Ce riscă proprietarii și chiriașii care nu înregistrează contractele de închiriere?

Emanuela Pană 25.01.2024, 13:24
Ce riscă proprietarii și chiriașii care nu înregistrează contractele de închiriere?

Un număr tot mai mare de proprietari de locuințe aleg să-și înregistreze contractele de închiriere la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), obligați de lege. Cu toate acestea, încă există persoane care preferă să evite plata taxelor, închiriind locuințele la negru, pe termen lung, sau în regim hotelier. Iată ce riscă proprietarii și chiriașii care nu înregistrează contractele de închiriere. 

Ȋnregistrarea unui contract de ȋnchiriere a unui imobil la ANAF, o obligație legală 

În România, înregistrarea unui contract de ȋnchiriere a unui imobil la ANAF este o obligație legală pentru proprietari. Acest lucru vine la pachet cu o serie de beneficii atât pentru proprietari, cât și pentru chiriași.  

Pe de altă parte, nerespectarea legii atrage sancțiuni și deschide poarta către posibile abuzuri din partea ambelor părți. Conform celui mai recent studiu realizat de agenția imobiliară Kastel Group, doar 33,7% dintre chiriași știu că au contractul de închiriere înregistrat la ANAF, în timp ce 34,9% declară că au un contract nedeclarat sau au închiriat o proprietate sub formă de comodat ori prin înțelegere verbală. 

”Piața imobiliară se poate dezvolta doar dacă se bazează pe corectitudine și respectarea legii. Le spunem asta din start tuturor clienților și colaboratorilor noștri. Lucrăm cu juriști și experți financiari care ne ajută să ȋi informăm ce obligații legale au și care sunt consecințele ȋncălcării lor. 

Din păcate, ultimul studiu Kastel ne-a demonstrat că piața continuă să rămână ȋntr-o zonă gri și că mai este multă educație de făcut la acest capitol”, arată Christian Tudorache, CEO și cofondator Kastel Group, potrivit clubantreprenor.ro

Citește și: Drepturile și obligațiile unui chiriaș. Cine trebuie să plătească reparațiile și în ce condiții se poate rezilia contractul de închiriere?

Ce riscă proprietarii și chiriașii care nu înregistrează contractele de închiriere? 

Proprietarii și chiriașii din România care nu înregistrează contractele de închiriere se expun la riscuri legale și financiare. Proprietarii pot primi amenzi considerabile, iar chiriașii ar putea pierde drepturile și protecțiile prevăzute de lege, cum ar fi dreptul la locuință și dreptul la scutirea de la impozitul pe venit. 

Ce risca proprietarii si chiriasii care nu inregistreaza contractele de inchiriere
Riscurile la care se expun proprietarii care nu inregistreaza contractele de inchiriere

De asemenea, această practică poate contribui la evaziune fiscală și la o piață neconcurențială. Pentru a evita astfel de lucruri, este esențială înregistrarea contractelor la ANAF.  

Ȋnregistrarea unui contract de ȋnchiriere la ANAF, pentru un imobil, a devenit obligatorie începând cu anul 2023, prin Ordonanța creșterilor de taxe (OG 16/2022). De la 1 ianuarie 2023, s-a introdus obligația prin care contractele de închriere trebuie înregistrate la Agenția Națională de Administrare Fiscală, existând un termen limită de maximum 30 de zile. 

,,În lipsa unui contract scris, proprietarul nu va putea demonstra obligațiile pe care chiriașul și le-a asumat și, pe cale de consecință, nu va putea dovedi eventualele pretenții față de acesta. 

Problemele pe care proprietarul le poate întâmpina în lipsa unui contract de închiriere în formă scrisă pot fi legate de: refuzul de plată a chiriei, plata unei chirii mai mici decât cea convenită, imposibilitatea controlării modului de folosire a imobilului, imposibilitatea controlării duratei contractului, imposibilitatea perceperii de penalități de întârziere la plata chiriei”, explică avocatul Doru Neamțu, conform sursei citate. 

Vezi și: Un proprietar vegetarian refuză să închirieze apartamente persoanelor care consumă carne. Asta nu este corect

Proprietarii pot fi acuzați de evaziune fiscală 

Proprietarul ar putea ajunge să răspundă penal pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală și refuzul de a declara veniturile obținute, iar în această situație, a organele de cercetare penală pot fi alertate chiar și de către chiriași.

”Amenzile pot ajunge până la 50.000 de lei per operațiune în cazul în care sunt situații în care sunt depistați proprietarii, lăsând la o parte evaziunea fiscală în cazul în care veniturile nu sunt declarate”, explică Christian Tudorache. 

Procesul de înregistrare online nu este foarte complicat. Trebuie să depui o cerere și să furnizezi o copie a contractului încheiat cu chiriașul. Dacă ai capacitatea de a semna electronic documentele cu o semnătură electronică calificată, le poți transmite prin intermediul portalului e-guvernare. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...