Ce români vor primi ajutor de la stat pentru curent şi gaz. Condiţia este clară

Nicu Stan 10.09.2021, 11:24
Ce români vor primi ajutor de la stat pentru curent şi gaz. Condiţia este clară

A fost făcut anunțul cu ce români vor primi ajutor de la stat pentru curent şi gaz în această iarnă. Condiţia este clară, iar de ajutorul financiar de la stat vor beneficia persoanele care nu își pot permite să plătească facturile mari la energie electrică și gaze.

Cine primește ajutor de la stat pentru plata facturilor de gaz și electricitate. Câte gospodării sunt luate în calcul

Cea mai viabilă variantă la care se lucrează la această oră este Ordonanța de compensare pe venit și consum mediu.

Astfel, statul ia în calcul acordarea sprijinului financiar ori pentru cele 4,5 milioane de gospodării care au un consum mediu de 51kw/lună, ori pentru cele 3,5 milioane de gospodării cu un consum mediu de 2500 kw/an, potrivit antena3.ro.

Sprijinul financiar la gaze va consta intr-o suma fixa
Sprijinul financiar la gaze va consta intr-o suma fixa

Persoanele cu venituri mici primesc ajutorul de la stat

De asemenea, nu toate aceste gospodării vor beneficia de reduceri la facturi din partea statului, ci doar acele persoanele care au un venit mediu vor primi compensații de la Guvern.

Ordonanța respectivă ar trebui să intre în vigoare începând cu 1 noiembrie 2021, în același timp cu Legea consumatorului vulnerabil.

Ajutorul nu va depăși 40% din prețul facturilor

În plus, din primele informații primite de la sursele citate, se pare că ajutoarele de la stat nu vor depăși 40% din totalul facturii. De asemene, la gaze ar urma să fie stabilită o sumă fixă, iar la facturile de energie electrică este posibil să fie un procent ce variază de la consumator la consumator.

Altfel spus, reducerea se va aplica pe factură, iar furnizorii își vor lua banii de la stat.

Furnizorii rîmân fără licențe dacă încarcă facturile

Premierul Florin Cîțu a transmis că furnizorii de energie care vor încărca nejustificat facturile la energie își vor pierde licențele.

”Am cerut ca acolo unde există companii care folosesc această situație și încarcă abuziv facturile cetățenilor să intervină imediat. S-au făcut echipe mixte, de la ANRE și ANPC, care primesc de la cetățeni informații, le vor verifica și acolo unde există probleme le-am spus să fie fără milă. Trebuie să intervenim imediat. Ne uităm să modificăm legislația, să suspendăm licența, dacă există astfel de practici”, a declarat prim-ministrul la Digi24.

Lege Consumatorului vulnerabil a fost adoptată

În plus, Florin Cîțu spune că Legea Consumatorului Vulnerabil a trecut și că vor apărea și alte măsuri pentru ca facturile să nu îi împovăreze pe cetățeni.

”Avem mai multe soluții, una de compensare a unei părți importante din factură. Vom vedea până unde putem merge cu această măsură”, a spus spus Florin Cîțu.