Ce s-a ales de jurnalista rusă care a protestat împotriva războiului în direct la TV. Vestea a primit-o luni seara

Ioana Bucur 12.04.2022, 09:41
Ce s-a ales de jurnalista rusă care a protestat împotriva războiului în direct la TV. Vestea a primit-o luni seara

„Nu credeți în propagandă! Aici sunteți mințiti!” Un gest de curaj, de sfidare față de un regim periculos, ce ar fi putut să o coste scump. S-a aflat ce s-a ales de jurnalista rusă care a protestat împotriva războiului din Ucraina în direct la TV. Marina Ovsyannikova, fost editor la televiziunea națională Pervîi Canal, a primit o veste fabuloasă. Ce se va întâmpla cu ea, după ce a fost reținută și amendată de oamenii legii din Rusia.

O nouă șansă pentru jurnalista rusă care a protestat împotriva războiului în direct la TV

Pe 14 martie 2022, viața Marinei Ovsyannikova se schimba complet. Revoltată de modul în care televiziunea la care lucra prezenta evenimentele din Ucraina, a organizat un protest împotriva războiului, în direct, intrând în platoul celui mai urmărit program de știri din Rusia, Vremya, cu o pancartă pe care scrisese „Nu războiului. Opriți războiul! Nu credeți în propagandă. Aici sunteți mințiți!”. 

Cu puțin înainte de gestul său, jurnalista, care lucra ca editor la televiziunea națională Pervîi Canal (Canal 1), a făcut și o înregistrare video în care declara îi este rușine că a lucrat pentru acest post și a răspândit „propaganda Kremlinului”.

„Ce se petrece acum în Ucraina e o crimă, iar Rusia e stat agresor. Cel care face asta este un singur om, Vladimir Putin. Tatăl meu e ucrainean, mama mea e rusoaică. Iar ei niciodată nu au fost dușmani. Acest colier de la gâtul meu este un simbol că Rusia trebuie să oprească imediat războiul fratricid.

Din păcate, în ultimii ani am lucrat la Pervîi Kanal. Și mi-e rușine că am făcut asta, că am făcut propagandă, că am zombificat poporul rus. Am tăcut în 2014, când a început. Am tăcut la mitinguri, când se făceau pentru Crimeea, când organiza Navalnîi, noi pur și simplu am privit în tăcere acest regim anti-om. Încă 10 generații de-ale noastre de acum înainte nu vor spăla această rușine, acest război fratricid”, a spus Marina, într-un mesaj video.

Ce s-a ales de jurnalista rusă care a protestat împotriva războiului în direct la TV. Vestea a primit-o luni seara

„Reprezintă ceea ce este apărat cu atâta vehemență de oamenii curajoși de pe teren în Ucraina în acest moment: libertatea”

După momentul din platoul emisiunii de la Pervîi Kanal, Marina Ovsyannikova a fost reținută de oamenii legii din Rusia timp de 14 ore. Risca ani de închisoare, însă a „scăpat” doar cu o amendă de 30.000 de ruble, echivalentul a 280 de dolari, sancțiune prevăzută pentru „organizarea unui eveniment public neautorizat”.

Acum, jurnalista a primit o ofertă de nerefuzat. Ovsyannikova, care a decis să nu plece din țara natală, va deveni corespondent independent pentru publicația Die Welt, „relatând din Ucraina și Rusia, printre altele”. Ea a transmis că a acceptat colaborarea cu ziarul german pentru că acesta „reprezintă ceea ce este apărat cu atâta vehemență de oamenii curajoși de pe teren în Ucraina în acest moment: libertatea”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...