FOTO EXCLUSIV

Ce s-a ales de celebrul complex de la Slobozia copiat din serialul Dallas. Care sunt singurele clădiri încă funcționale

Ana Anitoiu 08.04.2021, 11:28

Celebrul complex de la Slobozia copiat din serialul Dallas, ce a făcut furori când a fost difuzat pentru prima dată în România, nu mai seamănă deloc cu ceea ce a fost odinioară. Dacă în anii ’90 stârnea interesul multor oameni și primea o vizită de senzație, de la actorul american Larry Hagman, care l-a interpretat pe J.R. Ewing în producția de televiziune, acum mai are doar câteva clădiri funcționale. Iată care sunt acestea.

Cum obișnuia să arate complexul de la Slobozia copiat din serialul Dallas

Complexul de la Slobozia copiat din serialul Dallas a fost visul unui român care s-a îmbogățit după Revoluție. Ilie Alexandru a adunat o avere făcând bișniță cu produse pe care le aducea din Turcia și din Ungaria. Cu primul milion de dolari pe care l-a strâns a făcut o investiție în acest obiectiv turistic ce a fost construit în perioada 1992 – 1994. La începuturi, la ferma Hermes veneau peste 10.000 de turiști într-un singur sezon. La un an de la deschidere a fost inaugurată și o replică a turnului Eiffel, ce a sporit popularitatea locului unde oamenii mergeau și ca să vadă replica locuinței familiei Ewing.

”La vremea respectivă, copia fermei din Dallas era o surpriză pentru oricare dintre românii care treceau prin Slobozia sau prin apropierea Sloboziei, vizitau complexul respectiv, avea şi restaurant, un mic lac cu hidrobiciclete, o herghelie de cai, obiectivul principal la vremea respectivă constituindu-l pentru noi Turnul Eiffel. Ca număr de vizitatori, acesta era variabil, oricum în jur de 300 şi ceva de vizitatori în cursul săptămânii şi până la o mie de vizitatori, în zilele de weekend”, a spus Gabi Ionaşcu, fost primar al oraşului Slobozia în perioada 2003- 2012.

Ce s-a ales de celebrul complex de la Slobozia copiat din serialul Dallas. Care sunt singurele cladiri inca functionale
Ce s-a ales de celebrul complex de la Slobozia copiat din serialul Dallas

Ce s-a ales de celebrul complex de la Slobozia copiat din serialul Dallas

În prezent, însă, ferma Hermes din Slobozia se află într-o stare precară. Fotoreporterii Impact.ro au surprins câteva imagini cu ce s-a ales de celebrul complex copiat din serialul Dallas. În prezent, mai funcționează un restaurant și o piscină, iar în rest totul este în paragină și năpădit de buruieni. Până și replica Turnului Eiffel și copia casei Ewing din Dalas au devenit o amintire.

Declinul complexului de la Slobozia copiat din serialul Dallas a început odată cu conflictul milionarului Ilie Alexandru cu legea. A fost arestat în 1997 pentru înşelăciune şi a fost eliberat doi ani mai târziu. Apoi, în anul 2000 a fost condamnat din nou, la 12 ani de închisoare, pentru evaziune fiscală şi înşelăciune. Firmele lui au intrat în lichidare, iar complexul a fost preluat de bănci, după care a avut câțiva proprietari. Fostul milionar a fost eliberat după nouă ani petrecuți în spatele gratiilor și a murit în 2010, într-un apartament modest, la doar un an după ce își recăpătase libertatea. Avea 58 de ani și suferise un accident vascular.

Ce s-a ales de celebrul complex de la Slobozia copiat din serialul Dallas. Care sunt singurele cladiri inca functionale
Ce s-a ales de celebrul complex de la Slobozia copiat din serialul Dallas

Proprietar al complexului copiat din Dallas: ”Fiecare a vândut ce a putut”

În urmă cu doi ani, Mihai Misăilă, care a preluat parcul Hermes, a declarat că a luat complexul într-o stare jalnică, după ce a fost deținut de alte trei persoane și după ce ”fiecare a vândut ce a putut”. Potrivit acestuia, totul era devastat, iar replica Turnului Eiffel ar fi avut șanse mari să ajungă să fie vândută la fier vechi.

„Eu de 15 ani tot bag bani aici şi este deschis parcul. Nu ştiţi cum arăta când l-am luat eu, după trei proprietari, care fiecare a vândut ce a putut. Eu nu am găsit nici tablă pe casă. Vin şi acum turişti în weekend, numai că nu sunt fonduri să se investească acum în lucrări, în trei hoteluri. Este un hotel deschis, este un restaurant de evenimente, este o terasă cu restaurant, este o piscină în care s-a investit foarte mult. Sunt şi poze să se vadă cum arăta în 2003, când l-am luat eu şi cum arată acum. Era totul devastat: grădina zoologică demolată, la grajduri totul demolat, dacă mai întârziam două luni vindeau şi turnul la fier vechi. De trei sau patru ori am pus proiectoare în turn ca să îl aprindem seara şi le-au vandalizat, le-au furat. Anul trecut, în noiembrie, au furat tot cablul, de sus până jos. Nu ai cum să-l păzeşti. De aceea l-am îngrădit, am scris proprietate privată şi dacă cineva sare gardul şi cade din el, atunci este treaba lui”, povestea el, potrivit Mediafax.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...