Iată ce se face de Sfântul Andrei 2023.  

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei  

Sfântul Andrei este sărbătorit în fiecare an pe data de 30 noiembrie, potrivit calendarului creștin-ortodox. Anul acesta, Sfântul Andrei pică într-o zi de joi, care este zi liberă legală. Ziua când este sărbătorit sfântul este marcată în calendar cu cruce roșie, potrivit hotărârii luate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1995.  

Doi ani mai târziu, în 1997, Sfântul Apostol Andrei a fost declarat Ocrotitorul României. Din anul 2012, data de 30 noiembrie, când este prăznuit sfântul apostol, a devenit zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează.  

În jurul sărbătorii Sfântului Andrei stau o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții, păstrate din generație în generație. Multe dintre ele pornesc de la convingerea că noaptea de 29 spre 30 noiembrie este noaptea vrăjilor și a farmecelor, noaptea când ies strigoii, iar animale pot vorbi. 

Astfel, de-a lungul timpului, oamenii au creat anumit ritualuri menite să îi ferească de spiritele rele, de strigoi sau moroi, să țină primejdiile departe de ei, dar și superstiții care au legătură cu aflarea ursitului.  

Citește și: Rugăciunea pe care să o rostești de Sfântul Andrei, pe 30 noiembrie. Cuvintele puternice pe care este bine să le spui

Ce se face de Sfântul Andrei 2023? 

Potrivit tradiției populare, există anumite metode prin care tinerele nemăritate pot grăbi căsătoria dacă, în noaptea de Sfântul Andrei, când ”cerurile se deschid”, urmează cu sfințenie unele ritualuri învățate din moși-strămoși.  

Ce se face de Sfantul Andrei 2023?
Traditii si obiceiuri de Sfantul Andrei: ce se face pe 30 noiembrie

Fetele care vor să își afle ursitul trebuie, așadar, să pună 41 de boabe de grâu sub perna pe care dorm în noaptea de Sfântul Andrei. Dacă în noaptea de 29 spre 30 noiembrie visează că cineva le ia grâul de sub pernă, e semn că măritișul este aproape.  

Un alt obicei practicat de fetele singure care vor să afle cum arată chipul băiatului care le este sortit are legătură cu busuiocul. Concret, fetele nemăritate păstrează câte un fir de busuioc din buchetul cu care preotul sfințește casele credincioșilor, îl leagă cu ață roșie și îl pun sub pernă. Se zice că cel pe care îl visează în noaptea de Sfântul Andrei le este predestinat. 

Pentru a avea noroc, fetele urmează un ritual cu ceșcuțe de apă în noaptea de Sfântul Andrei, o noapte considerată magică. Tinerele măsoară nouă ceșcuțe cu apă pe care le pun într-un vas ce urmează a fi așezat sub icoană. A doua zi, folosind aceleași ceșcuțe, tinerele măsoară, din nou, apa din vas.  

Dacă pe fundul vasului mai rămâne apă, se spune că fetele vor avea foarte mult noroc. În schimb, dacă nu reușesc să umple ultima ceșcuță cu apă, e semn că nu vor avea noroc.  

La sărbătoarea Sfântului Andrei, pe 30 noiembrie, cea mai importantă tradiție este cea legată de semănatul grâului. Se spune că fiecare persoană din casă trebuie să pună grâu într-un castron în ziua când este sărbătorit sfântul, după care trebuie să pună recipientul pe pervaz, într-un loc cu multă lumină.  

Grâul trebuie îngrijit și udat. Se crede că persoana care va avea grâul cel mai mare în noaptea de Revelion se va bucura de un an nou îmbelșugat, cu mult noroc și foarte multe realizări. 

Vezi și: Mesaje și urări de Sfântul Andrei. Cele mai frumoase gânduri pentru cei care își serbeaza onomastica

Ce este interzis de Sfântul Andrei?  

De Sfântul Andrei 2023, credincioșii ortodocși au mai multe interdicții, după cum urmează: 

  • Deoarece este o sărbătoare cu cruce roșie, pe 30 noiembrie nu se muncește, astfel că sunt interzise toate activitățile în gospodărie. În această zi nu se spală rufe, nu se calcă și nu se face curățenie; 
  • De asemenea, nu se mătură și nu se duce gunoiul toată ziua. O superstiție străveche spune că în ziua Sfântului Andrei nu este bine să folosești pieptănul. Cei care vor face aceste lucruri riscă să aibă parte de necazuri (lupii se vor apropia de locuințele lor, iar ei vor fi în primejdie); 
  • În această zi de mare sărbătoare nu este bine să te cerți sau să plângi. În caz contrar, vei avea parte de ghinion tot anul; 
  • Potrivit tradiției populare, în noaptea de Sfântul Andrei animalele încep să vorbească, însă oamenii nu trebuie să le asculte. Există o superstiție care spune că cei ce ascultă glasul lor vor muri.  
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...