Ce rol are, de fapt, amidonul pus în blatul de tort. Secretul marilor bucătari s-a aflat

Cătălina Burghelea 12.10.2021, 11:52
Ce rol are, de fapt, amidonul pus în blatul de tort. Secretul marilor bucătari s-a aflat

O felie de tort poate fi tot ce ți-ai putea dori după o zi grea de muncă sau cursuri. Delicioasă, pufoasă și moale, dispare imediat din farfurie. Pentru ca dulcele tău preferat să iasă așa cum ți-ai dorit, trebuie să știi că există mici secrete despre blatul de tort. Tu știi ce rol are amidonul, de fapt, în blat?

Cel mai pufos blat de tort are mici secrete

Cu nimic nu se poate compara o felie zdravănă de tort bine însiropată și parfumată. Dulcele iubit de copii, dar și de adulți, se prepară atât cu ciocolată, fructe, tot felul de creme sau combinații. Gustul rămâne divin, indiferent de alegerea făcută. Un tort reușit începe de la bază, și anume cu blatul. Acesta trebuie să fie aerat, pufos, astfel încât să iasă un desert pe măsura așteptărilor tale.

Ce rol are, de fapt, amidonul pus în compoziția blatului de tort

Ei bine, unul dintre marile secrete ale blatului de tort perfect este amidonul. Alimentul are un rol foarte important în compoziția blatului. Explicația ne este oferită chiar de către un specialist. Este vorba despre Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară şi Biotehnologii alimentare, în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor, USAMV Cluj-Napoca. Iată care este, de fapt, rolul amidonului în blatul de tort.

„Adăugarea de amidon în blatul de tort ajută la obținerea unui blat bine crescut?
Amidonul întărește spuma formată prin baterea amestecului pentru blatul de tort, astfel încât să își păstreze forma în timpul coacerii.”, a precizat profesorul Dan Vodnar în rubrica sa „Șiință cu sare și piper” de pe Facebook.

Blat de tort cu amidon – rețetă

Dacă adori blaturile pufoase, fine și dense, trebuie să încerci acest blat de tort cu amidon. Este o compoziție simplă, fără praf de copt, preparată doar cu câteva ingrediente la îndemână tuturor.

Ai nevoie de următoarele ingrediente: 6 ouă, 200 grame de zahăr, 150 grame de făină, 50 grame de amidon de porumb, un praf de sare și aromă la alegere.

Mod de preparare Blat de tort cu amidon

Separă ouăle și mixează albușurile cu un praf de sare, până când obții o spumă densă. Adaugă apoi zahărul puțin câte puțin, mixând continuu. Trebuie să obții o bezea densă și lucioasă. Încorporează gălbenușurile amestecate înainte cu aroma pe care ai ales-o și amestecă ușor cu o spatulă, de sus în jos. La final adaugă și făină cernută, amestecată cu amidonul.

Acoperă cu hârtie de copt o formă rotundă cu diametrul de 24 cm și transferă compoziția. Nivelează bine, astfel încât blatul să crească uniform.

De ce să acoperi blatul cu folie de aluminiu

Încălzește cuptorul la 170 °C și coace blatul 35-40 de minute. Dacă tinde să se rumenească excesiv, acoperă-l cu folie de aluminiu. Blatul este copt în momentul în care bagi o scobitoare în el și iese curată. Atunci știi sigur că s-a făcut. Pune blatul de tort pe un grătar, să se răcească. După ce s-a răcit bine, îl poți tăia în trei părți și folosi la tortul tău preferat cu ciocolată, cremă de vanilie sau fructe proaspete.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...