Ce s-a întâmplat după ce o gospodină a pus bicarbonat în mazăre. Rezultatul este puțin spus spectaculos

Ana Anitoiu 09.12.2020, 14:18
Ce s-a întâmplat după ce o gospodină a pus bicarbonat în mazăre. Rezultatul este puțin spus spectaculos

Bicarbonatul de sodiu face minuni în bucătărie, inclusiv atunci când misiunea este gătirea unui fel de mâncare cu mazăre. Adăugat în oala pusă la fiert, acest ingredient extrem de ieftin are un rezultat puțin spus spectaculos.

Ce se întâmplă dacă pui bicarbonat de sodiu în mazăre

Se poate întâmpla ca garnitura sau felul principal cu mazăre să ajungă la gunoi mai degrabă decât pe masa de prânz sau cină, dacă nu se folosește bicarbonat de sodiu la fierbere. Boabele de mazăre pot fierbe greu sau pot rămâne destul de tari, chiar dacă sunt lăsate într-un bol cu apă, înainte de a fi gătite.

Bicarbonatul de sodiu poate salva situația, deoarece are capacitatea de a înmuia boabele de mazăre. O echipă de cercetători americani a confirmat acest lucru, printr-un experiment. Aceștia au folosit 22 de grame de bicarbonat, la 180 de mililitri de apă și 100 de grame de mazăre. Concluzia a fost că timpul de fierbere s-a redus la aproape jumătate, adică opt minute, față de cele 17 minute cât a durat procesul într-un bol cu aceleași cantități de apă și mazăre, fără bicarbonat.

Ce beneficii are consumul de mazăre asupra organismului

Consumul regulat de mazăre are numeroase beneficii asupra organismului, printre care se numără acela că ajută la prevenirea cancerului la stomac. Explicația este că boabele de mazăre conțin cantități mari dintr-un polifenol cu rol protector, ce se numește cumestrol. Un studiu din Mexico City a arătat că este nevoie de doar de două miligrame pe zi din acest fitonutrient pentru a preveni apariția acestei boli. O cană cu boabe de mazăre conține cel puțin 10 miligrame de cumestrol.

De asemenea, consumul regulat de mazăre ajută la prevenirea apariției bolilor cardiovasculare. Boabele de mazăre conțin numeroși antioxidanți și compuși cu proprietăți antiinflamatoare ce contribuie la sănătatea vaselor de sânge, reducând nivelurile homocisteinei – o toxina periculoasa pentru organism.

Ce s-a intamplat dupa ce o gospodina a pus bicarbonat in mazare. Rezultatul este putin spus spectaculos
Pastaie de mazare

De ce ar trebui femeile însărcinate să consume mazăre

Totodată, consumul de mazăre este benefic pentru femeile însărcinate, precum și pentru cele care alăptează. Motivul este acela că boabele de mazăre sunt bogate în fier. Totuși, este recomandată consultarea cu un medic, în privința alimentației în aceste perioade delicate.

Mai mult, mazărea reprezintă o sursă foarte bună de fibre dietetice și vitamine. În același timp, are puține calorii. Din aceste motive, consumul de mazăre ajută la menținerea senzației de sațietate pentru mult timp și, în cele din urmă, la menținerea greutății sub control. În plus, mazărea îmbunătățește tranzitul intestinal și ajută la prevenirea constipației.

Ce contraindicații are consumul de mazăre în exces

Una dintre contraindicațiile consumului de mazăre în exces este faptul că poate duce la pierderea calciului din organism. Întrucât este o sursă de acid oxalic, mazărea nu este recomandată acelor pacienți care suferă de litiază cu calculi pe bază de calciu. Alte alimente bogate în oxalați sunt: spanacul, sfecla și fasolea boabe.

O altă contraindicație a consumului de mazăre în exces este aceea că poate duce la acumularea acidului uric în organism. Acest factor poate cauza guta – o afecțiune caracterizată de excesul acidului uric la nivelul articulațiilor și în jurul acestora, ce provoacă o durere severă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...