Alertă de cod galben în București. Meteorologii anunță ploi și vijelii în mai multe județe

Elena Avramescu 12.06.2022, 15:33
Alertă de cod galben în București. Meteorologii anunță ploi și vijelii în mai multe județe

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare meteo de vreme severă în cursul zilei de astăzi, astfel că meteorologii anunţă ploi şi vijelii de cod galben în mare parte din ţară. Această avertizare meteo de vreme severă este valabilă în intervalul 10.00 – 22.00.

Avertisment de vreme rea în București

Conform ANM, în intervalul menţionat, local în sudul, centrul, estul şi nord-estul ţãrii, urmează să fie perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului dar și vijelii şi grindină pe alocuri. Cantităţile de apă vor depăşi 20-30 l/mp şi izolat 40-50 l/mp.

În plus, luni, pe 13 iunie, vor fi prezente mai multe manifestări de instabilitate atmosfericã, dar pe arii mai restrânse şi la intensitate mai redusă în sud, în centru şi în zonele montane.

În Bucureşti, în acelaşi interval, vremea o să fie normală sub aspect termic, însă în general instabilă. Urmează să fie prezente înnorări și perioade cu averse, posibil torențiale, însoțite de descărcări electrice, iar cantitățile de apă vor fi de 2-6 l/mp și izolat peste 10-20 l/mp.

Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări în special asociate ploilor, iar temperatura maximă va fi de 25-27 de grade.

O noua atentionare cod galben, emisa de meteorologi
Cod galben de ploi. Foto: unsplash.com

„Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului şi pe alocuri vijelii şi grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp şi izolat 40…50 l/mp”, anunţă ANM.

În plus, înafară de București, alte 31 de județe sunt vizate de codul galben emis de ANM, fiind vorba despre judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Buzău, Neamţ, Vrancea, Bacău, Suceava, Harghita, Covasna, Prahova, Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Dâmboviţa, Braşov, Mureş, Cluj, Alba, Sibiu, Vâlcea, Argeş, Olt, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi și Caraş-Severin.

Meteorologii anunță averse torenţiale, cu frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, dar și vijelii şi grindină pe alocuri, iar cantitățile de apă vor depăși 20-30 l/mp și izolat 40-50 l/mp.

„În intervalul menționat, în sudul țării și la munte va ploua însemnat cantitativ şi vor fi pe alocuri şi manifestări de instabilitate atmosferică.În Moldova, Transilvania, Maramureș și local în Crișana și Banat, îndeosebi în timpul după-amiezelor, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va concretiza prin averse torenţiale, însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii şi grindină”, au mai menționat meteorologii.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...