EXCLUSIV

Ce reacții stârnesc noile geamanduri? Psiholog: „Te pot face să îți amintești evenimente neplăcute din viața ta”

Gabriela del Pupo 14.06.2022, 14:00
Ce reacții stârnesc noile geamanduri? Psiholog: „Te pot face să îți amintești evenimente neplăcute din viața ta”

În încercarea de a-i face pe turiști să nu mai înoate dincolo de limita stabilită prin lege, Departamentul pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat a venit cu o soluție mai puțin obișnuită. A achiziționat geamanduri care au semnul crucii adăugat formei clasice. Din păcate părerile despre imaginea a zeci de cruci plutitoare atunci ccând stai relaxat pe plajă în concediu nu sunt cele mai bune.

„Nu este o imagine care să fie în acord cu vacanța”

Impact.ro a sta de vorbă cu un psiholog care a explicat în exclusivitate pentru cititorii noștri care sunt reacțiile la vederea unui simbol atât de puternic, mai ales într-o societate religioasă ca a noastră. Keren Rosner spune că în mod clar simbolul ales nu este în acord cu vacanța și starea de bine pe care ar trebui să ți-o ofere imaginea orizontului privit de la malul mării.

„Intenția poate a fost bună, de avertizare, însă modalitatea, într-adevăr nu este o imagine care să fie în acord cu vacanța. Precauția ar trebui să fie inițiată și stârnită prin alte metode, nu prin astfel de imagini morbide. Pe lângă asta, am înțeles că s-au distrus foarte ușor, așa că nu sunt fiabile, nu sunt de lungă durată, deci vor dispărea din mai multe motive. Psihologic, impactul cu o astfel de imagine poate să strice dispoziția, poate să te facă să îți amintești anumite evenimente neplăcute din viața ta, despărțire, în plus în plus îți poate induce o stare de reflecție, care nu ar trebui să fie specifică vacanțelor.” spune psihologul.

Raed Arafat, declaratii dupa ce romanii s-au revoltat din cauza geamandurilor in forma de cruce

„Asta este intenția atunci când mergem în vacanță, să ne deconectăm”

Imaginea unei cruci te poate duce la gânduri despre sensul vieții tale, despre bolile de care suferi și finalitatea existenței. Ceea ce nu este un mod foarte plăcut de a petrece câteva ore pe plajă în vacanță.

„Exact la asta m-am referit când am spus reflecție existențială ori nu este momentul să ai reflecții existențiale în momentul în care tu mergi să te relaxezi și să te deconectezi de tot ceea ce a însemnat un an de muncă, de îngrijorare, de probleme. Că asta este intenția atunci când mergem în vacanță, să ne deconectăm și gândirea să fie una îndreptată spre resurse a unei stări de bine, nu resurse care să te ducă cu gândul la finitatea vieții sau la altceva. Este un simbol nepotrivit pus în în zona respectivă, chiar dacă intenția a fost una de avertizare de prevenție.” a declarat Keren Rosner.

Social sunt acceptate și alte semne pentru a înțelege că un anumit lucru este interzis, în circulație se folosește o linie orizontală peste un cerc roșu iar în cazul proprietăților un simplu X este acceptat pentru ca o persoană să înțeleagă că nu poate avea acces mai departe de acel punct.

„E adevărat, el a vrut să fie un impact foarte puternic, pentru că într-adevăr este un impact psihologic și emoțional pentru că este un simbol pe care îl asociezi cu finitudinea, cu religia, cu multe probleme și situații de viață negative, tocmai asta a vrut să fie, impactul foarte puternic ca să conștientizezi pericolul. Dar nu este unul potrivit.” mai spune specialistul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...