Ce scrie, de fapt, în declaraţia de avere a lui Vladimir Putin. Preşedintele Rusiei uimeşte din nou

Ana Anitoiu / 23.02.2021, 11:58
Ce scrie, de fapt, în declaraţia de avere a lui Vladimir Putin. Preşedintele Rusiei uimeşte din nou

Declarația de avere a lui Vladimir Putin ar descrie o situație financiară fictivă ce s-ar afla la o distanță de ani-lumină față de cea reală. Președintele Rusiei a uimit cu acest document, în timp ce averea lui ar fi colosală. Fost spion în Europa, în timpul Războiului Rece, liderul rus ar fi apelat la trucuri incredibile pentru a se îmbogăți.

Ce scrie, de fapt, în declaraţia de avere a lui Vladimir Putin

Conform declarației sale de avere, Vladimir Putin, în vârstă de 67 de ani, nu deține mare lucru pentru funcția în care se află. Documentul arată că președintele rus are o avere demnă de un înalt funcționar al statului, cel mult. Pe lângă salariu, el ar avea o pensie militară, dobânzi din economii şi profit din investiţii. Nici vorbă pe această hârtie de sume exorbitante ce i-ar permite să își construiască palatul despre care a vorbit oponentul său, Aleksei Navalnîi. De altfel, s-a găsit cine să intervină pentru stingerea acestui scandal. Oligarhul Arkadi Rotenberg a spus că această construcție de 1,4 miliarde de dolari de la Marea Neagră i-ar aparține.

În declaraţia de avere pe care Vladimir Putin a publicat-o în anul 2018, înainte de alegerile prezidenţiale, scrie că liderul rus este proprietarul unui apartament de 74 de metri pătraţi aflat în St. Petersburg și că deține două autovehicule din era sovietică şi o camionetă de teren. În anul 2019, el și-a făcut cadou de ziua lui o mărire de salariu. Însă, a avut grijă să fie darnic și cu alţi oficiali guvernamentali de rang înalt. Leafa lui oficială a crescut cu 4,3%, în linie cu inflaţia, la echivalentul a 11.500 de dolari pe lună. Apropiații lui, însă, au averi fabuloase, controlează companii private și de stat mari și deţin monopoluri.

Ce scrie, de fapt, in declaratia de avere a lui Vladimir Putin. Presedintele Rusiei uimeste din nou
Vladimir Putin

Cât de bogat ar fi Vladimir Putin, de fapt

În ciuda declarațiilor oficiale făcute de Vladimir Putin, un proiect de lege ce a fost depus în Congresul SUA în anul 2019  menţiona că experţi externi estimează că, în realitate, ”averea netă a lui Putin este de miliarde de dolari, sugerând corupţia extinsă care-l înconjoară pe lider şi legăturile cu activităţi de spălare a banilor şi altele fapte ilicite întreprinse  pentru a-l îmbogăţi pe Putin pe nedrept şi pentru a ascunde de public adevărata sa situaţie financiară”. Investitorul William Browder spunea în 2017 că el crede că liderul rus a strâns 200 de miliarde de dolari din câştiguri obţinute pe nedrept.

”După 14 ani la putere în Rusia şi banii pe care ţara i-a făcut şi care nu au fost cheltuiţi pentru şcoli şi drumuri şi spitale şi aşa mai departe, toţi aceşti bani sunt în proprietăţi, în conturi bancare elveţiene, în acţiuni şi fonduri speculative gestionate pentru Putin şi amicii săi.”, a spus Browder, care ulterior a fost deportat din Rusia şi declarat pericol pentru securitatea naţională.

Ce scrie, de fapt, in declaratia de avere a lui Vladimir Putin. Presedintele Rusiei uimeste din nou
Vladimir Putin

Disidenți ruși, despre averea lui Vladimir Putin

Un grup de disidenți ruși a făcut o analiză în anul 2012 în legătură cu luxul de care se bucură Vladimir Putin. Unul dintre numeroasele sale avantaje ar fi fost o proprietate de lux numită Palatul Constantin, ce a fost renovată cu cheltuieli de milioane de dolari, şi 43 de aeronave în valoare totală de aproximativ un miliard de dolari, potrivit zf.ro.

Însă, prima dovadă referitoare la averea lui Putin ce a avut impact a fost o broşură, ”Putin şi Gazprom”, ce a fost publicată în anul 2008 de fostul vicepremier Boris Nemţov, care a fost asasinat în 2015, şi de fostul viceministru al energiei Vladimir Milov. Conform acestora, cei mai apropiaţi patru oameni de afaceri ai lui Putin din St. Petersburg: fraţii Arcadi şi Boris Rotenberg, Genadi Timcenco şi Iuri Covalciuc au extras 60 de miliarde de dolari din Gazprom, monopolul rus al gazelor naturale, în perioada 2004 – 2007. Totul prin achiziţii publice fără licitaţie, devalizare şi manipularea acţiunilor.

Ce măsură de precauție îi este necesară lui Vladimir Putin, ca să nu-și piardă averea

Ca să se asigure că nu își vor pierde averea, Vladimir Putin, care a subminat toate drepturile de proprietate din Rusia, și prietenii săi trebuie să-şi transfere averile în paradisuri offshore. Altfel, odată cu pierderea puterii, ar pierde totul. O altă broșură scrisă de Nemțov în 2012 arăta că liderul rus are la dispoziție 20 de palate, patru iahturi, 58 de avioane şi o colecţie de ceasuri în valoare de aproximativ 700.000 de dolari. Documentele Panama Papers au arătat că unul dintre prietenii din copilărie ai lui Putin, violoncelistul Serghei Roldugin, a devenit multimiliardar, aparent fără să aibă habar.

Conform platformei de jurnalism de investigaţie rusă Proekt, milionara Svetlana Krivonogici s-ar fi îmbogățit datorită lui Putin. În plus, fiica ei ar semăna izbitor cu liderul rus. După anul 2000, totul s-a schimbat dramatic pentru ea. A ajuns să dețină 2,8% din Rossiya Bank şi a devenit proprietarul principal atât al staţiunii de schi Igora, cât şi al Leningrad Center, un centru al artei din St. Petersburg.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI