Ce să faci când este caniculă. Obiceiuri care te mențin în cea mai bună formă

Raluca Alexe 02.07.2023, 16:10
Ce să faci când este caniculă. Obiceiuri care te mențin în cea mai bună formă

Câteva obiceiuri bine înrădăcinate îți pot salva viața atunci când este caniculă. Specialiștii recomandă să ținem cont de ele pentru a evita problemele grave de sănătate.

Sfaturile medicilor pentru a face față caniculei

Canicula nu este pe placul nimănui, dar când este nevoie să ieșim din case, trebuie să ne luăm câteva măsuri de precauție pentru a nu avea probleme de sănătate. Specialiștii vin cu o serie de recomandări care ne pot salva viața dacă le respectăm întocmai.

În primul rând, trebuie să ne protejăm de soarele puternic atât de mult cât putem. Ideal ar fi să nu ieșim în intervalul 11:00 – 18:00 din case, când soarele încă bate cu putere. Dacă, totuși, trebuie să ieșim, trebuie să purtăm pălării și haine lejere, colorate. De asemenea, trebuie să consumăm cel puțin 2 litri de apă pe zi ori un pahar la fiecare 20 de minute.

„Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă. Beţi zilnic între 1.5 şi 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă la fiecare 15 – 20 de minute”, spun specialiştii Direcției de Sănătate Publice Iaşi.

În ceea ce privește alimentația în vreme de caniculă, specialiștii ne recomandă să nu consumăm alcool. Acesta deshidratează organismul și îl inhibă în lupta cu căldura. Și băuturile carbogazoase, cu un conținut ridicat de zahăr, trebuie evitate, la fel ca ceaiul sau cafeaua, pentru că au cofeină, care deschidratează organismul. Consumă fructe proaspete și, dacă vrei un plus de hidratare, consumă iaurt.

„Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o cantitate mare de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca un pahar de apă. Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc.). Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesandu-vă de starea lor de sănătate”, mai sfătuieşte DSP Iaşi.

Copiii și persoanele în vârstă trebuie cu atât mai mult protejate de soare. Nu introduceți alimente noi în dieta obișnuită, urmați întocmai tratamentele prescrise de medici pentru bolile cronice, consumați multe lichide și purtați haine lejere.

Atunci când suntem în case, dar temperatura este la fel de sufocantă ca afară și deschidem aerul condiționat pentru a ne răcori, trebuie să setăm cum trebuie temperatura acestuia. Ea trebuie să fie cu doar 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Cât ține de ventilatoare, ele trebuie pornite doar când temperatura aerului a depășit 32 de grade.

Urmăriți Impact.ro și pe