Ce poți face cu grâul încolțit de Sfântul Andrei ca să atragi norocul și prosperitatea?

Emanuela Pană 29.11.2023, 10:07
Ce poți face cu grâul încolțit de Sfântul Andrei ca să atragi norocul și prosperitatea?

Grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei, patronul spiritual al românilor, reprezintă o tradiție foarte veche, de care sunt legate și multe superstiții. Află ce semnificație are, de fapt, grâul pus la încolțit, când se face acest lucru și ce poți face cu grâul încolțit, după Revelion.  

Când se pune grâul la încolțit de Sfântul Andrei? 

Ziua Sfântului Andrei, sărbătorită în fiecare an la data de 30 noiembrie, este marcată de superstiții despre viitor. De aceea, mulți români respectă obiceiul de a pune grâul la încolțit în seara zilei de 30 noiembrie.  

În mod tradițional, fiecare membru dintr-o familie trebuie să aibă propriul său vas cu grâu. În ceea ce privește momentul exact al pusului grâului la încolțit, există mai multe variante: în seara de 29 noiembrie, în ajunul sărbătorii, pe 30 noiembrie dimineața sau chiar în seara zilei în care este sărbătorit protectorul românilor.  

Cea mai des întâlnită variantă este aceea de a pune grâul la încolțit în noaptea de 29 spre 30 noiembrie. Se spune că grâul trebuie pus la încolțit la miezul nopții, în momentul magic când se deschid porțile dintre lumi. Grâul se pune în vată, în pământ sau în burete, într-o farfurie adâncă sau într-o tăviță.  

Citește și: Tradiții și superstiții de Sfântul Andrei. Ce este bine să pui la toate gemurile și ușile din casă?

Ce semnifică grâul de Sfântul Andrei?  

În tradiția românească, grâul este un simbol pentru belșugul casei și prosperitatea familiei. Creșterea viguroasă a grâului este văzută ca un semn bun pentru anul care vine. Un grâu înalt și bine dezvoltat simbolizează un an prosper, cu roade bogate și multă abundență în viața celui care l-a îngrijit. 

Grâul care încolțește dintr-o sămânță moartă reprezintă, de asemenea, speranța și renașterea. Este un simbol al ciclului vieții și al capacității naturii de a se regenera și de a începe, din nou, totul de la zero.  

În vechime, grâul era adesea asociat cu fertilitatea. Acest simbol era interpretat atât la nivel personal, ca dorința de a avea copii, cât și la nivelul solului și al culturilor agricole. 

Ca orice plantă care crește dintr-o sămânță, grâul reprezintă ciclul vieții și al morții. În contextul sărbătorilor de iarnă, acesta poate fi și un memento al trecerii timpului și al efemerității vieții. 

Indiferent că vorbim de tradiția religioasă sau cea păgână, această plantă este percepută ca simbol al vieții. Din grâu se produce pâinea, care este mâncarea de bază.  

Vezi și: Ce nu ai voie să faci de Sfântul Andrei? Atragi paguba în casa ta, e mare păcat

Ce poți face cu grâul încolțit? Trucuri utile

În noaptea de Revelion, fiecare persoană din casă își verifică grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei. Felul în care arată grâul (bogat sau rar, uscat va prezice cum îi va merge în anul nou. Dacă grâul este des și înalt, persoana cu pricina va avea parte de noroc și împliniri.  

Ce poti face cu graul incoltit?
Graul incoltit de Sfantul Andrei: ce sa faci cu el

Tot potrivit tradiției, fetele care vor să își viseze ursitul trebuie să pună la încolțit exact 41 de boabe de grâu. În unele zone din România, de îndată ce ies primele fire de grâu, fetele au grijă să le pieptene, pentru a avea și ele un păr des și frumos.  

Însă, ce poți face cu grâul încolțit după Revelion? Potrivit tradiției populare, acesta trebuie păstrat până în seara de Anul Nou, atunci când trebuie să ocupe un loc de cinste pe masa încărcată cu bucate alese, grâul fiind un simbol al belșugului. 

Ulterior, grâul poate servi ca decorațiune festivă, ca aliment pentru animale sau compost. Totodată, el poate fi plantat în grădină, dacă dispui de ceva spațiu verde. Grâul va crește și se va dezvolta, oferind un aspect verde și proaspăt zonei. 

Grâul încolțit, sub formă de germeni, poate fi adăugat în diverse preparate culinare, de la salate la smoothie-uri sau chiar ca topping pentru cerealele de dimineață. Totodată, poate fi folosit pentru a prepara suc de grâu, o băutură plină de nutrienți și vitamine. 

Dacă ai animale de companie sau de curte, grâul încolțit poate fi un deliciu pentru ele. Păsările, în special, se vor bucura de acest tratament natural. Dacă nu dorești să utilizezi grâul în niciuna dintre modalitățile anterioare, îl poți adăuga în compost. Grâul va contribui la formarea unui compost bogat și nutritiv pentru plantele tale. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...