Ce s-a întâmplat după ce Ministrul Mediului a dat nas în nas cu un urs, în localitatea Bixad

Elena Avramescu 05.07.2021, 13:21
Ce s-a întâmplat după ce Ministrul Mediului a dat nas în nas cu un urs, în localitatea Bixad

Ministrul Mediului a dat nas în nas cu un urs. Barna Tanczos, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, s-a întâlnit cu un urs în localitatea Bixad, în timp ce se afla în maşină, în drum spre Bucureşti, conform unei postări pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Mediului a dat nas în nas cu un urs

Azi dimineață în drum spre București m-am întâlnit cu acest urs în localitatea Bixad, Covasna. Nu s-a speriat de mașini și nici de oamenii trecători. Conform proiectului de ordonanță și a procedurilor aferente, dacă ”animalul a fost observat ocazional în intravilan” sau „animalul nu se retrage la observarea oamenilor”, acest eveniment va putea fi clasificat cu risc redus și se va putea interveni pe baza procedurii de intervenție: prin ”îndepărtarea prin alungare” din intravilanul localității, a declarat Barna Tanczos.

Ministrul Mediului a dat nas in nas cu un urs
Urs in localitatea Bixad

La scurt timp după, într-o intervenţie la Digi 24, ministrul Mediului a precizat că se afla în maşină atunci când a văzut ursul.

Nu este pentru prima dată când văd în libertate un exemplar de urs, de la o distanţă mai mică sau mai mare. Mi s-a întâmplat de foarte multe ori, vin dintr-o zonă unde din păcate acest lucru se generalizează şi este un fenomen din ce în ce mai apăsător. În dimineaţa asta am văzut un exemplar mic, nu foarte mare, un exemplar care era pe acea porţiune de câmp, o zonă cosită acum câteva săptămâni şi care pur şi simplu nu a băgat în seamă nici maşinile, nici trecătorii, nici persoanele care au coborât din maşini să vadă şi ei un urs în libertate. (Eu am făcut poza – n. r.) din maşină, n-am coborât, a spus acesta.

Barna Tanczos a mai adăugat faptul că proiectul de Lege privind gestionarea urşilor, aflat pe circuitul de avizare, va avea prevederi clare despre modul de reacţie a autorităţilor în funcţie de riscul prezentat de fiecare urs.

În asemenea situaţii, încadrarea riscului se va face conform proiectelor de acte normative pe care le pregătim, în funcţie de cum se manifestă acel exemplar şi cum reacţionează. (…) Ordonanţa de urgenţă va reglementa modul în care se încadrează fiecare eveniment în categoria de risc – mic, mediu sau mare. Acolo unde riscul este mare, intervenţiile vor fi de capturare, de tranchilizare, de relocare sau chiar, în cazul în care ursul atacă oamenii, să intervenim prin eliminare. Este foarte importantă această gradualitate, astfel încât fiecare situaţie să fie încadrată corespunzător şi să nu se intervină cu tranchilizare sau cu eliminare în cazul exemplarelor care sunt trecător sau ocazional în zona locuită.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...