Ce sărbătorim pe 1 Decembrie? Semnificația şi istoria acestei zile

Emanuela Pană 30.11.2023, 15:40
Ce sărbătorim pe 1 Decembrie? Semnificația şi istoria acestei zile

Ziua de 1 Decembrie este o zi de mare sărbătoare pentru România, marcând un moment semnificativ în istoria țării. Această dată simbolizează unitatea și identitatea națională, fiind sărbătorită cu multă mândrie și bucurie de către români. Așadar, ce sărbătorim pe 1 Decembrie și care este semnificația acestei zile? 

Ce sărbătorim pe 1 Decembrie? Semnificația zilei 

Ziua de 1 Decembrie este marcată de evenimente festive precum parade militare, discursuri memorabile și tradiționala fasole cu ciolan, creând astfel o atmosferă de sărbătoare distinctă. Totuși, această zi are o rezonanță mult mai profundă, reprezentând un moment esențial în istoria țării: nașterea României Mari. 

La 1 Decembrie 1918, Adunarea Națională a Românilor, reunită la Alba Iulia, a proclamat unirea Transilvaniei cu România. În acest proces istoric, nu doar Transilvania, ci și regiunile Banat, Crișana și Maramureș au fost alipite regatului român, formându-se astfel un singur stat.  

În acel moment istoric, Vasile Goldiș a rostit proclamația care anunța și stabilea: 

”Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie/1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre”.

Citește și: Parada militară de 1 Decembrie 2023 din București. Programul complet de Ziua Națională

Inițial, Ziua Națională era sărbătorită la 10 mai 

Ziua Națională a României, sărbătorită pe 1 Decembrie, a fost oficializată prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990. Până atunci, în perioada 1948-1989, România sărbătorea Ziua Națională pe 23 august, dată la care, în 1944, țara noastră ieşea din alianţa cu Puterile Axei (Germania, Italia şi Japonia), declara încetarea unilaterală a războiului împotriva Aliaţilor (Franţa, URSS, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii) şi declara război Germaniei naziste și Ungariei.  

Ce sarbatorim pe 1 Decembrie?
Initial, Ziua Romaniei a fost sarbatorita la 10 mai

Anterior, între anii 1866 și 1947, Ziua Națională a României era sărbătorită pe 10 mai, o dată cu semnificație triplă. La 10 mai 1866, Principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a sosit la București și a depus jurământul de credință în fața Parlamentului, fiind proclamat Domnitor al României sub numele de Carol I. 

Pe aceeași dată, 10 mai, dar în anul 1877, Carol I a promulgat Legea pentru abolirea tributului către Înalta Poartă, ca urmare a proclamării Independenței de Stat a României pe 9 mai 1877, în cadrul unei sesiuni extraordinare a Adunării Deputaților.  

La data de 10 mai 1881, era proclamat oficial Regatul României. În anul 1947, pe 30 decembrie, regele Mihai I (care a domnit între anii 1927-1930 și 1940-1947) a fost forțat să abdice sub presiunea regimului comunist și a părăsit țara în ianuarie 1948, alături de familia sa. 

Vezi și: Construcția spectaculoasă inaugurată în România de Ziua Națională. A fost ridicată în timp record

1 Decembrie în contextul actual  

În zilele noastre, 1 Decembrie nu este doar o rememorare a trecutului, ci și o ocazie de reflecție asupra prezentului și viitorului României. Această zi este un prilej pentru români de a-și reafirma valorile și idealurile, dar și de a se gândi la modul în care pot contribui la dezvoltarea și prosperitatea națiunii.  

Parada militară, discursurile oficiale și diversele evenimente culturale care au loc în această zi sunt modalități prin care ne exprimăm respectul și recunoștința față de istorie, dar și speranța și încrederea într-un viitor mai bun. 

În 2023, Parada militară pentru Ziua Națională a României va avea loc pe 1 Decembrie, începând cu ora 11:00, în Piața Arcului de Triumf. La solicitarea și cu sprijinul autorităților locale, reprezentanți ai Armatei Române vor ajuta la organizarea, pregătirea și desfășurarea ceremoniilor în anumite garnizoane unde sunt dislocate unități militare.    

De asemenea, militarii aflați în misiune în afara teritoriului național vor participa la ceremonii militare. Conform comunicatului transmis de minister, drapelul României va fi expus în toate instituțiile militare din țară, în timp ce Marele Pavoaz va fi înălțat la bordul navelor maritime și fluviale. 

Printre orașele care vor organiza evenimente cu ocazia Zilei Naționale a României se numără și Cluj-Napoca, unde acestea se vor desfășura pe parcursul întregii zile. La 1 Decembrie 2023 se sărbătoresc 105 ani de la momentul istoric al Unirii Transilvaniei cu România. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...