Ce s-a întâmplat cu prim-balerinul de la Opera Națională din Iași. Povestea lui de viață a impresionat pe toată lumea

Elena Avramescu 19.08.2021, 14:21
Ce s-a întâmplat cu prim-balerinul de la Opera Națională din Iași. Povestea lui de viață a impresionat pe toată lumea

Prim-balerinului ieșean, Ioan Baitanciuc, a împlinit onorabila vârstă de 89 de ani și chiar dacă a avut o carieră impresionantă, povestea lui de viață a fost extrem de tristă. În plus, de aproximativ 3 ani, acesta își trăiește bătrânețea la Căminul de Pensionari „Sfânta Cuvioasă Parascheva”.

Povestea prim-balerinului de la Opera Națională din Iași

Prim-balerinul Ioan Baitanciuc și-a început cariera la vârsta de 12 ani, în județul Botoșani, acolo unde s-a născut și a crescut. Însă debutul în carieră l-a făcut la opera din Cluj, unde a învățat și primele mișcări. Se pare că despărțirea de familie a fost cea mai grea, ținând cont că era doar un adolescent când a plecat singur într-un oraș complet străin.

Cred că m-am născut cu această pasiune pentru dans. Când eram copil, mai aveam un prieten, pasionat de dans, și împreună făceam tot felul de coregrafii și sărituri. Eram toată ziua pe maidanul de lângă casă și dansam. Nu stăteam locului niciodată. Aveam aproximativ 12 ani când am auzit că va veni o comisie specială de la Iași, care căuta balerini. Eu pe atunci participam la tot felul de spectacole din cadrul unui club de activități, unde se făceau tot fel de dansuri. Nu știam ce înseamnă balerin. Eu știam de acrobații, că lângă maidanul de lângă mine veneau mereu circuri și eram atent la ce făceau ei și am început să fac și eu după ei tot felul de sărituri.

După momentul pe care l-am prezentat în fața comisiei, mi s-a spus că voi primi un răspuns, că se va înființa o școală de balet la Iași. Nu s-a mai înființat și mi-au spus că am reușit, am luat probele, doar că trebuie să aleg să merg la Cluj sau la București. Am plecat la Cluj. Am învățat să fac primele mișcări la bară, prima poziție, a doua, a treia și parcă nu mă simțeam chiar confortabil, dar așa a fost începutul și după aceea a fost foarte frumos”, a declarat Ioan Baitanciuc, fost prim-balerin al Operei Naționale Române Iași, potrivit BZI.

Povestea prim-balerinului de la Opera Nationala din Iasi
Prim-balerinului Ioan Baitanciuc

Ioan Baitanciuc a fost prim-balerin al Operei Naționale Române Iași, fiind locul unde și-a început activitatea în anul 1956, după 3 ani de balet pe scena din București. Însă la scurt timp s-a întors în locul natal, la Iași, fiindcă doru de familie a fost prea mare. Cu toate acestea, pe scena din București, prim-balerinul a avut mai multe roluri importante.

Prim-balerinul ieșean a avut o colegă de scenă extrem de dragă, care a decedat după ce s-a îmbolnăvit. Cei doi au avut o relație extrem de apropiată, și chiar dacă pe scenă zâmbeau și dansau, în spatele cortinei se lăsa mereu cu lacrimi. Natașa, partenara de scenă, a decedat la vârsta de 40 de ani, iar de atunci balerinul Ioan Baitanciuc a suferit multă vreme.

Ioan Baitanciuc a fost căsătorit și a avut doi copii, iar soția acestuia a fost și ea balerină. Povestea lor de dragoste a început la Opera Națională Română din Iași și erau o familie superbă până când o veste tristă i-a năucit. Primul lor băiat s-a îmbolnăvit grav, iar în cele din urmă s-a stins din viață. În plus, la diferență de câțiva ani, în urma unei afecțiuni a rinichilor, a decedat și soția acestuia.

Imediat după revoluție, când s-a dat drumul granițelor, am hotărât împreună cu soția mea să plecăm în Germania, acolo unde ea avea familia, pentru a-l trata pe fiul nostru, grav bolnav.
Ne-am stabilit acolo.

În ciuda celor mai bune tratamente, fiul nostru s-a stins din viață, iar mai târziu și soția mea m-a părăsit. A decedat în urma unei afecțiuni a rinichilor. Mi-a rămas doar fiul mai mic, care mi-a dăruit și doi nepoți frumoși. În urmă cu aproximativ 4 ani am venit la Căminul de Pensionari «Sfânta Cuvioasă Parascheva». Am hotărât, de comun acord cu fiul meu, să mă întorc în țară, că e mai bine, și așa am făcut, a încheiat Ioan Baitanciuc.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...