Ce se dă de pomană de Înălțare? Alimentele pe care este bine să le împarți

Emanuela Pană 25.05.2023, 09:15
Ce se dă de pomană de Înălțare? Alimentele pe care este bine să le împarți

Înălțarea Domnului, cunoscută în popor drept Ispas, pică în fiecare an la patruzeci de zile după Paște, de fiecare dată joia. Sărbătoarea marchează intrarea definitivă a umanității lui Iisus în ceruri, de unde urmează să vină din nou pe pământ. Iată ce se dă de pomană de Înălțare.  

Când pică Înălțarea Domnului în 2023? 

Dacă în luna aprilie credincioșii s-au bucurat de mai multe sărbători, luna mai a acestui an este dominată de Înălțarea Domnului 2023. Sărbătoarea are loc, ca în fiecare an, la patruzeci de zile după Paște, fiind comemorată întotdeauna într-o zi de joi. 

Sărbătoarea, numită în popor și Ispas, pică anul acesta pe data de 25 mai. Creștinii ortodocși comemorează Înălțarea Domnului la patruzeci de zile de la Înviere deoarece, începând din secolul al IV-lea, s-a stabilit că atât durează până la „intrarea definitivă a umanității lui Iisus în domeniul ceresc al lui Dumnezeu“. 

Potrivit învățăturilor bisericești, Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, intră în sanctuarul cerului, asigurând revărsarea Duhului Sfânt peste oameni. În Sfânta Scriptură se spune că, după Înviere, Hristos s-a arătat ucenicilor timp de patruzeci de zile, după care s-a ridicat la cer în prezența lor. 

Ce simbolizează Înălțarea Domnului?  

Semnificația Înălțării nu este legată atât de fenomenul în sine, cât este o expresie a proslăvirii cerești a lui Hristos, care a fost ridicat prin Înviere la dreapta lui Dumnezeu, pentru a domni ca Rege. Învingând moartea, Iisus s-a înălțat la cer, unde le pregătește aleșilor săi „un loc“.  

„Și după ce Mă voi duce și vă voi pregăti un loc, Mă voi întoarce și vă voi lua cu Mine, ca acolo unde sunt Eu, să fiți și voi“, se arată în Evanghelia după Ioan, capitolul 14, versetul 3.

Dacă de Paște, credincioșii obișnuiesc să utilizeze formulele „Hristos a Înviat!“ și „Adevărat a Înviat!“, de Înălțarea Domnului, aceștia spun „Hristos S-a Înălțat“ și „Adevărat S-a Înălțat!“. 

Asta și pentru că „înălţarea cu trupul la cer este o mărturie a faptului că omul a fost creat pentru veşnicie, căci Fiul nu Se înfăţişează Tatălui numai ca Dumnezeu, ci şi ca Om. Hristos, prin Înălţarea Sa, nu arată doar unde trebuie să ajungă omul, ci se face cale şi putere, ca omul să ajungă la această stare. El şade pe tronul dumnezeiesc al slavei, dar şi locuieşte în inima celor ce-L iubesc. Aşa putem înţelege paradoxul: Hristos este înălţat şi în drum spre înălţare cu fiecare dintre noi“, notează crestinortodox.ro 

Înainte de a fi celebrată la 40 de zile după Paște, sărbătoarea Înălțării Domnului se ținea de Rusalii. Înălțarea este o piatră de hotar între perioada în care Iisus a predicat și începuturile erei creștinismului.  

Așa cum am amintit, Înălțarea Domnului este cunoscută în popor drept Ispas, care este, de fapt, numele unui cioban. Acesta ar fi fost martor la cele petrecute, stând ascuns după niște pietre. Ulterior, el ar fi povestit tot ce a văzut celor din jur. Astfel, fiindcă acest eveniment a avut martori, salutul „Hristos S-a Înălțat“ și replica aferentă se spun doar în ziua Înălțării.  

Citește și: Tradiții și superstiții de Înălțarea Domnului. Ce să pui la fereastră ca să te ferești de rele?

Ce se dă de pomană de Înălțare?  

Mulți credincioși se întreabă ce se dă de pomană de Înălțare, care anul acesta pică pe 25 mai. Potrivit tradiției, pentru a avea parte de belșug și mântuire sufletească, creștinii trebuie să dea de pomană celor săraci în zilele de sărbătoare.  

Ce se da de pomana de Inaltare?
Ce se da de pomana de Inaltarea Domnului

Cum sărbătoarea Înălțării Domnului este una dintre cele mai importante din anul bisericesc, acordându-i-se o atenție deosebită, a devenit o tradiție ca românii să pregătească diverse pachete, care sunt împărțite pentru sufletul celor adormiți.  

În ziua Înălțării se oferă drept pomană păsat fiert în lapte dulce, care este, de fapt, un mălai măcinat mai mare. Acesta se fierbe în laptele în care au fost adăugate anterior mirodenii. Se spune că cei ce dau de pomană păsat în ziua în care este comemorată Înălțarea vor avea parte de spor în toate și vor fi feriți de rele. 

Tot de Înălțare se oferă și tradiționala colivă, dar și pachete care conțin colaci, fructe, legume și orice alte preparate. Având în vedere că nu este perioadă de post, creștinii nu au restricții în ceea ce privește conținutul pachetelor.  

De Ispas, credincioșii obișnuiesc să meargă la mormintele celor dragi, unde așează flori și lumânări. Un alt obicei interesant constă în oferirea de mături drept pomană, deoarece acest obiect simbolizează nevoia de curățare, iar aici includem în special curățarea spirituală pentru apropierea de Dumnezeu și de tainele credinței. 

Ce se dă de pomană de Înălțare, pe lângă alimente? 

Pe lângă cele trebuincioase gurii, creștinii pot să dea de pomană și lucruri din casă (veselă, pături, prosoape, etc.) sau obiecte de cult (iconițe, cruciulițe, candele, lumânări, etc.). Potrivit teologul Codrin Constantin Iliescu, este bine ca, de Înălțarea Domnului, să se dea de pomană lucruri de care cei din jur au nevoie.  

Astfel, hainele, tacâmurile și alte lucruri mici și trebuincioase pot fi oferite fără nicio problemă de sărbători. Tânărul teolog mai spune că nu este bine ca mâncarea gătită să fie dusă la biserică pentru a fi împărțită enoriașilor și pruncilor lor, ci este bine ca, după ce ea este binecuvântată de către preot, să fie servită pe masa unui azil de bătrâni sau a unei case de copii.   

Vezi și: Înălțarea Domnului. De unde provine, de fapt, expresia de Paștele Cailor?

Rugăciunea specială de Înălțare 

Înălțarea Domnului se serbează pe 25 mai 2023, iar dacă traversezi o perioadă dificilă și ai probleme, spune această rugăciune, care te poate ajuta să treci peste ele.  

„Stăpâne Doamne Iisuse Hristoase, Cel Ce, pogorându-Te din cer la cele de pe pământ ca om, ai înălţat, ca un Dumnezeu milostiv, firea noastră cea căzută, Cel Care apoi ai străbătut tăria cerului şi ne-ai unit pe noi cu Tatăl, la Tine cădem cu smerenie şi ne rugăm, Mântuitorule: trimite peste noi toţi Duhul Tău cel dătător de har, de lumină, de iubire şi de pace lăuntrică! Goneşte de la noi, ticăloşii, gândurile rele care ne tulbură, căci ştii, Cunoscătorule de inimi, cât de mare este războiul lăuntric la care suntem supuşi. Vindecă rănile noastre sufleteşti şi luminează ochii cugetelor noastre! 

Tu ştii că însetează de Tine inimile noastre ca un pământ uscat! Aşadar, trimite harul Tău, Doamne, ca să ne sature foamea şi să ne adape setea, căci pe Tine Te dorim şi de Tine însetăm, Lumina Adevărului, Dătătorul mântuirii. Ajută-ne, Doamne, să ne trezim din somnul greu al păcatului şi să ne înălţăm cugetele şi simţirile noastre la cer, pentru a ne împărtăşi şi noi de bucuria veacului ce va să fie. Amin!“.  

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...