EXCLUSIV Lui Raed Arafat i se spune ”Arafatul”, ”Fanaticul” sau ”Inchizitorul”. Ce spune părintele SMURD despre poreclele cu care s-a căpătuit

Alexandru Catalan 01.12.2020, 17:29
EXCLUSIV Lui Raed Arafat i se spune ”Arafatul”, ”Fanaticul” sau ”Inchizitorul”. Ce spune părintele SMURD despre poreclele cu care s-a căpătuit

Mult timp i s-a spus ”Arafatul”. Apoi, a trecut la un nou capitol, acela în care era poreclit ”Fanaticul”. În ultimele luni, odată cu pandemia actuală de COVID-19, Raed Arafat s-a ales cu un alt supranume, ”Inchizitorul”.

Lui Raed Arafat i se spune ”Arafatul”, ”Fanaticul” sau ”Inchizitorul”

Contactat de reporterii impact.ro, celebrul doctor s-a arătat amuzat de aceste porecle, care le pune pe seama dragostei pentru oameni, pentru medicină. De 1 Decembrie, Raed Arafat a fost decorat, la Palatul Cotroceni, cu Ordinul Medical. Plin de ambiție, fostul student al Facultății de Medicină din Cluj a devenit părintele SMURD din România, acum aflându-se în prima linie, în lupta cu virusul ucigaș.

Raed Arafat: ”Nu-mi pasă cum îmi spune lumea. Fiecare ar dreptul la o părere. Atâta timp cât fac ce-mi place şi mă simt util, restul”

Părintele SMURD se amuză pe seama poreclelor: ”Nu-mi pasă cum îmi spune lumea. Fiecare ar dreptul la o părere. Atâta timp cât fac ce-mi place şi mă simt util, restul‘‘, a comentat Raed Arafat pentru impact.ro, când l-am întrebat dacă e la curent cu ultima sa poreclă. Am vrut să aflăm şi cum a reuşit să reziste în ultimele nouă luni, cu un asemenea volum de muncă, ce fel de reţetă personală aplică, dar Raed Arafat a preferat să râdă uşor şi s-a eschivat întrebării, spunându-ne că are de încheiat un raport, după care urmează o nouă videoconferinţă în agenda sa.

Raed Arafat a avut o copilărie grea

Născut în 1964, în Nablus, oraş palestinian din Cisiordania, controlat o bună perioadă de timp de iordanieni şi disputant în termini deloc amicali cu evreii, Raed Arafat a avut parte de o copilărie în care a trebuit de multe ori să vegheze. Era doar şi cel mai mare dintre trei fraţi. Tatăl său, Dawoud Arafat, era inginer şi proprietar al unui magazin de electrocasnice, în timp ce mama, Tharwat, era fiica unor farmacişti din Damasc. La 17 ani, ai săi decid să-l lase să plece în Siria, la rudele mamei, ca să-şi găsească un rost. Arafat găseşte curând un alt ţel şi decide că e vremea să meargă la facultate.

Raed Arafat a depus plangere impotriva statiei de stiri RTV pentru ce era scris pe burtierele postului
Raed Arafat

A absolvit Facultatea de medicină din Cluj: ”I-am zis tatei, fie medic, fie gunoier!”

Optează pentru România, unde cursurile nu erau deloc scumpe: ”I-am zis tatei, fie medic, fie gunoier!”, avea să-și amintească el, peste ani. Tatăl îi dă binecuvântare şi e de gata să-i finanţeze studiile în străinătate cu condiţia să meargă la Politehnică. Iniţial, Raed pare a fi de acord, dar alege aproape imediat să schimbe Politehnica pe Medicina. Aşa se face că la sosirea în România se înscrie la Medicină, la Cluj. În vara lui 1988, Raed îşi pierde tatăl, în urma unui atac de cord, dar şi un an din perioada de studii, fiindcă ratează de două ori un examen foarte greu.

În cele din urmă, în toamna lui 1989, el termină Medicina la Cluj. Părea că toate cărţile sunt făcute în cazul său pentru a deveni medic chirurg: Depune o cerere pentru a-şi face rezidenţiatul în Franţa. Nu a mai apucat însă să plece. În decembrie 1989 vine Revoluţia. În primele două zile se oferă voluntar la Spitalul judeţean, dar e trimis acasă, fiindcă teoria teroriştilor arabi era în floare.

Și-a dotat prima mașină cu un defibrilator la mâna a doua

Peste doar câteva luni alege, parcă pentru totdeauna, medicina de urgenţă. Îşi cumperă un Opel Kadett, second-hand, pe care-l transformă în Germania în maşină pentru intervenţii în caz de situaţii de urgenţă, dotat inclusiv cu un defibrilator la mâna a doua. Când, în sfârşit, îi vine aprobarea pentru Franţa, formalităţile pentru viză întârzie prea mult şi în cele din urmă la propunerea unuia dintre profesorii săi începe rezidenţiatul la Anestezie Terapie Intensivă, tot la Cluj. 

Apoi, viaţa lui va rămâne legată mult timp de Târgu Mureş. De ce acest oraş? Fiindcă în 1985 un medic român, Mircea Chiorean decisese, în plină epocă comunistă, să mizeze totul  pe cel dintâi UPU (Unitate de Primiri Urgenţe), ce i-a naştere la Tg Mureş. Astfel, în oraș se naşte deja o tradiţie, cea legată de existenţa primului Triaj de Urgenţe Majore din ţară. Un profesor de la Cluj îl trimite pe Raed Arafat  la Tg. Mureş, nu înainte de a vorbi cu Mircea Chiorean: ”L-am văzut pe Raed cum judeca în diferite situaţii”, îşi amintea cândva Mircea Chiorean. El avea să adauge:

”Eu încercam să mai strecor şi nuanţe diplomatice. El judeca întotdeauna în forţă: că nu se poate, că ne luptam. Stilul arab. Atunci mi-am dat seama că, în afară de mine, care aveam şi eu fanatismul meu medical, care nu se compară cu cel al arabilor, avea şi el un fanatism care l-a ajutat să ducă lucrurile până la capăt”. Prin statura sa, de 1,89 metri, dar şi acţiunile sale, nedezlipite de stilul personal de a discuta şi de a se impune, Raed Arafat va deveni curând părintele SMURD-ul în România (Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare).

Este secretar de stat, şef al Departamentului pentru Situaţiile de Urgenţă

În 1999, el primeşte cetăţenia română, iar din 2007 devine subsecretar de stat, funcţie care îi vine ca şi turnată, uneori avansând, cum e şi cazul din prezent, când e secretar de stat cu rang de ministru, şef al Departamentului pentru Situaţiile de Urgenţă. Politicienii, indiferent de coloratura lor politică, se tem de el. Rămâne pe post şi în atenţia românilor şi după atacurile repetate ale ex-preşedintelui Traian Băsescu la adresa sa, dar şi după tragedia de la ”Colectiv”. În martie 2020, devine una dintre figurile proeminente ale statului român, în bătălia dusă contra COVID-19. Un veritabil Sfinx, dar şi un ”Inchizitor!”

Urmăriți Impact.ro și pe
Tags: