Ce s-a întâmplat azi la Cazinoul din Constanța. Ministrul Dezvoltării vine cu vești geniale

Elena Avramescu 29.01.2021, 20:00
Ce s-a întâmplat azi la Cazinoul din Constanța. Ministrul Dezvoltării vine cu vești geniale

Ce s-a întâmplat azi la Cazinoul din Constanța. După mulți ani de așteptare, Cazinoul renaște. Lucrările la bijuteria arhitecturală se desfășoară conform graficului, iar cei mai buni specialiști în monumente istorice aplică soluțiile optime pentru ca, odată restaurat, Cazinoul să fie redat constănțenilor pentru cel puțin încă 100 de ani. Ministrul Dezvoltării a vrut să vadă cu ochii lui progresele facute de restauratori și-a luat clădirea la pas, azi dimineață.

Ce s-a întâmplat azi la Cazinoul din Constanța

În doar câteva luni, o parte a Cazinoului din Constanța a fost deja renovată. Acoperișul și partea centrală a perlei litoralului românesc au fost gata, iar noile ornamente montate de constructori pot fi deja admirate. Ministrul Cseke Attila a stat de vorbă cu constructorii. Plafonul a fost desfăcut, s-a investigat structura de rezistență, s-a protejat anti-coroziv toata structura metalică și-acum se repun decorațiunile.

Se întărește structura de rezistență, se schimbă grinzile de fier care susțin podeaua și etajele și se aplică materiale noi, moderne. Toate coloanele sunt consolidate acum cu fibra de carbon. Trebuie date jos planșeele vechi și trebuie turnate planșeele noi, din beton. Cazinoul din Constanţa este în plin proces de transformare, iar arhitecţii supraveghează atent lucrările pentru a-i reda în sfârşit farmecul.

Era risc de prăbușire foarte mare, la un cutremur de peste 6 grade. Dar nu s-a cunoscut; nu s-a putut investiga, a declarat Petre Badea, directorul sșantierului.

Ce s-a întamplat azi la Cazinoul din Constanta
Ministrul Dezvoltarii la Cazinoul din Constanta

Cazinoul din Constanța a fost proiectat de arhitectul Daniel Renard, în stil Art Nouveau. Și-a deschis porțile pe 15 august 1910, în prezența Principelui Ferdinand. Ultimele lucrări de renovare au fost realizate în 1986, în vremea comunismului.

De-a lungul timpului, în istoria Cazinoului comuniștii au intervenit brutal și fără scrupule. De exemplu, construind aceasta scară menită să ducă mâncarea de la nivelul terasei, sus la etaj, acolo unde era nomenclatura. Constructorii de-acum au dărâmat-o și n-o vor mai reface niciodată. Aproape 12 milioane de euro costă refacerea clădirii emblematice de la malul mării care ar trebui să fie gata în doi ani.

E impresionant, deci chiar este impresionant. E frumos, a spus Cseke Attila, Ministrul Dezvoltării.

Din punct de vedere ingineresc asta este o cladire nouă; adica s-au făcut intervenții masive la partea de rezistență, materialele folosite sunt altele, a spus și Vergil Chiţac, primarul Constanței.

Lucrările de renovare a Cazinoului au început în luna aprilie a anului trecut. Conform contractului, firma care și-a asumat renovarea edificiul are 30 luni la dispoziție pentru a finaliza lucrările.

Ce s-a întamplat azi la Cazinoul din Constanta
Renovari Cazinoul din Constanta

În toamna anului 2022 ne vom bucura din plin de Perla litoralului românesc

În ritmul acesta eu cred că la sfârșitul verii sau undeva în timpul verii vom vedea schelele date jos iar Cazinoul va arăta ca-n anii lui buni, ca-n anii de alta dată, a spus Bogdan Huţucă, parlamentar.

Apoi lucrările vor vontinua doar la interior, pentru ca finisajele durează mult, ca la orice construcție. Asta înseamnă că în toamna anului 2022, dacă totul se desfășoară conform planului, ne vom bucura din plin de Perla litoralului românesc – Cazinoul din Constanța. După restaurare, cazionul va avea o sală multifuncţională cu 200 de locuri şi una de festivităţi pentru 150 de persoane.

Urmărim să repunem în funcțiune daca vreți, nu numai in circuitul turistic pentru că, în mod cert, va fi un punct de atracție al Litorlaului, dar și funcționalitatea acestui Cazino, a spus Cseke Attila, Ministrul Dezvoltării.

Aici vor putea fi găzduite evenimente culturale şi de divertisment.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...