Leguma care poartă numele lui Benone Sinulescu. Motivul pentru care a fost numită așa

Andra Daoud 11.12.2021, 19:29
Leguma care poartă numele lui Benone Sinulescu. Motivul pentru care a fost numită așa

Un soi de legumă cultivată de un fermier buzoian a primit numele lui Benone Sinulescu. Cu ce este diferit față de celelalte soiuri și cu cât se vinde kilogramul. Fermierul a anunțat toamna aceasta că soiul botezat după regretatul artist va ajunge cât de curând în piețe și supermarketuri. Zona este renumită pentru culturile agricole, solul de acolo fiind ideal pentru cultivarea acestei legume.

Leguma care poartă numele lui Benone Sinulescu

Cu câteva luni înainte ca Benone Sinulescu să se stingă din viață, un soi de usturoi a primit numele său. Fermierul din Buzău care îl cultivă a explicat că acest soi de usturoi este mai dulce, mai aromat, dar și mai iute decât cel de import. Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare în Legumicultură din Buzău a omologat noul soi de usturoi toamna aceasta.

Cercetătorii din agricultură au luat mai multe soiuri locale, pe cale de dispariție, și au reușit să creeze altele noi. Unul dintre acestea este usturoiul Benone, care a primit deja omologare. Acest soi de ustoroi a fost cunoscut până de curând cu denumirea Râmnicelu, numele Benone fiindu-i atribuit de curând.

Valentin Jecu, fermierul care a creat soiul, a explicat faptul că acesta este dulceag, acrișor și iute și că aroma sa îl face unic, diferit de toate celelalte soiuri din România. Fermierul a mai spus, la momentul la care a anunțat că a obținut noul soi, că acesta este foarte rezistent, având multe straturi de protecție.

Leguma care poartă numele lui Benone Sinulescu. Motivul pentru care a fost numită așa
Leguma care poartă numele lui Benone Sinulescu. Motivul pentru care a fost numită așa

Cât costă usturoiul care a primit numele lui Benone Sinulescu

Localitatea unde se cultivă usturoiul Benone se află în apropiere de Râmnicu Sărat, iar fermierul care îl cultivă a produs usturoi anul acesta pe o suprafață de 15 hectare. Solul din Râmnicelu este ideal pentru cultivarea acestei legume, iar în județul Buzău sunt 140 de producători de usturoi. Un kilogram de usturoi Benone costă 15 lei, iar fermierii au explicat cum îl vor putea recunoaște clienții:

Trebuie să aibă mustață. Îl recunoaștem după culoarea lui din interior. Cel din import nu are această culoare maronie. Este ori alb, ori maro foarte închis. Trebuie să aibă gustul dulce acrișor.

Prețul va fi mai scăzut. Prețul recomandat de mine va fi de 15 lei cu TVA la raft. Acest usturoi se păstrează în condiții perfecte fără a avea probleme cu el cu încolțirea, nefiind necesară tratarea cu inhibatori de germinație. a spus Valentin Jecu.

Producătorul noului soi a primit deja comenzi de la câțiva producători de cârnați și de la un supermarket din Vrancea, încă dinainte ca usturoiul să fie complet uscat și să poată ajunge pe piață.

Între fermierii din județul Buzău și Benone Sinulescu exista o prietenie stârnsă, astfel că regretatul artist s-a bucurat atunci când a primit vestea că un soi de usturoi va purta numele său. Se întâmpla în toamna acestui an, potrivit lui Costel Vânătoru, cercetător la Stațiunea de Cercetare Buzău.

Urmăriți Impact.ro și pe