Rugăciunea pe care să o rostești de Sfântul Andrei, pe 30 noiembrie. Cuvintele puternice pe care este bine să le spui

Cazacu Alexandru 30.11.2022, 07:00
Rugăciunea pe care să o rostești de Sfântul Andrei, pe 30 noiembrie. Cuvintele puternice pe care este bine să le spui

Rugăciunea pe care să o rostești de Sfântul Andrei. În fiecare an, la data de 30 noiembrie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Apostol Andrei. Sărbătoarea este una foarte importantă pentru credincioșii români, mai ales că Sf. Andrei este considerat „Ocrotitorul României”. Tocmai de aceea, în ziua praznicului este bine să-l cinstim adresându-i sfântului o rugăciune frumoasă.

Rugăciunea pe care să o rostești de Sfântul Andrei

În ultima zi de toamnă, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Andrei. El a fost fratele Sf. Apostol Petru și unul dintre primii ucenici a lui Hristos.

Se spune că a propovăduit Evanghelia pe meleagurile țării noastre, așa că în ziua praznicului său este bine să să îi adresăm o rugăciune. Iată cum sună rugăciunea pe care e bine să o rostești de Sfântul Andrei.

Rugăciunea pe care e bine să o rostești de Sfântul Andrei

„Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut făptura, nu întoarce dumnezeiasca Ta față de la noi cei păcătoși, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre pe care în toată ziua, cu nesocotință, în chip nenumărat le săvârșim.

Noi suntem păcătoși și pătimași, netrebnici și plini de răutate, iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii; nu ne lăsa, Doamne; nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici nu răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci, pentru că nu suntem vrednici a câștiga prin sârguința cea de toate zilele milostivirea Ta, dăruiește-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv.

Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea. Pentru pomenirea lui cea de azi ne întărește cu darul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor noastre, cu bucurie să lăudăm prăznuirea lui și să slăvim preasfânt numele Tău, în vecii vecilor. Amin!”.

Rugăciunea pe care e bine să o rostești de Sfântul Andrei
Rugăciunea pe care este bine să o rostești de Sf. Andrei

Ce este bine și ce nu trebuie să faci pe 30 noiembrie

Având în vedere faptul că Sfântul Andrei este considerat, după cum spuneam, ocrotitor al României, trebuie să-l sărbătorim cum se cuvine. În caz contrar, ghinionul se va abate asupra celor care nu păstrează cu sfințenie datinile în această zi de mare sărbătoare.

Conform unui obicei lăsat din bătrâni, de Sfântul Andrei se iau 12 cepe și se urcă în podul casei, iar acolo vor fi lăsate până la sărbătoarea Nașterii Domnului. Se pare că fiecare ceapă corespunde unei luni din an, iar cele stricate la Crăciun arată lunile din anul următor care nu vor fi bune.

Se spune că în ziua sărbătorii Sfântului Andrei nu este bine să dai bani cu împrumut, deoarece făcând acest lucru poți atrage paguba în gospodărie.

În unele zone din țară, copiii taie mlădițe din pomii din grădină și le pun în apă ca să înmugurească până pe 1 ianuarie, de Sfântul Vasile. Aceste ramuri vor fi folosite atunci pentru realizarea sorcovelor cu care cei mici vor merge la sorcovit pe la vecini și rude.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei

Acum că am aflat cum sună rugăciunea pe care este bine să o rostești de Sfântul Andrei, dar și ce e bine să faci pe 30 noiembrie, iată și câteva tradiții și obiceiuri respectate în această zi de mare sărbătoare.

În unele locuri din țară, de Sfântul Andrei, oamenii folosesc usturoi și cruciulițe pentru a ține la distanță duhurile rele. Potrivit tradiției populare, în noaptea zilei de 30 noiembrie este bine să ungi pragul, ușile și geamurile casei cu usturoi, pentru ca spiritele rele să nu intre în casă. Pentru a le feri de cele rele, chiar și în grajdurile animalelor se punea usturoi.

Se spune că în ajunul praznicului Sfântului Andrei, pe drumuri umblă și strigoii. Conform credinței populare, aceste suflete, pedepsite pentru că au dus o viață violentă, bântuie noaptea străzile. După cum ne puteam aștepta, tot usturoiul este cel care ține strigoii la distanță.

O altă tradiție spune că, în noaptea de Sfântul Andrei fecioarele nemăritate trebuie să întoarcă un ulcior de lut cu gura în jos. Apoi, pe fundul acestuia se pun trei cărbuni încinși și fetele rostesc o incantație. Astfel, ele vor putea să cucerească inima ursitului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...