Ce scrie, de fapt, pe etichetele hainelor. Semnificația fiecărui simbol în parte

Ana Anitoiu 10.07.2021, 10:39
Ce scrie, de fapt, pe etichetele hainelor. Semnificația fiecărui simbol în parte

Etichetele hainelor sunt importante, deoarece pe acestea există câteva simboluri ce indică felul în care ar trebui să fie spălate sau îngrijite articolele vestimentare astfel încât să reziste cât mai mult timp. Instrucțiunile diferă în funcție de materialele folosite.

Ce înseamnă etichetele de pe haine. Cele mai populare simboluri

Aproape pe toate etichetele hainelor există câte un simbol ce arată ca un recipient cu apă, în interiorul căruia este trecut un număr. Dacă sub recipient nu mai există nicio altă linie, înseamnă că la mașina de spălat trebuie să fie setat ciclul de spălare pentru haine închise la culoare din bumbac, poliester sau amestec de fibre, la cel mult 30 sau 40 de grade Celsius, cât scrie pe simbol.

Altfel, dacă numărul de pe simbol este 60, înseamnă că este vorba despre haine colorate din bumbac, modal, poliester sau materiale mixte ce nu trebuie spălate la temperatură de fierbere. Dacă numărul este 95, atunci este vorba despre haine albe din bumbac sau in ce pot fi fierte. În cel din urmă caz, se alege un ciclu normal de spălare și se pre-tratează petele dificile.

În cazul în care pe etichetele hainelor apare un recipient cu apă și o mână, înseamnă că articolele vestimentare se spală manual, într-o apă cu temperatura între 30 și 40 de grade Celsius. După clătire, acestea se storc cu atenție, nu foarte mult, astfel încât să nu se deterioreze.

Ce scrie, de fapt, pe etichetele hainelor. Semnificatia fiecarui simbol in parte
Eticheta unui articol vestimentar

Ce înseamnă etichetele de pe haine. Alte simboluri referitoare la spălare

Pe de altă parte, dacă sub recipient apare o linie, înseamnă că hainele sunt din modal, vâscoză, poliacril, poliester sau poliamidă și trebuie evitată centrifugarea sau se setează pentru perioade scurte, pentru a reduce riscul de şifonare, la 30, 40 sau 60 de grade Celsius. Pre-spălarea este indicată doar pentru materialele deosebit de murdare.

Dacă pe etichetele hainelor apare un recipient cu două linii dedesubt, este recomandată o spălare foarte blândă, la cel mult 30 de grade Celsius, precum și să fie redusă cantitatea de rufe din cuvă.

Ce înseamnă etichetele de pe haine. Simboluri referitoare la uscare și înălbire

Un alt simbol ce poate apărea pe etichetele hainelor este un pătrat cu un cerc în mijloc. Dacă acesta este tăiat cu un X, atunci nu poate fi folosit uscătorul. În cazul în care în interiorul simbolului este un punct, se poate opta pentru procesul uşor, cu acţiune termală redusă. Două puncte arată că utilizarea uscătorului este posibilă fără limitări.

Un triunghi tăiat înseamnă că nu este permisă folosirea unor înălbitori. Pe de altă parte, un triunghi gol arată că hainele se pot înălbi cu clor și oxigen, iar unul în care există două linii oblice paralele semnifică faptul că este permis numai înălbitor pe bază de oxigen.

Un cerc tăiat indică faptul că nu este permisă curăţarea uscată profesională și folosirea produselor de îndepărtare a petelor ce conţin solvenţi. Un cerc cu un W în mijloc arată că articolele vestimentare nu se pot curăța. Un P în interiorul cercului indică faptul că este necesară curățarea uscată profesionistă, cu percloroetilen, hidrocarburi. Un F arată că se pot curăța hainele doar cu hidrocarburi. W înseamnă că se spală exclusiv profesionist.

Ce înseamnă etichetele de pe haine. Indicații referitoare la călcat

De asemenea, trebuie să știi ce înseamnă etichetele de pe haine ca să nu le distrugi atunci când le calci. Un simbol ce reprezintă un fier de călcat este cel ce oferă instrucțiuni cu privire la acest aspect al îngrijirii articolelor vestimentare.

Dacă pe etichetele hainelor apare un fier de călcat tăiat, atunci articolele nu se calcă. Dacă în interiorul fierului este un punct, atunci se calcă fără aburi, la cel mult 110 grade Celsius. Două puncte în interiorul simbolului înseamnă că se poate folosi un fier de călcat cu aburi, la cel mult 150 de grade Celsius, dar trebuie să fie evitată apăsarea puternică. Trei puncte arată că hainele pot fi călcate cu aburi, la cel mult 200 de grade Celsius. Atenție! Dacă sunt lucioase sau sensibile la presiune este recomandată folosirea unei cârpe deasupra. Vezi AICI cum poți scoate petele de transpirație de pe haine!

Urmăriți Impact.ro și pe