Ce reprezintă data de 23 august pentru România. Ce se sărbătorea în această zi

Daria Petrescu 23.08.2020, 09:45
Ce reprezintă data de 23 august pentru România. Ce se sărbătorea în această zi

Încă din anul 1990, Ziua Națională a României este sărbătorită pe 1 Decembrie. În această zi se marchează Unirea de la 1918, „momentul de aur al istoriei naţiunii române”. Atunci, la Alba-Iulia, Marea Adunare Naţională vota Unirea Transilvaniei cu România. Însă, cândva, ziua de 23 august era extrem de importantă pentru țara noastră și se sărbătorea înainte de 1989. Iată cronologia zilelor și decizia regală.

Ziua Naţională era sărbătorită cu mult fast pe 23 august

Înainte de 1990, Ziua Națională era sărbătorită pe 23 august, în amintirea anului 1944. Atunci, România a întors armele şi s-a alăturat Naţiunilor Unite în lupta împotriva Germaniei hitleriste. Astfel că, 23 august 1944 însemna încheierea războiului, începutul sovietizării României. Aceasta zi a fost considerată un moment istoric, momentul rațiunii, iar politizarea excesivă a dăunat în toate privințele.

Proclamaţia către ţară

În 1944, trupele Frontului 2 Ucrainean conduse de mareşalul Malinovski au declanşat ofensiva Iaşi-Chişinău, iar ziua de 20 august a dat acel semn aşteptat. Astfel că, atunci soarta războiului nu se mai poate întoarce în favoarea Axei Germane. Sovieticii au făcut o spărtură în frontul germano-român din Moldova. Se aflau pe linia Târgu Neamţ-Huşi-Chişinău. Acest lucru se întâmpla pe 22 august.

Mareşalul Antonescu a fost de acord cu continuarea rezistenţei pe linia fortificată Focşani-Nămoloasa-Galaţi, deși România se afla la capătul rezistenţei fizice şi strategice, potrivit Mediafax.

Regele Mihai a fost obligat să abdice, pe 30 decembrie 1947
Regele Mihai a fost obligat să abdice, pe 30 decembrie 1947 (foto:descoperă.ro)

Pe 23 august 1944, totul i-a o întorsătură neașteptată, când regele Mihai I îl cheamă în audiență pe mareșalul Ion Antonescu. După ce acesta a precizat că este dispus să semneze armistiţiul, dar numai după acordul lui Hitler, regale a luat o decizie radicală.

Acesta a cerut  demiterea şi arestarea mareşalului Ion Antonescu, conducătorul statului. De asemenea, demis a fost şi a principalului său colaborator, Mihai Antonescu.

Regele citeşte Proclamaţia către ţară, la ora 22:30

„Români,

În ceasul cel mai greu al istoriei noastre am socotit, în deplină înţelegere cu poporul meu, că nu este decât o singură cale, pentru salvarea ţării de la o catastrofă totală: ieşirea noastră din alianţa cu puterile Axei şi imediata încetare a războiului cu Naţiunile Unite. (…)

Români,

Dictatura a luat sfârşit şi cu ea încetează toate asupririle. Noul guvern înseamnă începutul unei ere noi în care drepturile şi libertăţile tuturor cetăţenilor ţării sunt garantate şi vor fi respectate.

Alături de armatele Aliate şi cu ajutorul lor, mobilizând toate forţele naţiunii, vom trece hotarele impuse prin dictatul nedrept de la Viena, pentru a elibera pământul Transilvaniei noastre de sub ocupaţia străină”, a fost declarația regelui Mihai. Românii au întors armele pentru recuperarea Transilvaniei, însă, minunea a durat prea puțin. Regele Mihai a fost obligat să abdice, pe 30 decembrie 1947.

Urmăriți Impact.ro și pe