Ce se ascunde în spatele anunțului despre creșterea pensiilor făcut de Ludovic Orban

Luiza Moldovan 21.05.2020, 15:38

Ludovic Orban este foarte prudent în declarațiile privind creșterea pensiilor. Nu este sigur pe ce bani se poate baza, așa că, în privința promisiunilor, umblă foarte ușor cu ele pe scări. Orban se află într-o situație extrem de delicată. Pe de o parte, există o lege, dată de PSD, care asigură creșterea cu 40% a pensiilor de la 1 septembrie, pe de altă parte, criza indusă de pandemie a dus la o realitate care nu a fost luată în calcul.

Anunțul lui Ludovic Orban despre creșterea pensiilor ascunde posibilitatea unei măriri reduse

Factorul predictibilitate e cel care dă rău de furcă autorităților de la București. Cu un prim val al pandemiei care a generat cheltuieli imprevizibile de la bugetul de stat și un al doilea așteptat fix în toamnă, când e preconizată creșterea cuantumului pensiilor, Orban știe doar că nu știe nimic.E greu să faci previziuni financiare, în condițiile în care, două luni de zile, nu ai făcut decât să acoperi găuri. Nimeni nu pune la îndoială bunele intenții ale Guvernului de a plăti pensiile și salariile, iar cel care o face, spune Orban, e „un inamic” al oamenilor.

Ludovic Orban sugerează că pensiile ar putea să nu crească la valoarea la care se așteaptă cetățenii
Ludovic Orban sugerează că pensiile ar putea să nu crească la valoarea la care se așteaptă cetățenii

„Noi am prevăzut în bugetul de stat sumele necesare pentru asigurarea creşterii pensiilor, vom creşte pensiile, dar decizia de creştere a pensiilor nu poate fi luată decât după o analiză foarte serioasă.Noi ne dorim creşterea pensiilor, dar în acelaşi timp vrem să avem garanţia că pensiile vor putea fi plătite, pentru că drumul spre iad este pavat de bune intenţii. Dacă tu creşti un venit public fără să ai resursele financiare şi fără să ai garanţia că ai capacitatea să plăteşti fie salariile, fie pensiile, după prognozele pe care nu le facem numai noi, ci şi alte instituţii financiare, rişti să faci numai rău”.

Cine critică e un inamic

De altfel, nici Orban, nici Cîțu nu au dat niciodată vreun răspuns tranșant pe acest subiect, iar prudența în declarații face loc la speculații și critici. Orban are doar un singur lucru să le spună celor care-i critică atitudinea prudentă:

„Oricine critică măsurile pe care le-am luat şi mai ales măsurile pe care trebuie să le implementăm este un inamic al vieţii, al sănătăţii oamenilor şi, mai ales, al nivelului de viaţă al oamenilor”. Evoluția economiei va fi evaluată după șase luni, iar concluziile vor fi cuprinse într-un raport. Orban promite că va consulta toate analizele de prognoză ale Comisiei Europene sau ale altor instituții și că va lua o decizie în funcție de „posibilitățile reale”

„După şase luni, în conformitate cu legea responsabilităţii fiscal-bugetare, vom avea raportul semestrial privind evoluţia economiei. De asemenea, vom face prognozele şi vom consulta toate prognozele făcute de Comisia Europeană sau de alte instituţii (…) şi vom lua decizia în funcţie de posibilităţile reale, efective pe care le vom avea”, a spus Orban la Realitatea Plus.Orban a mai precizat că toate depind, de fapt, de modul cum reușim să gestionăm epidemia, în funcție de care economia își va reveni sau nu la turația maximă, în lunile următoare.

„Dacă nu ţinem sub control epidemia, nici economia nu va putea reveni cu viteză la normalitate”, a susţinut premierul.

Urmăriți Impact.ro și pe