REPORTAJ

Au promis spital, au făcut groapă de gunoi. Plus moloz și tone de pământ excavat. Marketingul bate sănătatea în Sectorul 6

Cristian Botez 20.04.2022, 20:18
Au promis spital, au făcut groapă de gunoi. Plus moloz și tone de pământ excavat. Marketingul bate sănătatea în Sectorul 6

Recent, primăria Sectorului 6 din București a anunțat, chiar pe pagina oficială a instituției, intenția de construire a unui spital clinic, cu multiple specialități medicale, pe bulevardul Timișoara, în imediata apropiere a intersecției dintre această arteră și Valea Cascadelor, la câteva sute de metri de pitorescul târg de vechituri din zonă. O inițiativă mai mult decât lăudabilă în condițiile în care cartierele Drumul Taberei și Militari, deopotrivă, în special partea acestora dinspre Est, sunt deficitare în ceea ce privește asistența medicală necesară populației zonei, cel puțin ca număr de unități medicale.

Minți crețe la primărie. Groapă de gunoi pe terenul destinat unui spital

Această poveste, aflată, iată, la început, a avut un start fulminant, cel puțin la nivel declarativ și primă prezentare, care, într-o succesiune care a lăsat în urmă marketingul, eșuând într-o groapă. La propriu. Groapă de gunoi, căci locul ales pentru construirea acestui spectaculos spital, cu, potrivit prezentării, 19 clinici cu specialități distincte, a ajuns teren de descărcare a sute de tone de gunoi, moloz și pământ excavat din alte zone din sector. Molozul și pământul, în special, din locurile, străzile unde s-au efectuat lucrări de amenajare, lărgire și modernizare a parcărilor dintre blocuri.

Dar peste toate acestea, sau pe lângă, mai degrabă, cel mai deranjant lucru pentru locatarii din zonă, a fost, și mai este încă, gunoiul de tot felul adus și descărcat aici. Cu tot ce presupune așa ceva. Imagini dezolante, urâte de-a dreptul, mirosuri insuportabile. Și fum. Mult fum, pentru că pe tot terenul, cel destinat așa cum am spus mai sus, construirii spitalului, frecvent, dacă nu chiar zilnic, indivizi în tranzit prin zonă incendiază cabluri, grămezi de cabluri, pentru recuperarea cuprului inclus. Ei bine, tot acest fum, purtat de vânt, a ajuns să învăluie blocurile din jur, făcând, evident, aerul irespirabil, și viața locatarilor un calvar.

O oază de liniște făcută praf de primărie

Și cei mai afectați de această insuportabilă situație sunt cel care locuiesc în complexul de locuințe „Residence 103-Bulevardul Timișoara”, un cochet și foarte liniștit grup de opt blocuri a câte cinci niveluri, locuit, din anul 2020 de 363 de persoane. Blocuri îngrijite, cu incintă – parc amenajată cu gust, cu liniște și curățenie impecabilă. Și, de remarcat, fără spații și activități comerciale în perimetru, tocmai pentru a crea din acest loc o adevărată zonă de liniște, netulburată de trafic de mașini utilitare și alte aspecte conexe.

Complexul, la data la care au fost cumpărate locuințele, garsoniere, apartamente cu două și trei camere și mici grădini la parter, era despărțit de intens circulatul Bulevard Timișoara, de un teren tampon, cu o lățime între complex și șosea de aproximativ 80 de metri, o adevărată zonă tampon care atenua zgomotul urban.

Modificare de relief pe Bulevardul Timișoara la nr 103 și soluții de vodevil

Nebunia a început în luna ianuarie a acestui an, când, așa, dintr-o dată, fără ca locatarii din jur să fie înștiințați, au început să vină, în veritabile convoaie, zi de zi, zeci de basculante încărcate cu moloz și pământ, care își descărcau povara pe terenul așa-zis destinat viitorului spital anunțat cu surle și trâmbițe de primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu. În mai puțin două săptămâni s-au format movile uriașe de pământ și moloz care au ajuns la o înălțime de peste zece metri. de menționat în mod expres, că terenul este străbătut longitudinal, de la Est la Vest de o linie de înaltă tensiune, pe sub care este desfășurat chiar proiectul spitalului. E drept în prezentarea de pe site-ul primăriei, se scrie că „liniile de înaltă tensiune vor fi îngropate”.

Situația s-a înrăutățit și a devenit rapid foarte deranjantă pentru locatarii Complexului „Residence 103” în momentul în care pe teren a început să se descarce și gunoi. De toate felurile. Și nu o roabă, două. Ci camioane întregi. Zeci și zeci de tone. Apoi, li s-au dat foc. de către cine? Locatarii au sunat la 112. Poliția națională le-a spus „sunați la poliția locală”. Poliția locală a venit. oamenii în uniformă au ridicat din umeri. Ce să facem doamnă/domnule?” Noi lucrăm la primărie. Ce putem să facem noi?”. Cum veneau, așa plecau.

Aduși la exasperare, oamenii au început să sune la primărie, să facă reclamații, sesizări. Grupurile de cartier de pe rețelele de socializare au luat foc. Primarul Ciucu a fost asaltat de oameni din zonă. Cu întrebări, cu explicații. I s-au cerut soluții. Încolțit, mai ales în ultimele zile, după ce a primit și nenumărate fotografii cu ceea ce se petrece pe terenul spitalului, supranumit acum „fata morgana” sau „visul unei nopți de vară”, Ciprian Ciucu, altă dată simpatic și agreabil, acum strâns cu ușa și luat la întrebări de locuitori ai cartierului care strigă tot mai vehement „nu mai merge vrăjeala cu noi”, a încercat să dea explicații. Online. Unele frizează ridicolul și par a ține de vodevil și operetă de margine de oraș.

Basculante descarcă moloz în continuare, luând în râs pe primarul Ciucu

Impact.ro vă prezintă o filmare de acum câteva zile cu incendierea unor deșeuri pe terenul destinat spitalului. Faptul i s-a adus la cunoștință și primarului, care după două zile a scris pe o rețea de socializare: „I-am amendat pe cei care au incendiat”. la care o locatară din complexul de locuințe învecinat i-a dat replică primarului: „Ciprian Ciucu! În data de 15 martie, la dezbaterea pentru PUZ zona 17, personal v-am descris situația. Cu o atitudine asupra căreia nu vreau să adaug comentarii, mi-ați spus că pe acel teren depozitați reziduurile rezultate în urma modernizării și amenajării sectorului! dezbaterea a fost publică! Domnule primar, măcar asumați-vă acțiunile și afirmațiile!”.

Anterior, după ce fusese deja informat, pe aceeași cale, despre ce se întâmplă acolo, Ciucu a scris la o altă interpelare a unei locatare a complexului Residence 103, mai ales în legătură cu incendierea cablurilor: „Vă promit că voi monitoriza ce se întâmplă acolo și Poliția Locală va isupraveghea zona. Primarul Ciprian Ciucu a „monitorizat”, iar Poliția Locală a „supravegheat zona” atât de bine încât chiar la ora redactării acestui articol, ora 17.00 în ziua de 20 aprilie 2022, alte basculante veneau pe terenul „spitalului vis” descărcând moloz și gunoaie. totul surprins video de locatari si transmis imediat reporterului impact.ro.

Istoricul circului din Bulevardul Timișoara: descriere de manual a spitalului. Pe internet

Terenul, de 34 de mii de metri pătrați aparținea Primăriei Generale a Capitalei și fusese concesionat temporar unei firme care construise acolo o carieră de nisip. Nimic deranjant, la un moment dat concesionarii lichidând, chiar, cariera de nisip. La scurt timp, Primăria Generală a cedat terenul în administrarea Primăriei Sectorului 6, care și-a și anunțat rapid, punând chiar panouri mari pe gardurile care împrejmuiau perimetrul, intenția de realizare a unui PUD care să includă viitorul spital. Acest lucru se întâmpla în decembrie 2021. Așadar, foarte recent.

Între timp, angajații specializați în marketing și imagine ai Primăriei Sectorului 6 au încărcat pe pagina oficială proiectul realizării acestui spital. Informații, termene, detalii strict medicale, date despre personalul preconizat, deviz. Astfel, într-o avalanșă de cifre și detalii, proiectul a fost dezvăluit și, potrivit celor scrise acolo, supus „dezbaterii publice”, sintagmă clasică, clișeu chiar ori șablon, al oricărui proiect făcut cu bani publici și pentru populație. Așadar, cum spuneam, ar fi vorba de un spital cu cinci etaje, 19 clinici distincte, în care ar urma să lucreze 369 de oameni. din care 72 de medici, 6 „personal medical superior”, 144 de „personal sanitar mediu”, 84 „personal auxiliar sanitar”, 40 de funcționari și 23 de muncitori. Totul ar urma să coste, la această fază „de intenție”, aproximativ 340 de milioane de lei.

Estimare de finalizare 2024-2025. Trecute fix

Partea cea mai interesantă a acestui „vis urbanistic” este termenul de finalizare, estimat pentru „anii 2024-2025”. Adică, dincolo de finalul mandatului actualului primar, Ciprian Ciucu. Căci, de la acest termen de finalizare se naște și expresia „ vis urbanistic”. Și asta, în buna tradiție a edililor, de oriunde ar fi și din orice partid ar proveni, care promit, fac planuri, anunță „intenții” cu termene de realizare propuse după ce și-au încheiat ei mandatele de primari. Dar, după cum zic locatarii din zonă, „Ciucu pleacă, spitalul se face, nu se face, cine o să mai țină minte de pagina lor de pe site-ul primăriei? Oricum o vor șterge după ce își fac bagajele și pleacă!”

Urmăriți Impact.ro și pe
Cristian Botez
Este reporter special și corespondent Impact.ro, încă din iunie 2021. Pregătit pentru cele mai periculoase zone de război din lume, Cristian Botez s-a remarcat de-a lungul carierei sale prin...