Ce s-a întâmplat cu usturoiul Benone după moartea artistului. Lovitura dată chiar de Sărbători

Badea Violeta 26.12.2021, 16:14
Ce s-a întâmplat cu usturoiul Benone după moartea artistului. Lovitura dată chiar de Sărbători

În urmă cu mai mulți ani, un fermier din Râmnicul Sărat s-a gândit să cultive un nou soi de usturoi. Acesta a fost botezat după numele regretatului cântăreț de muzică populară, Benone Sinulescu. Chiar înainte de sărbători, cultivatorul a livrat supermarketurilor din țară zece tone de marfă. Mișcarea s-a dovedit a fi un real succes!

Usturoiul Benone, leguma care a făcut furori după prima livrare în supermarketuri

În urmă cu ceva timp, fermierul buzoian, Valentin Jecu, a venit cu o idee neobișnuită! Acesta s-a gândit să cultive un nou soi de usturoi, căruia i-a pus numele regretatului cântăreț de muzică populară, Benone Sinulescu.

Spre deosebire de alte tipuri, acest usturoi mai are ceva special. Este puțin mai dulceag, mai aromat, dar și mai iute decât cel clasic pe care-l găsim pe piață în prezent, conform specialiștilor Stațiunii de Cercetare Legumicolă Buzău.

Chiar înaintea sărbătorilor de iarnă, cultivatorul a livrat supermarketurilor din ţară zece tone de marfă, iar vânzările au mers extraordinar. Atât ideea numelui, cât și celelalte calități ale legumei au contribuit la succesul acesta.

„Artistul s-a bucurat când a aflat că numele său este atribuit unui soi local de usturoi din judeţul natal. Era un prieten al staţiunii noastre de cercetare şi mereu îi trimiteam seminţe, pentru a le planta în grădina sa din Arad, inclusiv usturoi de Râmnicelu”, a declarat Costel Vânătoru, de la Staţiunea de Cercetare pentru Legumicultură Buzău, citat de adevărul.ro.

Usturoiul Benone a facut furori in supermarketuri
Usturoiul Benone a facut furori in supermarketuri

Buzău, principalul producător de usturoi în 2021

Localitatea Râmnicelu este renumită la nivel european pentru deliciosul soi de usturoi. De altfel, Buzăul a fost principalul producător de usturoi în anul 2021. Potrivit fermierilor, această zonă a țării este ideală pentru cultivarea acestei legume.

„Usturoiul are cerinţe speciale faţă de sol şi de climă. Nu se obţin rezultate bune pe tot teritoriul ţării noastre, ci doar în zonele pretabile usturoiului, în luncile râurilor, în zone cu teren uşor nisipos, cu drenaj bun, acolo unde se păstrează nematozii de sol.

Buzăul oferă condiţii bune şi îl găsim în istorie cultivat în zona Râmnicu Sărat, însă niciodată nu a fost omologat sub denumirea vreunui soi”, spune Costel Vânătoru, cercetător SCDL Buzău, citat de aceeași sursă.

Un număr de 146 de legumicultori din Buzău au ales să cultive usturoi anul acesta. De altfe, locuitorii acestui județ au primit peste 21% din subvenţiile alocate programului la nivel naţional.

Urmăriți Impact.ro și pe