Ce să nu faci niciodată în casă când e furtună. Avertismentul specialiştilor

Ioana Bucur 14.06.2022, 15:46
Ce să nu faci niciodată în casă când e furtună. Avertismentul specialiştilor

Vara anului 2022 a început cu un maraton de alerte de vreme rea și fenomene meteo periculoase. Multe dintre ele au pus în funcțiune și sistemul Ro-Alert, oamenii primind mesaje ce îi sfătuiau să evite deplasările și să rămână la adăpost. Dar nici atunci nu suntem mereu în siguranță. Află ce să nu faci niciodată în casă când afară e furtună. Recomandări importante din partea specialiștilor.

Ce activități pot fi periculoase în casă când e furtună

De la începutul lunii iunie, aproape că nu a fost zi fără o avertizare meteo emisă de ANM, iar cele mai multe dintre ele au fost însoțite și de mesaje de alertă trimise pe telefoanele românilor prin sistemul Ro-Alert. În acele momente, populația a fost sfătuită să caute adăpost și să evite deplasările.

În timpul unei furtuni, se recomandă să ne adăpostim într-un magazin, o cafenea, sau orice clădire în care am putea avea acces. O altă variantă este să rămânem în mașina personală, dacă avem acces la ea. Specialiștii ISU recomandă să nu ieșim din autoturism, iar în cazul în care aceasta este lovită de fulger, să nu ieșim din mașină.

Din nefericire, nici acasă nu suntem complet feriți de pericole. Cei de la ISU ne sfătuiesc să evităm să folosim apa din conducte când facem duș, baie sau spălăm vasele din bucătărie, deoarece instalațiile sanitare pot electrocuta, în eventualitatea în care pot prelua electricitatea.

„Mai bine stai în maşină, afară eşti expus direct. Tragi pe dreapta şi aştepţi să treacă furtuna. Evita folosirea apei, duşurile ori sălile de baie. Apa şi conductele instalaţiilor pot cauza electrocutare.”, a declarat Bogdan Toma, purtător de cuvânt DSU, potrivit stirileprotv.ro

Cu alte cuvinte, o activitate banală precum spălatul vaselor sau a face duș pe timp de furtună poate deveni extrem de periculoasă, în special pentru persoanele care au domiciliul într-o casă în câmp deschis şi care nu au sisteme paratrăsnet.

Ce să nu faci niciodată în casă când e furtună. Avertismentul specialiştilor

Ploi torențiale, vijelii și grindină în București și 11 județe

Marți, 14 iunie 2022, a fost emisă o nouă avertizare meteo de vreme rea. Potrivit ANM, de la ora 12.00, până miercuri la ora 06.00, este cod galben în judeţele Argeş, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Tulcea, Teleorman şi Vrancea. Și Bucureștiul este vizat de un cod galben.

„În Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei şi local în Carpaţii Meridionali şi de Curbură, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului şi vijelii (viteze la rafală de 60…80 km/h) şi pe alocuri grindină”, a transmis ANM.

În Bucureşti, gradul de instabilitate atmosferică va creşte, astfel că vor fi perioade cu averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului şi posibil vijelii şi grindină.

„Cantităţile de apă vor putea depăşi 10…20 l/mp şi izolat 25…30 l/mp. Temperatura maximă va fi de 27…28 de grade, iar cea minimă de 16…17 grade”, a mai transmis ANM.

Urmăriți Impact.ro și pe