Ce porecle au politicienii români. De la „bunicuța“, „Țapul“ și „Zeus“ la „Guzgan“ și „Varan“

Emanuela Pană 14.01.2021, 11:47

„Zeus“, „Răzgândeanu“, „Tribunalul“, „Bunicuța“, „Guzganul rozaliu“, „Țapul“, etc. Nu, nu sunt numele unor personaje din filme cu buget redus, ci porecle ale unor foști și actuali șefi de stat sau de Guvern. Aparent, politicienii noștri nu sunt cunoscuți de electorat doar pentru numele oficial, ci și pentru poreclele pe care le-au primit de-a lungul anilor, cele mai multe de la adversarii politici.

Ce porecle au primit politicienii români

La noi în țară, în special la sate, aproape că a devenit o tradiție să-ți numești vecinii după porecle, decât după numele de familie. Așa se face că propensiunea poporului de a da porecle este cultivată încă de pe băncile școlii, „victimele“ fiind de ambele părți: elevi și profesori. Dat fiind că de unele năravuri este greu din cale afară să scapi, și unii politicieni mai capătă porecle. De cele mai multe ori, supranumele vine de la adversarii politici, dacă presa și electoratul nu le oferă o mână consistentă de ajutor.

În continuare vă vom face cunoscute cele mai cunoscute porecle de pe scena politică din România, precum și numele celor ce le-au primit.

Începem cu anii ’90, când Ion Iliescu era gratulat cu apelative precum: „Ilici“, „Nea Nelu“, „Măi“, „Dragă“ sau „Bunicuța“. Din nefericire pentru imaginea pe care dorea să o impună, patima politică a făcut să primească și mai puțin eleganta poreclă „cârpă kaghebistă“.

Continuăm cu Emil Constantinescu, care a ales să îndure apelativele venite din partea adversarilor politici, nefiind suficient de „spurcat la gură“ pentru a-i porecli pe alții. Cei mai empatici l-au alintat „Milică“, în vreme ce restul foloseau necruțătorul „Țapul“. Porecla i s-a tas, după cum bine v-ați dat seama, de la ciocul pe care-l poartă.

Traian Băsescu a primit și el numeroase porecle de-a lungul timpului, multe dintre ele fiind generate de meseria de bază a fostului șef de stat. Așadar, acesta era numit adesea „Marinaru“, „Matrozul“ li chiar „Zeus“. Cele mai populare invective veneau din partea lui Corneliu Vadim Tudor, cel care nu ierta nici măcar problemele medicale pe care le avea Băsescu la muşchiul unuia din ochii săi.

De apelative caraghioase nu a scăpat nici Călin Popescu-Tăriceanu, actualul președinte al senatului, care s-a ales cu porecle precum „Răzgândeanu“ sau „Moliceanu“. Ele i se trag de pe vremea confruntărilor cu Traian Băsescu. Totuși, acestea au rămas și preferatele lui Victor Ponta, care spunea, în 2006, în fața colegilor de plen, următoarele:

Domnul Slăbiceanu, Moliceanu… cum îi mai spuneţi… Răzgândeanu! Un fost prim-ministru a venit în faţa Parlamentului şi v-a zis să-i număraţi ouăle. Nu o să trăim acest moment cu Tăriceanu. Nu o să vină, pentru că nu avem ce să-i numărăm, din păcate…“.

Citește și: EXCLUSIV Lui Raed Arafat i se spune „Arafatul“, „Fanaticul“ sau „Inchizitorul“. Ce spune părintele SMURD despre poreclele cu care s-a căpătuit

De la „Guzganul rozaliu“ la „Varanul“ sau „Felix Motanul“

Lista e lungă și continuă cu nimeni altul decât actualul președinte, Klaus Iohannis. Împăratul dezbaterilor electorale a primit chiar de curând, în campania pentru alegerile prezidențiale, o nouă poreclă. Analizând prestația candidatului PNL, reputatul jurnalist Cristian Tudor Popescu l-a numit „Kaiser Iohannis“.

Jurnalistul care a adus-o în discuție a comis un act complet în afara eticii meseriei și de un servilism rușinos: a spus că, în întâlnirea paralelă, V. Dăncilă a fost întrebată formula ariei cercului și că a răspuns «raza la pătrat». A folosit astfel o greșeală a contracandidatei care nu era de față, prin voința lui Iohannis, pentru a-i ridica la fileu președintelui.

La zâmbetul ultralarg al Kaiserului Klaus, căci așa s-a comportat actualul președinte cu invitații săi speciali, ca un împărat al republicii, i-a suflat timid, zâmbăreț, aproape șoptit, «dacă vreți să răspundeți…»“, spunea CTP, în Republica.ro.

Fostul premier, Ludovic Orban, n-a primit nici el milă din partea adeversarilor, care l-au numit una dintre cele mai amuzante porecle ale politicienilor români. Din cauza abilităților sale… muzicale, să le numim muzicale, național-liberalul a devenit ținta glumelor rivalilor săi, care au început să-l strige „Sică Mandolină“. Vă întrebați cine i-a pus porecla? Nimeni altul decât minunatul Băsescu.

Să ne mutăm puțin în tabăra adversă și să vorbim despre Viorel Hrebenciuc, cel care făcea jocurile în interiorul PSD. Tot CTP l-a poreclit și pe acest politician, atribuindu-i apelativul „Guzganul rozaliu“.

Vă întrebați cumva cine a căpătat porecla „Felix Motanul“? Ei bine, se știe deja că Traian Băsescu obișnuia să folosească tot felul de cuvinte, mai mult sau mai puțin ofensatoare, la adresa politicienilor români. Astfel, printre „victimele“ sale se numără și Dan Voiculescu, pe care l-a numit „Felix Motanul“ (trimitere la numele cu care Voiculescu semna turnătoriile la Securitate – Felix). Tot el a fost numit și „Varanul“, poreclă „coaptă“ de CTP.

Varanul vine de la Cristian Tudor Popescu, cred, şi varanul, din câte ştiu eu, este un animal foarte puternic, care are doi ficaţi şi care, indiferent cum îl arunci, cum îl pui el cade bine, se aşează pe burtă. Foarte puternic, un crocodil mare“, declara Voiculescu, motivând că nu-l deranjează porecla.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...