Ce reprezintă, de fapt, culoarea medicamentelor. De ce unele pastile sunt roșii, galbene sau albastre. Explicația unui farmacist

Stan Filon 03.02.2023, 11:11
Ce reprezintă, de fapt, culoarea medicamentelor. De ce unele pastile sunt roșii, galbene sau albastre. Explicația unui farmacist

Cu toții au avut nevoie de medicamente, la n moment dat, așa că am observat că acestea sunt și colorate. Unele dintre ele sunt roșii, altele verzi sau albastre, chiar și mov, însă cele mai multe sunt albe. Un farmacist a explicat acum ce reprezintă, de fapt, culoarea medicamentelor.

Ce reprezintă, de fapt, culoarea medicamentelor

De multe ori ne-am întrebat ce reprezintă culoarea unui medicament și dacă are vreo legătură cu eficacitatea acestuia. Acum a venit explicația chiar de la un farmacist, care a spus ce rol joacă, de fapt, culoarea unui medicament. Abbas Kanani, farmacist la farmacia online Chemist Click, a explicat pentru publicația britanică The Mirror că nuanțele pastilelor nu au nicio legătură cu eficacitatea tratamentului.

„Culoarea pastilei este determinată de producător și nu are nicio legătură cu eficacitatea medicamentului. Acestea sunt adesea alegeri de marketing. Un studiu anterior a arătat că roșul, galbenul și portocaliul sunt asociate cu un efect de stimulare, în timp ce albastrul și verdele sunt asociate cu un efect de liniștire. Pentru mulți pacienți, convingerile preconcepute pe care le au înainte de a lua un medicament pot afecta adesea rezultatul lor, în ceea ce privește eficacitatea medicamentului și efectele secundare. Acest lucru este cunoscut sub numele de efect placebo, în care acțiunea farmacologică are un efect asupra pacientului”, a explicat Abbas Kanani.

Ce reprezinta, de fapt, culoarea medicamentelor
Ce reprezinta, de fapt, culoarea medicamentelor

Atenție pe ce dați banii

Farmacistul a mai spus că efectul placebo este foarte puternic și nu doar culoarea pastilei trebuie să fie luată în considerare cu atenție.

„Deseori se gândește la culoarea și aspectul nu numai al pastilei, ci și al cutiilor”, a adăugat el. Acest lucru vine după ce Kanani a împărtășit sfaturile sale pentru cumpărarea de medicamente, sfătuindu-i pe oameni să economisească bani și să nu opteze întotdeauna pentru pasrilele de marcă, care vor fi mereu mai scumpe.

„Multe dintre marile corporații își fac propriile versiuni de medicamente pentru răceală și gripă, așa că, dacă luați remediile pentru răceală și gripă de la mărci diferite și comparați ingredientele, vor fi exact aceleași. Nu aveți nevoie de cele mai scumpe, asta este doar puterea marketingului și a conștientizării mărcii”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...